Foto bij 8

Ik nam plaats aan de tafel die onder de rode vlaggen hing. Meteen toen ik zat voelde ik een klap op mijn rug en namen twee roodharige jongens aan weerszijde van mij plaats.
'Welkom in Gryffindor Evelyn,' zei er een.
'Bedankt, Fred,' zei ik terug waarna hij mij verbaasd aankeek.
'Hoe weet je dat ik Fred ben?' stamelde hij.
Lachend keek ik de jongen aan.
'Ik zie dat gewoon,' een ondeugende grijns sierde mijn gezicht. Eigenlijk had ik gewoon gegokt, maar echt niet dat ik dat zou vertellen.
'Evelyn, dit zijn Lee Jordan, Hermione Granger, ons vervelende broertje Ron, ons zusje Ginny en de meest besproken persoon aller tijden,' zei Fred terwijl hij met zijn vingers op tafel roffelde.
'Harry Potter!'
Niet-begrijpend keek ik hem aan.
'Wie is Harry Potter?'
Meteen was het stil aan de rest van de tafel, onzeker keek ik om me heen, was het zo erg dat ik nog nooit van hem had gehoord? Wat was er zo belangrijk aan hem?
Ik hoorde een zachte lach aan de overkant van de tafel. Een jongen met zwart haar en een ronde bril stak zijn hand naar me uit.
'Harry, aangenaam.' Ik schudde zijn hand en excuseerde me dat ik hem niet herkende.
'Geen probleem,' sprak hij glimlachend. 'Ik vind het alleen maar vervelend als mensen me aanstaren.' Ik volgde zijn ogen en zag dat een groep meisjes hem gapend aanstaarden.
'Harry,' vroeg ik, 'waar zou ik je van moeten kennen?'
Hermione beantwoorde de vraag voordat Harry dat zelf kon doen.
'Hij is de enige die Jeweetwel heeft verslagen.'
Ik keek haar niet begrijpend aan.
'Wie of wat is Jeweetwel?' Alle ogen waren nog steeds op mij gericht en beschaamd keek ik omlaag.
'We zeggen zijn naam liever niet, hij is duisterste tovenaar aller tijden,' mompelde Hermione. Ik beet op de binnenkant van mijn wang, er gebeurden zoveel nieuwe dingen de laatste tijd.
Ik richtte me op Harry, 'en jij hebt hem dus verslagen?'
Harry keek me kort aan waarna hij zijn mond opende.
'Nou, ja...' begon hij, voordat Ron hem afkapte. 'Harry is de enige die de vloek des doods heeft overleefd.' Ik opende mijn mond om nog iets te vragen maar voordat de volgende vraag mijn lippen verliet zei Harry dat hij het verhaal later nog wel uitgebreider zou uitleggen.

Ik voelde dat George me al een hele tijd aanstaarde dus ik draaide me in zijn richting.
'Als je iets wilt zeggen, doe dat dan meteen, in plaats van me zo aanstaren.'
'Sorry, ik eh, ik vroeg me af of je misschien Muggleborn bent,' mompelde hij.
'Muggle-wattes,' vroeg ik met een vragende blik.
'Muggles worden mensen zonder toverkracht genoemd, soms bestaat de kans dat twee Muggles een kind met toverkracht krijgen, waarna het kind een Muggleborn wordt genoemd,' zei Hermione.
Ik dacht eens diep na, ik had nog nooit eerder iets over mijn ouders gehoord, ik weet niet eens hoe ze heten en of ze net zoals ik zijn, of dat ik inderdaad een Muggleborn ben...
'Geen idee,' zei ik.
'Hoezo heb je geen idee,' vroeg Ron, 'je weet toch wel wie je ouders zijn?'
Ik schudde mijn hoofd. 'Nee, ik niet. Ik woon al mijn hele leven in een weeshuis. Deze zomer hoorde ik pas voor het eerst dat ik een heks ben.'
Hermione gaf Ron een elleboog in zijn zij waarna ze hem met een afkeurende blik aanstaarde. 'Sorry,' mompelde Ron toen Hermione opvallend in mijn richting gebaarde. Ik schonk hem een zwak glimlachje en richtte me verder op de sorteerceremonie, die tijdens ons gesprek gewoon door was gegaan.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen