Foto bij STORGE – CHAPTER O5 – PROLOGUE: Mamihlapinatapei

Mamihlapinatapei; a wordless yet meaningful look shared by two people who both desire to initiate something but are both reluctant to start.

De wereld zit vol met woorden die men niet precies kan vertalen, nietwaar? Enige daarvan hebben we al gezien, zoals wanderlust en weltschmerz. Andere kunnen wel vertaald worden, maar betekenen iets anders. Tu me manques.
Mamihlapinatapei komt uit het Yaghan, een taal die gesproken wordt door een klein groepje oorspronkelijke bewoners van de Tierra del Fuego, een gebied in Chili. Ondanks dat er nog maar één persoon ter wereld is die Yaghan als moedertaal heeft, heeft dit woord een van de mooiste betekenissen.

Een van de schoonste dingen die er tussen twee mensen kan gebeuren is het uitwisselen van woorden zonder daarbij te spreken. Ze hoeven alleen maar naar elkaar te kijken om elkaar te begrijpen, te voelen. Een blik is genoeg want men kent elkaar al zo lang; men kent elkaar door en door.

Een van de meest tragische dingen is een blik die wordt uitgewisseld tussen twee mensen die beide dromen van iets anders. Een blik uitgewisseld tussen twee geliefden, al weten ze het zelf niet. Een blik die schreeuwt om meer, smeekt om verandering, die bidt om liefde en verlangt naar de ander.
In de snelheid van het moment ontstaat er onzekerheid. Verwarring over wat er zojuist is gezien, ontkenning door de hersenen. Nee, het kan vast niet dat ze zo naar me keek. Nee, het kan vast niet dat zij zich zo ook voelt. Schuld plaatst zich in het lichaam en maakt de eigenaar gek en onzeker dat hij hier überhaupt over na had durven denken, terwijl, in werkelijkheid, ze verlangend naar hem keek vanaf een afstand, te bang om zich uit te spreken.

Maar als je deze blikken gaat combineren, komt er iets uit dat zo sterk is dat het zowel mooi als tragisch te noemen is. Een blik van verlangen, een blik van pijn, van nood en van hulp. Een blik die wordt uitgewisseld tussen iemand in het nauw en iemand die zijn hand toereikt om te helpen. Een blik die vraagt of diegene wil blijven, zijn armen om je heen te slaan en nooit meer los wil laten. Krampachtig. Mamihlapinatapei.

Mamihlapinatapei; a wordless yet meaningful look shared by two people who both desire to initiate something but are both reluctant to start.

Reacties (1)

  • DeNaamIsGideon

    Deze hoofdstukken zijn even prachtig als het verhaal zelf.

    3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen