Het heeft even geduurd, maar ik heb jullie verhalen gelezen en beoordeeld. Helaas is het oorspronkelijke bestand van mijn feedback op Alicia's verhaal van mijn computer verdwenen, zodat ik me op de steekwoorden op papier moest baseren (van ruim twee maanden geleden). Vandaar dat deze feedback iets summierder is, maar ik heb helaas geen tijd om het verhaal nog een keer af te ronden.

Ik hoop dat jullie er beiden iets aan hebben!

Feedback voor Alicia

Schrijfstijl
Je hebt een aangename schrijfstijl waarbij de zinnen vloeiend zijn en mooi in elkaar overlopen. Je maakte overwegend gebruik van lange zinnen, wat goed bij het verhaal en bij het karakter paste. Zonder het gebruik van te veel bijvoeglijke naamwoorden wist je heldere beschrijvingen te geven. Wel had je iets meer aandacht aan de omgeving mogen besteden, dat was af en toe wat summier. Ik denk dat je het verhaal daarmee nog iets meer sfeer had kunnen geven. Het gebruik van metaforen was fijn, zeker om dat die goed in de context pasten, zoals bijvoorbeeld het vergelijken van een lichaamshouding met het standbeeld van Lomonosov.

- 9

Originaliteit
Je hebt voor een personage gekozen dat ik niet kende, een kunstenaar van Russische afkomst. Dat maakte de setting zeker origineel. De manier waarop de tijdreis plaatsvond, was daarentegen iets minder origineel.

- 8,5

Plot
Het verhaal was een beetje suggestief geschreven, ik had het gevoel dat de lezer zelf veel moest invullen. Een aantal dingen bleven onduidelijk: waarom Vanja haar zomaar wegzond, waar Vaslav aan leed en wat uiteindelijk het lot van Vaslav was. Natuurlijk is een beetje suggestie niet verkeerd, maar voor in een verhaal van deze omvang bleef ik met iets te veel vragen achter.

- 6,5

Karakters


De hoofdpersoon heeft een duidelijke achtergrond en ze handelt op een manier die niet tegenstrijdig is met de manier waarop je haar hebt neergezet. De inzichten vanuit Vaslav waren verhelderend, het was voor dit verhaal wel nodig om de zaken ook vanuit hem te beschrijven.
De relatie die er tussen de twee was, werd niet helemaal duidelijk. Uiteindelijk besluit je het verhaal met dat Mikhaila hem liefhad, maar dat kwam eigenlijk als een verrassing. De liefde was nog niet voelbaar.

- 7,5

Verzorging
Je hebt een duidelijke en aantrekkelijke voorkant gemaakt, die goed laat zien waar het verhaal over gaat. De tekst zelf ziet er verzorgd uit, hoewel er af en toe wel wat spel- of schrijffouten in staan. De tabs zijn een fijne toevoeging, het geeft je net iets meer het gevoel dat je een echt boek leest.

- 8,5

Feedback voor Marleen


Schrijfstijl
Je hebt een aangename schrijfstijl waarbij je lange en korte zinnen goed afwisselt. Je schrijft toegankelijk, zonder onnodig veel moeilijke woorden, maar het is ook geen Jip-en-Janneke taal. Daardoor bleef je dicht bij de beleving van het personage, ik kon me goed voorstellen dat dit zijn vocabulaire was. Wat tevens voor een goede leesbaarheid zorgde, was de balans tussen dialoog, beschrijvingen en gedachten. Wat af en toe wel wat storend was, was de snelheid waarmee de dingen gebeurden. Een voorbeeld daarvan is hoofdstuk 3. Volgens mij voltrok de tijd daar veel sneller dan in de andere hoofdstukken. Er waren veel sprongetjes, die nog eens extra werden benadrukt door de witregels, waardoor het wat van de hak op de tak ging.

- 8,5

Originaliteit

Wat ik erg leuk vond, was het combineren van tijdreizen met een schoolprogramma. Een goede vondst waarbij ik me kan voorstellen dat het een interessant ingrediënt is voor een groter verhaal. Het oude Griekeland is wellicht een tijdperk dat voor de hand ligt bij tijdreizen, maar in jouw geval was het heel passend vanwege Alex’ “zoektocht” naar zijn geaardheid.

- 9

Plot
Je hebt het verhaal goed ingedeeld met een niet te lange inleiding, midden en een passend einde. Voor mij was de epiloog niet echt nodig: de focus lag in dit verhaal op Alex en om ook nog terug te grijpen op het element van tijdreizen als onderdeel van het schoolprogramma had je wat mij betreft open mogen laten. Het riep extra vragen op, ik kon me niet voorstellen dat ze zoiets waardevols zouden schrappen vanwege deze toevalligheid. Wellicht dat het even opgeschort kon worden, maar deze conclusie trok de geloofwaardigheid een beetje in twijfel.
De rest van het verhaal bracht je overtuigend. Door in te gaan op de klederdracht en het voedsel, bracht je de setting tot leven. Zeker het gebruiken van meerdere zintuigen zorgden voor een betere beleving.

- 8

Karakters
Je hebt informatie over de hoofdpersoon goed gedoseerd. Er is genoeg informatie over zijn familie en vrienden om je in hem te kunnen inleven. Wel lag er zo’n focus op de relaties tussen de personen dat het niet helemaal duidelijk is welk onderwerp hij onderzocht; de eigenlijke reden dat hij naar het verleden terugreisde en de informatie die hij nuttig vond (behalve de relatie tussen de twee) werden misschien iets te kort aangestipt.
De gevoelens van Alex waren goed uitgewerkt, met name rondom zijn vader en na de dood van Hephaestion
De andere karakters bleven een beetje vlak, wat natuurlijk ook door het ruimtegebrek komt. Het was dan ook niet storend, maar ik had wel het gevoel dat Hephaestion te snel stierf – voordat ik hem genoeg kende om er echt iets bij te voelen. Misschien dat een extra scène daar nog verandering aan kunnen brengen.

- 8

Verzorging
Het verhaal ziet er verzorgd uit. Hier en daar staan nog wat foutjes, maar dat was niet storend. Het overdadige gebruik van witregels zorgde er wel voor dat de functie daarvan verloren ging en creëerde geen rust.
De hoofdstukken zien er netjes uit, net als het voorblad. De titel is heel goed verzonnen en de flaptekst is kort en krachtig. De cover is natuurlijk passend, maar het gebrek aan emotie die het uitstraalt, is sterk in tegenstelling met alles wat de hoofdpersoon voelt en lijkt daardoor niet helemaal te matchen.

- 7,5

Bonusopdrachten
Marleen heeft één bonusopdracht meer ingeleverd, dus die krijgt er 0,25 punten bij.

Einduitslag
Alicia: 8
Marleen: (8,2 + bonus 0,25) 8,5

Binnenkort ga ik de credits aan jullie doneren! Jullie hebben beiden een heel tof verhaal geschreven, ik vond het moeilijk om er iets nuttigs over te schrijven. Bedankt voor jullie deelname. (:

Reacties (1)

  • Grindelwald

    Ontzettend bedankt voor de feedback! Ik herken het ook wel terug en ik weet waar het aan ligt, dus dat is heel fijn voor in de toekomst. Ik vond het een supernleuke opdracht :3

    3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen