Q: Een vraag voor alle kandidaten. Een scenario: stel er wordt binnen de crew - via het modforum - een aantal users zwartgemaakt, waaronder mensen die jij goed kent. Iemand besluit dit naar buiten te brengen en er ontstaan rellen waardoor users en crew tegen elkaar opgezet worden en vertrouwensbanden kapot gaan. Hoe ga jij om het dilemma geheimhoudingsplicht versus de waarheid?
A:

- Lorem: Ten eerste, geheimhoudingsplicht, is geheimhoudingsplicht. Ik vertel aan niemand wat iemands problemen zijn, maar deze situaties zijn wel mogelijk. Ik heb zoiets meegemaakt op een server. Iemand werd eruit gegooid omdat diegene slechte woorden sprak over bepaalde leden. Ik was op zich redelijk goed bevriend, en snapte niet waarom dat gebeurde. Daarna was ik aan het praten, en vertelde dat ze nog wat dingen zeiden over hem/haar en achter mijn rug om werd dat doorverteld en ik werd toen uit de server gegooid.
Ik snapte eerst niet waarom dat gebeurde. Aangezien het na een paar dagen was gebeurd. Uiteindelijk kwam ik erachter dat “mijn vriend” mij verraden had, alleen omdat ik iets vrij normaals had verteld tegen diegene. Het werd zo verdraaid, dat ik de schuld kreeg. En dat soort dingen wil ik dat er nooit gebeuren gaat met vertrouwelijke informatie. Want het deed echt pijn. De server was niet meer het zelfde voor mij. En dat is wat ik wil voorkomen met dit soort dingen.
Vertel nooit wat er tegen je gezegd wordt. Daar geloof ik in.

- Meraki: Ik zou de dingen die er besproken zijn zeker geheim houden. Een geheimhoudingsplicht is er niet om zomaar te verbreken, daar moet je je echt aan houden. Ik zou alleen ook niet zomaar partij "crew" zijn, maar eerder in neutrale partij. Ik ben het er namelijk ook niet zomaar mee eens dat er op het crewforum users zomaar worden zwartgemaakt. Ik zou dus neutraal blijven, maar ook absoluut geen informatie verspreiden die niet verspreid mag worden.

- Slughorn: Een geheimhoudingsplicht kun je niet zomaar doorbreken. Het is nu eenmaal de manier hoe Quizlet werkt. Ik denk eerlijk gezegd dat een scenario als jij uittekent meer mensen nodig heeft. Ik zou met de bemiddelaars om tafel gaan zitten, om te kijken wat we met zijn allen in deze situatie kunnen doen. Wij hebben dan een beetje als taak om de banden weer te lijmen, en als het echt zo uit de hand loopt, ga ik dat niet doen zonder hulp van anderen. Meerdere mensen hebben namelijk meerdere ideeën en misschien komen zijn wel met een oplossing die ik nog niet bedacht had.

- Papiliones: Geheimhoudingsplicht is geheimhoudingsplicht. Natuurlijk is het niet leuk dat er zoiets gebeurd, maar het is ook weer niet goed als je met de rellen meedoet. Je hebt toch een bepaalde plicht die je moet vervullen en het belangrijkste taak is om iedereen te sussen om dan als een groep hieruit te komen. Uiteindelijk komt het wel op neer als er echt zoiets gebeurd, dat je dan juist op je "post" moet blijven en rustig moet kunnen blijven. Als jezelf ook gaat stressen en erin meedoet, dan zijn we verder van huis. Sowieso strijd ik voor de waarheid, maar er zijn oplossingen/uitwegen om dat te doen. Er zal altijd wel een weg te vinden zijn om iedereen te kalmeren en als een team dit op te lossen. Er zal dan heel veel banden gebroken worden en heel veel vertrouwen weg zijn, maar die kan je ook weer aan elkaar lijmen en vooral de tijd die het dan heelt.

Daarnaast is het natuurlijk ook niet leuk als de mensen die ik dan goed ken, zwart worden gemaakt. Ik zou dan wel zeggen tegen die personen die dat hebben gedaan, dat het niet correct is en zij wel hun verontschuldigen moeten aanbieden. Het is ook niet netjes en onprofessioneel. Ik zou dan wel voor de desbetreffende personen opkomen, maar ook voor beiden partijen zou ik mijn best doen om hun te helpen en ook om hun hierin te steunen.

- Leliana: Geheimhoudingsplicht blijft geheimhoudingsplicht, dit is wel echt belangrijk en dat zou ik dus ook niet doorbreken. Het is er namelijk voor een reden. In dit geval denk ik dat ik als bemiddelaar de positie in zou nemen, niet om te oordelen maar om te bemiddelen tussen de crew en de users. Zwartmaken is niet ok en ik hoop wel dat aan beide partijen duidelijk te maken dat dat niet een manier is om met elkaar om te gaan. Dit is iets wat in geen enkele omstandigheid zou moeten gebeuren, geheimhoudingsplicht of niet. Beantwoord dat je vraag een beetje?

- Seaworth: Oh, jezus. Wat een grafsituatie, zeg. Lieve mensen, don't let this happen. Maar goed, stel dat, hè... de crew zit fout, maar degene die het meest fout zit is die 'iemand' die het naar buiten heeft gebracht en zo die chaos heeft veroorzaakt. Hij of zij had naar de bemiddelaars toe moeten komen. Ik denk dat er dus frustratie zit bij dat crewlid en daar moet je dan mee verder. Eerst een gesprek met hem of haar, dat is heel belangrijk. Maar dit is ook weer een ding wat je met het hele team doet en niet alleen. Al doet er 1 dat ene crewlid, anderen de mods en weer anderen de users. Want iedereen wil zijn verhaal kwijt en heeft daar ook recht op, maar dan wel via privéberichten en niet openbaar op het forum, want dat loopt nooit goed af.

- Hooverphonic: Ik denk dat het hoe dan ook goed blijft om de geheimhoudingsplicht aan te houden, niet alleen omdat dit een regel is, maar stel ik breng dingen naar buiten, kunnen zaken heel erg door elkaar heen gaan lopen. En ik kan me voorstellen dat er dan alleen maar meer chaos zal ontstaan.
Wel zal ik dit bespreken met de rest van de bemiddelaars en samen kijken wat goed is in deze situatie. Ik durf er eigenlijk verder niet heel uitgebreid op in te gaan, omdat ik denk dat het best ingewikkeld is als dit voor zal komen, en ik het sowieso niet in mijn eentje moet gaan oplossen.

- Aire: Ik denk dat we beter, voor dat het naar buiten gebracht werd, die crewleden hadden kunnen aanspreken. Users zwartmaken kan namelijk echt niet. Maar aangezien het daar te laat voor is, moet ik maar even flink bemiddelen. Het belangrijkste is dat de waarheid dan ook duidelijk op tafel ligt, en het niet nog meer uit de hand loopt. Ik zou er proberen om voor te zorgen dat iedereen zijn mening kwijt kan, zonder enorm onbeschoft te zijn, wat de boel misschien een beetje verhelderd. In het verleden zijn er ook wel conflicten gewoon stopgezet door moderators, en dat lijkt me echt een heel slecht idee.
Het lijkt me dat een aantal crewleden dan ook persoonlijk problemen hebben met de users die ze hebben zwartgemaakt, dus het lijkt me belangrijk dat die conflicten eerst opgelost worden. Dan is er nog het algemene probleem van het zwartmaken, waardoor het vertrouwen in de mods gezakt is. Ik zou de moderators proberen zover te krijgen om een topic te openen waar ze hun excuses aanbieden, en hopelijk hersteld die band van vertrouwen dan langzamerhand weer. Mocht één moderator echt iets heel onbeschofts hebben gedaan, dan lijkt me het ook wel verstandig dat diegene misschien erover nadenkt om zijn/haar positie op te geven.

- Apaixonar: Geheimhoudingsplicht is geheimhoudingsplicht; die is er natuurlijk niet voor niets. Het is logisch dat je ergens eerlijk wil zijn naar de rest van Quizlet door te vertellen wat er zich voordoet achter de schermen etc., maar ik zou zeker geen informatie naar buiten brengen die ik niet naar buiten hoor te brengen. Wel denk ik dat deze situatie te complex is om in mijn eentje op te lossen, dus ik zou sowieso samenwerken met de andere bemiddelaars.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen