Foto bij Flash 4

God, ik tril echt hard. Ik heb een micro in mijn hand en aan de andere kant van het gordijn is er enorm veel gepraat, lawaai, gewoon vanalles te veel… Harry zit achter me op een bank, net als een hele boel werknemers die na een aanmaning van de vampier eindelijk stil zijn. Ik adem een paar keer in als een vrouw aftelt. Ze vertrouwt me niet helemaal, ik zie het aan de blik in haar donkerbruine ogen. Dat komt misschien omdat mijn soundcheck meer karaoke dan speech was. Het gaat open, ik knipper tegen het felle licht, de zaal wordt stil. Heel stil. Ik slik. God, wat wou ik nu precies zeggen? Mijn ogen gaan wanhopig opzoek naar houvast. Het duurt even voordat ik Dele en dan ook Niall zijn gezicht uit de menigte herken.
“Goedenavond dames en heren en journalisten”, ik zeg dat laatste dan toch. Mijn benen trillen waardoor ik in het midden van het podium gewoon op de grond ga zitten. Als een kleine jongen die naar het grote publiek kijkt. “Jullie zijn hier vanavond gekomen om mij te horen spreken over een initiatief dat ik jammer genoeg ‘nieuw’ moet noemen.” Ik slik en kijk even naar de zwarte podiumgrond voordat ik het publiek in kijk. “We gaan het namelijk hebben over homoseksualiteit, biseksualiteit, heteroseksualiteit, het maakt eigenlijk niet uit. Persoonlijk vind ik het een schande dat ik dit in onze huidige maatschappij nog moeten doen. We komen van tijden waarin er enorm veel racisme was. Racisme op kleur, racisme op geslacht, racisme op religie, racisme op afkomst… En vandaag hebben we het over racisme op geaardheid.” Ik zwijg even en denk na. Adem in. Wanneer ik opsta merk ik dat Harry in de achtergrond tegen een pilaar is gaan zitten. Zijn groene ogen doen me nog even extra diep inademen voordat ik verder ga. Hij is de reden, dit is het gevolg. “Eigenlijk ben ik niet de geknipte persoon om jullie allerlei dingen over geaardheid te gaan uitleggen, want ik ben er zelf niet uit wat biseksualiteit nu precies betekent. Misschien vind ik dat wel mooi aan de liefde, het verrast me. Net zoals het me verraste toen ik ineens voor een mooie man viel. Onze samenleving is al veel verdraagzamer rond holebi’s geworden, maar ik zie nog overal ongelijkheid, met name in de sportwereld.” Intussen bengelen mijn benen naar beneden, ik zit op de rand van het podium en laat me zakken om dichter bij mijn publiek te komen. Alle ogen branden op mij, ik glimlach plots.
“Voor de mensen die opzoek zijn naar structuur in mijn speech, die is er niet. Alles komt recht uit het hart.” Ik zie verschillende mensen mee glimlachen en dat ontspant me toch wel. “Hoeveel homo- of biseksuelen uit de voetbalwereld kennen jullie? De volleybalwereld? Rugby? Tennis?” Ik trek mijn wenkbrauwen op en zet mijn wandeling voort waarna ik weer ergens blijf staan. Vanuit mijn ooghoek zie ik mam zitten, ze heeft een zakdoek vast, mijn zweterige vingers trillen weer. “Dat is waar mijn initiatief omgaat. Ik wil geaardheid bespreekbaar en aanvaardbaar maken binnen de vrije tijd, binnen de sportwereld.” God, wat moet ik hier nu nog allemaal over zeggen. “En dat betekent niet dat ik hier ga afroepen wie er plotseling homo is en wie niet, helemaal niet. Het gaat niet eens over de grote jongens en meisjes.” Mijn stem sterft weg wanneer ik me omdraai en weer het podium opklim. “Ik denk dat het belangrijk is dat befaamde mensen het voorbeeld geven naar de gewone mens toe. Ook zij moeten voor hun geaardheid kunnen uitkomen, zich thuis voelen. Iedereen moet overal zichzelf kunnen zijn, want geaardheid heeft geen enkele negatieve invloed op sport.” Nu moet de conclusie komen, mijn hoofd voelt wazig aan waardoor ik even naar Harry kijk. Hij glimlacht en ademt duidelijk diep in en uit. Automatisch vult ook die lucht mijn longen. “Ik wil graag holebi’s helpen met hun outcoming. Of gewoon met hun praten, mensen begeleiden om zichzelf te kunnen zijn. Zelfs in een harde mannensport waarin we enkel homo’s kennen, of in een heel vrouwelijke sport. Overal jezelf kunnen zijn op elk niveau.” Ik kijk even rond en twijfel, heb ik alles gezegd? Het licht van de spots is zo verdomd fel. “Mensen kunnen mij en mijn team bereiken via de pagina ‘Humanique’.” Met de H van Harry. “Bedankt voor uw aandacht. Zijn er nog vragen?”


Reacties (1)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen