Ik schrijf nooit columns dus ik weet eigenlijk niet hoe goed dit stukje tekst is. Feedback is juist daarom meer dan welkom!

Gemaakt voor de COTM met als thema 'school'.

Een jaartje over is zo slecht nog niet

Dit jaar doe ik gymnasium 5 helemaal opnieuw. Ik wist eindelijk bijna alle namen van de mensen die nu in de zesde klas zitten, maar ben, met maar liefst zestien anderen, blijven zitten. De klassen zijn eigenlijk te groot – 31 leerlingen per stamklas – en de meeste mensen ken ik niet. Nou ben ik niet per definitie antisociaal, maar een gesprek starten met iemand die ik niet of niet goed ken doe ik niet zo snel. Het is tot dusver ook niet zo nodig geweest, want er zijn nog geen samenwerkingsopdrachten geweest.
Nou klinkt blijven zitten best vervelend, gezien je alles opnieuw moet doen en van de meeste mensen de naam niet weet, maar ik heb er zelf voor gekozen. Als ik door was gegaan naar de zesde klas, had ik keihard moeten werken om allemaal gemiste stof in te halen. Ik was vorig jaar namelijk gewoon weer lui geweest zoals altijd en ben het jaar doorgekomen met niet leren of op de dag voor de toets. Nou maakte dat voor vakken zoals Nederlands en filosofie weinig uit, maar bij scheikunde, wiskunde en Latijn had dat wel consequenties. Niet alleen in de vorm van lage cijfers, maar ook in de vorm van achterstand. Je kan de theorie dan wel ongeveer begrijpen, maar zonder oefenen komt je niet zo ver als moet.
De keuze was ook makkelijker doordat er al een vriendin van me naar de vijfde zou gaan en drie andere goede vrienden ook bleven zitten. Bovendien moet ik dit jaar natuurlijk wel hard werken, maar niet keihard en dus heb ik ook tijd voor andere dingen die door de school aangeboden worden. Ik heb me aangesloten bij de debatclub, ga bacteriën genetisch manipuleren, en mag bij filosofie me op een alternatief onderwerp stortten (namelijk Oosterse filosofie) omdat ik het veel te saai vond om opnieuw te leren wat ik al wist (hoe Aristoteles over vriendschap dacht en dergelijke dingen).
Mijn blik op het schooljaar is dus (nog) positief. Bovendien zie ik het blijven zitten niet als een mislukking, maar als motivatie om het deze keer goed of nog beter te doen.

Reacties (2)

 • Snapple

  Leuk column!
  Ik was bijna blijven zitten dit jaar, maar ben toch opgelucht dat ik nu in de 4e zit, heb ik ieg geen Latijn, sckeikunde en natuurkunde meer.

  3 jaar geleden
 • Rubin

  Fijn dat je dit positief bekijkt en het je juist motiveert!(Y)Leuke column. ^^

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen