Foto bij Paralyzed six

Ik kijk even op mijn telefoon, inmiddels heb ik ontbeten, mijn medicatie ingenomen en heb ik mijn therapieën voor vandaag gehad. Tijdens fysiotherapie heb ik geoefend om zelfstandiger te raken bij het van en naar bed gaan. Ze noemen het hier een transfer, ik ben nu aan het oefenen met een lage transfer, wat betekent dat ik kracht met mijn benen zet, zoveel mogelijk,en dan draai ik met mijn heupen/billen naar het bed/de rolstoel toe, waardoor ik boven mijn bed/stoel terecht kom en kan gaan zitten. Elke keer als ik weer oefen dan denk ik; oh, dit doe ik even. Ik vind het moeilijk om te bedenken dat ik geen kracht meer in mijn linkerbeen heb, soms dan haal ik ook stunts uit waar de verpleging van schrikt, of de therapeut. Dan handel ik bijvoorbeeld heel snel, eigenlijk veel te snel, en ik hoor dan altijd. ''Rustig aan Julia, neem je tijd anders kun je vallen.'' Soms lijkt het wel alsof ik het vergeet.. Alsof ik geen idee heb dat ik een verlamde linkerarm en been heb, dan sta ik bijvoorbeeld gewoon meteen op, zonder de rolstoel op de rem te zetten, of zonder dat ik dichtbij genoeg bij het bed sta... Noem maar op.

Ik rij met mijn rolstoel de gang op. Het avondeten zal zo wel komen, eigenlijk ben ik zo ontzettend vermoeid en wil ik naar bed, maar ik moet van mezelf ook leren mijn energie op te bouwen. Ik moet sterker worden, ik moet beter worden, ik moet weer worden zoals ik was. De oude Julia. Ik rij wat rond op de afdeling en schrik op van een stem. ''Julia, let op links!!'' zegt een stem. Ik kijk op en zie een verpleegkundige voor me staan. Nog zoiets wat ik dagelijks acht miljoen keer hoor, let op links Julia, let op links. Ik bots vrij snel tegen alles aan mijn linkerkant op omdat ik door het opgelopen hersenletsel mijn linkerkant niet meer zie. Dat heet ook wel een neglect, de verpleegkundige heeft mij uitgelegd dat je daarbij eigenlijk gewoon vergeet dat alles aan de linkerkant ''bestaat''. Maar het meest bizarre is eigenlijk dat dit effect heeft op beide ogen. Als je mijn ogen door de helft deelt, met een linker en een rechterkant, zie ik aan allebei mijn ogen het linkerdeel niet. Ik kan daar niks aan doen en moet zoveel mogelijk oefenen om te laten inslijpen dat ik op mijn linkerkant let. ''Dankjewel.'' mompel ik met een kleine glimlach. Ze glimlacht. ''Ik heb hier ook je medicatie.'' zegt ze. ''Na mijn medicijnronde leeg ik je katheter even.'' zegt ze. ''Ik wacht op mijn kamer.'' zeg ik. ''Tot zo!'' zegt ze vrolijk en loopt met haar medicijnkar voortduwend weg. Ze heeft rode, soort klompen met witte stippen en haar witte uniform valt redelijk strak om haar lichaam. Ik hoor veel verpleegkundigen hier zeggen dat de uniformen net aardappelzakken zijn, maar in vergelijking bij mijn vriendin haar werk, in een ander ziekenhuis valt dit wel mee. Ik rij terug mijn kamer in, ram mezelf ondertussen -uiteraard perongeluk- tegen de linkerkant van de deurpost aan en zet mijn rolstoel dan naast het bed. Ik zet mijn tv aan en zap even naar mtv, waar Catfish bezig is. Goeie afleiding ook als je je erg verveelt hier. De dagen duren hier echt ontzettend lang. De verpleegkundige komt langs met een beker water en een urinaal. Ze gebruiken altijd een urinaal om de urine uit mijn katheterzak op te vangen. Ik heb deze katheter mijn eerste nacht gekregen, het is een slangetje die in mijn blaas zit om mijn blaas goed te ledigen. Wanneer ik zelf plas plas ik dus niet goed uit, en hou ik urine achter in mijn blaas, omdat dit risico op een blaasontsteking kan geven heb ik hier een katheter gekregen om dit voor te zijn. Ik voel er verder niet veel van, het is gewoon gek dat je niet zelf controle hebt over wanneer je plast en in het begin was ik continue bang dat mijn katheterzak zou gaan lekken..
Mocht je het leuk vinden om te zien wat een ''lage transfer'' (zoals ik dit hier noem) is en hoe deze gedaan wordt, zie dit filmpje:
KLIK

De lage transfer die ik beschrijf in dit hoofdstuk is te zien vanaf ongeveer 2 minuten.

Veel leesplezier!

Liefs,
Robin

Reacties (1)

  • IrishNialler

    Ah in mijn hoofd zit dat je een katheter voelt maar beter dat dat niet zo is

    1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen