Foto bij 3. Marlo

Ik word om half 6 wakker, veel te vroeg dus. Slaap is heel belangrijk, vindt de overheid. Om 21 u gaat het licht standaard uit, en wie dan niet stil in zijn of haar bed ligt, krijgt straf. En het ligt eraan of wat je aan het doen was, maar de straffen kunnen soms best zwaar zijn. Om 21 u licht uit en om 7:30 licht aan, iedereen moet zich om 8 u bij het ontbijt melden, of, waar dan ook.
Ik wrijf in mijn ogen en sta op. Ik slaap op een slaapzaal van 100 kinderen. Onze slaapzaal bevat 14 en 15 jarigen, jongens en meisjes. Een erg gemengde zaal dus, vanaf je 16 jaar slaap je alleen met hetzelfde geslacht. "Om vreemde dingen te voorkomen", zegt de overheid. Ik zucht en loop naar het scherm dat in de muur hangt.
'Rooster aan,' zeg ik zacht. Gelijk gaat het scherm aan en zie ik mijn rooster. Vandaag is het dinsdag, een erg gevarieerd rooster vandaag. Om 8 u heb ik ontbijt. Om half 9 moet ik me in de zaal melden. Vanaf dan hebben we 6 u les. Elk lesuur is 30 minuten, dus we hebben vandaag 12 lesuren. Maar woensdag heb ik meestal geen les... maar andere prut natuurlijk. Na die 6 uur les, dus om half 3, hebben we pas lunchpauze. Om 15:00 hebben we een boswandeling tot 16:00. Om 16:01 heb ik een uur vechtsport, en daarna een uur reddingszwemmen. Om half 7 hebben we avond eten en om 19 u moeten we naar onze slaapzaal. Daar hebben we tot half 8 de tijd om te douchen, en dan... heel uitzonderlijk. Moeten (niet mochen) we met elkaar kletsen en na het kwartier kletsen moeten we verplicht in bed gaan liggen lezen.
'Kleding,' zeg ik. Het scherm klapt naar binnen en spuwt mijn kleding naar buiten. Ja, zelfs kleding wordt voor je gepland. Vandaag draag ik een simpele grijze joggingbroek. Een wit hemd en een blauwe trui waar "we love de overheid" op staat. En zwarte sneakers. Ik pak de kleren en loop naar de badruimte. We hebben gezamelijke douches. Ik vindt het niet fijn als iedereen mij naakt ziet, dus ik douche nu maar even snel, dan hoeft dat vanavond niet meer. Tenzij ik heel vies wordt. Ik pak een van de zachte handdoeken en droog me af. Terwijl ik naar mijn bed terug loop, met alleen een handdoek over mijn schouders, kom ik Claire tegen. Ik ben naakt, besef ik opeens. Maar ik schaam me niet, jongens en meisjes douchen bij elkaar. Niets raars aan. Dus iedereen kent elkaars lichaam toch wel.
'Jij bent er vroeg bij,' fluisterd ze.
Ik knik en voel me rood worden, dan trek ik toch de handdoek van mijn schouders en houd die voor mijn kruis.
'Pas op dat ze je niet pakken, als je zo vroeg betrapt word....' ze houdt even stil.
'Ze komen er toch wel zo aan, ze zien het aan de waterstaten.' ik knik naar de nog natte grond van de douches.
'Ai,' ze bijt op haar lip, 'laat ik dan ook maar even opschieten,' en ze loopt vlug door naar de wc's. Met blozende wangen loop ik terug naar mijn bed en ga weer liggen. Dan vliegen de deuren opeens open. Drie mannen met pistolen en waveboards komen binnen.
'Iedereen! Wie was uit zijn bed?!' schreeuwen ze.
Iedereen schiet slaperig overeind. Ik stop vlug mijn handdoek onder mijn deken en hoop dat mijn haren niet té nat zijn. Claire is nog in de wc... shit! Op dat moment komt ze aanlopen, ze verbleekt als ze de mannen ziet.
'Jij daar!' ze zweven op haar af en willen haar mee nemen.
'Wacht!' roep ik. Ik spring uit bed, oh... ik heb ook al mijn echte kleding aangedaan, dacht dat ik mijn pyjama had aangedaan. 'Ik was het! En zowiezo, je mag gewoon naar de wc. Kijk maar zelf in de regels.' Ik slikte. Ze lieten Claire los en tilde me aan mijn arm op. Iedereen keek me na. Ik ben benieuwd welke straf ik zou krijgen...

Reacties (5)

 • Diago

  Ik ben ool benieuwd welle straf!!

  2 jaar geleden
 • Blaaskaak

  Wat een onzin, super streng daar! Ik hoef daar niet meer te wonen hoor(baby)(baby)(baby)(baby)

  2 jaar geleden
 • AnneFrank

  Wow wat streng!

  2 jaar geleden
 • AmeranthaGaia

  Waarom is dat zo strafbaar? Ik snap dat je aangesproken wordt, maar met pistolen binnenvallen is wel heel, heel erg overdreven.
  Wat is het volgende?
  “Je veters zitten los. Executie.”xD

  2 jaar geleden
  • BethGoes

   Het is echt heel streng inderdaad! Maar dat komt omdat de overheid niet wil dat mensen zelf echt nadenken over wat ze doen.

   2 jaar geleden
 • Shibui

  "we love de overheid"xD

  2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen