Het is weer zover; 2018 begint en iedereen staat weer klaar met goede voornemens. Ieder jaar opnieuw beginnen mensen aan het 'nieuw begin'. Ze slaan een nieuwe pagina om, ze gaan hun slechte gewoontes afzweren en een hele hoop goede gewoontes introduceren. 2018 zal het jaar van verandering zijn. '2018 wordt mijn jaar', hoor je verschillende mensen al denken.

Maar niet voor iedereen. Begin dit jaar is de moeder van een oud-leerkracht van me gestorven. Het is een moment dat je even terug naar de grond brengt: 2018 begint niet voor iedereen schitterend. Sommige mensen maken geen goede voornemens; ze wensen alleen dat ze diegene die ze verloren zijn, nog één dagje konden zien om te zeggen hoeveel ze van hen houden.

Sommige mensen hebben niet eens de kans gekregen om aan 2018 te beginnen. Ik denk aan alle mensen die het leven gelaten hebben in 2017: jonge kinderen, migranten die verdronken zijn op weg naar een betere plaats, mensen in oorlogsgebieden die niet aan de bommen kunnen ontsnappen, een fietser die op het verkeerde moment op de verkeerde plek was...

Daarom denk ik dat het aan het begin van het jaar niet alleen de tijd is om te denken aan die nieuwe voornemens, maar dat het ook de tijd is om dankbaar te zijn. Dankbaar dat we 2018 mee mogen maken. Dankbaar dat we de kans krijgen om onze goede voornemens waar te maken.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen