Ik had mijn zusje niet beter kunnen opvrolijken door haar te laten zien wat ik voor ons dit jaar geboekt had. Iedere zomervakantie deden we op ze minst iets samen voor een week. Zonder ons moeder, vader en of ander ouderlijk toezicht. Een cadeautje, voor het harde werken wat we het hele jaar al deden, het zorgen voor onze broertjes en zusjes. En een roekeloze moeder dat graag haar benen spreidde.
We maakte er aan tafel wel het ene grapje over na de ander, maar wij als pubers, daadwerkelijke pubers bedoelde er vrijwel niets mee. We scholden elkaar er gewoon voor uit of maakte het even lastig voor de ander.
Een zucht rolde over mijn lippen.
Het had mijn zus wat opgevrolijkt, een vakantieweek naar een of ander park.
Uiteraard had ik gekeken voor zwembaden, dierentuinen, winkels en andere objecten waar we ons konden vermaken. Vrijwel alleen jongeren werden tussen bepaalde leeftijden geaccepteerd. En na 24:00 uur was de avondklok tot 08:00 uur in de morgen. Stilte, geen overlast naar je mede vakantiegangers, die graag die uren zouden willen rusten, slapen.
De normaalste regels, standaard regels.
"Caden" werd er ineens vanaf beneden gegild.
De schelle hoge stem van mijn moeder haalde ik boven alles uit, tussen alles uit.
"WAT" gilde ik, geirriteerd naar beneden.
"Zou jij Fay willen halen" was haar schelle, hoge stem weer.
"NEE" gilde ik, mijn hoofdschuddend.
"Maar..." nog voor mijn moeder verder naar boven kon brullen "nee, doe het zelf, jij bent hier de ouder" riep ik kwaad.
Ze moest niet gaan denken nu dat ik Sterre eindelijk zo ver had, dat ze echt haast niet meer voor haar moeder deed. Dat ze terug kon vallen op mij. Dat zou niet gebeuren, Sterre had haar jaar al opgeofferd om mij en June zoveel mogelijk te sparen.
Dat ging na de zomervakantie, niet doorgeschoven woorden naar mij.
Daar paste ik voor, had ik niet voor getekend.
Aankomend jaar zat ik met mijn zus in gedeelde lessen. Ik wilde er geen twee jaar aankopen omdat mijn moeder is geen zin had haar verantwoordelijkheid op te nemen. June was naar haar sport, Sterre en ik zaten aan ons huiswerk.
"Wedden dat ze zo boven komt" mompelde Sterre, nadat ze zich had omgedraaid van haar bureau.
"Ja en? Alsnog doen ik het niet, en jij zeker niet" sprak ik hoofdschuddend. Ze fronste haar wenkbrauwen op, nadat ze de deurklink had gehoord.
Zonder te kloppen kwam mijn moeder binnenstappen. Dat gaf Sterre het idee dat ze iets naar mijn moeders kop kon gooien. Ze had geluk mijn moeder, het was een potlood. Boos keek mam naar haar dochter, waarna haar blik draaide naar mij.
"Eruit, je hebt niet geklopt" riep Sterre, ze pakte een tweede potlood uit haar pennenbakje.
Mam schudde haar hoofd en vestigde zich weer op mij.
Dat zag Sterre als een uitnodiging en met een zwiep had ze de potlood tegen mijn moeder hoofd gegooid.
"Sterre" riep mam bestraffend.
"Nee, mijn kamer uit. Je hebt geen 'binnen' gehoord, en je hebt zeker niet 'geklopt'" riep ze verhit, doordat we midden in ons gesprek waren afgekapt.
Mam begon te grommen, stapte de slaapkamer uit trok de deur dicht en liep nog kwaaier de trap af naar beneden. Niet veel later hoorde ik de voordeur met een knal dicht geslagen woorden.
"Mooi" verzuchtte Sterre, zich weer naar haar bureau draaiend.
"Bedankt Sis" grinnikte ik, ook mijn boeken open slaand.

Reacties (1)

  • Luckey

    Goed bezig!!
    Laat het der maar voelen!!

    2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen