Foto bij 2.3

Jullie maken me blij en trots (':
Iedereen die geabonneerd heeft: bedankt!

Zaterdag
‘Goedemorgen meneer Simons. Hoe is het met u? Heeft u het eekhoorntje nog weer gezien?’ vraag ik opgewekt.
Het is half tien en ik stap de kamer in van mijn favoriete bewoner. De man van 78 is vanaf zijn middel verlamd, maar mentaal is hij nog ongelooflijk scherp.
‘Ha, je bent weer mooi op tijd. Ik loop nog even hard als vorige week, bloempje.’
Het is zijn vaste grapje en in het begin voelde ik me er opgelaten door, maar inmiddels weet ik dat ik er hartelijk om kan lachen. Het ‘bloempje’ is zijn vaste bijnaam voor me en hij heeft me keer op keer verteld hoe heerlijk een jasmijn ruikt. Dan grinnikt hij altijd en zegt me dat hij het over de bloemen heeft.
Ik mag de man ontzettend graag, omdat hij het jongensachtige nooit verloren lijkt te hebben. Hij is nooit volkomen gehard geraakt door de keiharde wereld en hij heeft een deel van die veerkracht behouden.
‘Fijn om te horen. Heeft u zin in een kop koffie?’
‘Alleen als…’
‘Ik er een wolkje melk in doe en geen suiker, toch? En u lust vast ook een koekje. Als het maar geen speculaasje is,’ som ik op.
‘Je weet dat het onbeleefd is om oude mensen te onderbreken hè?’ Hij lacht breed.
Automatisch verschijnt er ook op mijn gezicht een grote glimlach. ‘Maar u bent toch nog niet z0 oud, meneer Simons? Wat was het ook alweer?’
’42, nog even fit als altijd. Ik heb me ingeschreven voor de marathon.’
Ik lach hardop en duw de rolstoel voor me uit. ‘Dan moet u maar flink oefenen, de komende tijd. Ik parkeer u hier even, dan haal ik de koffie.’
‘Neem voor jezelf ook iets mee, bloempje,’ zegt hij.
Tussen deze wijze mensen voel ik me altijd klein worden. Het is fantastisch om de verhalen te horen waarvan ze zelfs na tientallen jaren nog steeds een glimlach op hun gezicht krijgen. Daarnaast is er af en toe ook sprake van een traan en dan krijg ik nog meer bewondering voor wat deze mensen allemaal al hebben doorstaan.
‘Fijn dat je er weer bent, Jasmijn. Meneer Simons keek al uit naar je bezoek,’ zegt Dineke, één van de vaste werkneemsters.
Ik pak de koektrommel en spiek er in. ‘Hij is weer opgewekt in ieder geval. Is er nog iets anders dan speculaas?’ vraag ik.
Dineke lacht. ‘Hij is wel kieskeurig hè? Er liggen nog bitterkoekjes in de voorraadkast.’
Ik haal de bitterkoekjes en breng er twee samen met een kop koffie naar meneer Simons.
Hij neemt direct een slok. Zijn mond is door de jaren heen gewend geraakt aan de gloeiendhete vloeistof. ‘Precies zoals ik het wil hebben. Jij mag volgende keer wel terugkomen,’ knikt hij.
‘Gelukkig maar,’ glimlach ik.
‘Doe je nog goed je best op school?’ vraagt hij.
Ik knik. ‘Altijd, dat weet u toch?’
‘Dat is belangrijk hoor, kind. De schooltijd, dat is de mooiste tijd van je leven.’ Hij zet het kopje terug op de tafel en begint te vertellen over zijn jeugd.
Ondanks dat ik het meeste al vaker heb gehoord, blijf ik onder de indruk van zijn verhalen en luister ik geïnteresseerd naar hem.
‘Jij luistert altijd zo geduldig,’ verzucht de oude man. ‘Veel mensen vergeten dat je niet voor niets twee oren hebt en maar één mond. We luisteren niet meer naar elkaar.’
‘Heeft u die indruk hier?’ vraag ik fronsend.
Hij schudt voorzichtig zijn hoofd. ‘Zoveel mensen denken iemand te kennen. Ze luisteren om te reageren. Maar als je echt naar iemand luistert, dan zie je pas wie diegene echt is. Dat kost tijd en tijd, dat hebben de meesten niet meer.’
Ik knik langzaam. ‘Dat zijn wijze woorden, meneer Simons.’
‘Helaas zijn ze maar al te waar.’ Hij pakt zijn kopje koffie.

Reacties (4)

 • GossipGirl21

  Heel schattig. Ik ga helemaal op in je verhaal.

  2 jaar geleden
  • xTrueStoryx

   Dat vind ik heel fijn om te horen!

   2 jaar geleden
 • Long

  Oooh zo schattig! Oude mensen zijn het liefste. <3
  (Verwacht veel reacties want ik ga alles nu bij lezen en overal op reageren hehehe)

  2 jaar geleden
 • Slughorn

  Nawh cute (:

  2 jaar geleden
  • xTrueStoryx

   Liefde voor oude mensen <3

   2 jaar geleden
 • IrisThePiris

  Niceee:)

  2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen