Foto bij 088

Taylor Lancaster

De eerste nacht overleefd en kon ik gewoon naast Dominic liggen. Nu hebben we de auto ergens geparkeerd en moeten we verder lopen.
'Hoe lang doe jij aan parkour en freerunning?' vraagt Carl.
Zijn vrienden zijn allemaal aardig en vriendelijk maar vooral gek gestoord. Ik pas er dus helemaal bij. 'Vanaf mijn twaalfde, dus al tien jaar,' antwoord ik. Geen idee waar we heen gaan.
Marx knikt. 'Hoe ben je in aanmerking gekomen met parkour en freerunning? Was je daarvoor al sportief?'
Waar ik om glimlach want ik had het kruisverhoor wel verwacht. 'Via vrienden die er al mee bezig waren. De mannen van Storror,' ik schuif mijn zonnebril beter op mijn neus, 'en ja, ik was wel sportief. Voor die tijd heb ik op gymnastiek gezeten, dansen en in mijn vrije tijd stond ik weer regelmatig op een skateboard of op skeelers. Alleen met elke sport verloor ik vrij snel mijn interesse. Het was niet echt interessant genoeg dat ik me snel verveelde. Via Benj en Max, ben ik met hun mee gaan doen aan parkour en freerunning.'
'Hoe komt het dan dat parkour en freerunning wel zo interessant is, want je doet het tien jaar. Dat is langer dan mij,' reageert Lokey.
Wel pak ik mijn telefoon. 'Bedankt want ik moet eens een Q&A doen en dit zijn dan precies de vragen die ik dan kan beantwoorden,' zeg ik terwijl ik er een notitie van maak. Alvorens mijn telefoon terug te doen in de armband om mijn bovenarm. 'Parkour en freerunning is eigenlijk heel divers, je kan het overal doen in de hele wereld, de gemeenschap die we opgezet hebben want je maakt vrienden voor het leven, je blijft nieuwe dingen leren of uitvinden voor jezelf.'
Dominic glimlacht even. 'Wat denk je dan van deze plek? Buiten Pyrmont pier is dit ook een favoriete plek, en voor de paar weken dat je hier bent, zullen we nog wel wat plekken bezoeken.'
Ik zie heel wat plekken met muren, randen, stangen, trappen, kuilen en van alles. 'Oh, dit is gewoon gaaf. Ik krijg nu al ideeën.' Opkijkend naar hem, zie ik een paar lachende ogen.
'Nou, we blijven hier heel de dag,' grijnst Dominic.
Ik knipoog naar hem en pak de Hero 5. 'Waar zijn we precies? Hoe heet het hier?'
'Middle Head, hier hebben een paar jaar terug een jam gehad,' zegt Heesoo dan.
Ik knik kort naar de jongen en zet dan de camera aan. 'Hey guys, daar ben ik weer en deze keer vanuit Middle Head, deze plek is echt fantastisch. Bijna alles is hier mogelijk en het mooie is dat we hier heel de dag blijven.' Terwijl we door lopen, richt ik de camera op de constructie. 'Het schijnt dat ik dus een rondleiding krijg door de steden hier in Australië naar wat hun favoriete plekken zijn. Dom zei dat we nog naar Brisbane gaan, Mittagong, Adelaide,' som ik op. 'Dat allemaal omdat ik hier maar een paar weken ben. Ik heb geen idee wat ze nog van plan zijn maar ik kijk er wel naar uit,' vertel ik verder en heb ik de camera weer op mijzelf gericht.
Lokey grijnst. 'Wat komt er dan in je op? Waar denk jij aan voordat je echt begint met een serie van flips en alles?'
Ze zijn zeker wel nieuwsgierig. 'Ehm, een cat, precision, handstand, underbar, front flip. Misschien nog een kong gainer of zo,' zeg ik, 'en dan denk ik nu even hardop na. Ik denk eraan dat ik moet ademhalen en voor de rest luister ik muziek. Het gaat vanzelf allemaal.'
'Jij luistert ook naar muziek als je bezig bent?' lacht Marx.
Dominic knikt. 'Tenzij ze een officiële video opneemt. Bij trainingsvideo's kun je zien dat ze muziek luistert.'
Hij kan het weten. 'Zoals jullie video van “Oiiii the chase”, leuk gedaan.' Ik doe mijn tas af en leg die bij de rest neer.
'Ja, ik heb haar wel wat laten zien van jullie,' grinnikt Dominic.

Ik doe mijn oortjes in en is de muziek te horen. Momenteel heb ik mijn shirt, het space tanktop, nog aan maar ik zie het wel gebeuren dat ik die nog uittrek. Het is goed warm en mijn zwarte hoodie, van Farang, ligt bij mijn tas. Voor de zekerheid zorg ik nog dat het touwtje, dat aan mijn zonnebril hangt, goed zit zodat mijn zonnebril niet van mijn neus kan glijden of vallen. Gezien ik wat opgenomen heb voor iemand anders, geef ik mijn Hero 5, op de grip arm, nu aan Lokey.
'Is goed,' grijnst hij en is het voldoende.
Daarna ren ik de metalen loopbrug op en ga ik op de rails van een speed vault over naar een rail flare. Waarop ik me laat vallen met de rails in mijn knieholtes en door naar een back flip. Ik sta nu in een soort gang maar lang sta ik niet stil en verder van een cat naar een cat, omhoog de muur op, een sprong naar de rails om mijzelf dan op mijn handen omhoog te duwen naar een handstand. Kort schat ik mijn afstand in en de snelheid die ik mogelijk nodig heb. Meer denk ik niet meer na en breng ik mijn benen terug omlaag, tussen de rails door. Zodra ik weer op mijn voeten sta, maak ik een kurkentrekker. Rennend naar het hoge punt spring ik met een precision op de rails, eindigend met een dive front flip. Dat ik wat nat word door een kleine regenplas, doet me niks.
Lokey steekt zijn duim op. Als een teken dat hij alles op heeft genomen.
Juist dan begint net Pharrell Williams met Happy. Waar ik nooit stil op kan zitten en gaan mijn benen vanzelf verder. Om nu te dansen en tegelijk wat breakdance moves te gebruiken. Als de L-kick, air flare en nog wat. Door de muziek, verban ik echt letterlijk alles om me heen. Op het laatst ga ik over van een windmill naar een headspin en eindig ik in een baby freeze. Moe ben ik wel maar op een goede manier en doe ik een oortje uit.
'Ik wist niet dat je kon,' komt Dominic naar me toe. Hij is zeker verbaasd.
'Tae, ook je dansen en breakdance moves, heb ik opgenomen,' klinkt Lokey nog even tussendoor.
Ik knik. 'Ik doe het ook niet altijd meer. Volgens mij ging het ook niet helemaal vloeiend.'
'Zeur niet, mens, het zag er geweldig uit,' reageert Carl.
Toch slaat Dominic zijn armen om me heen. 'Wat kun je nog meer? Nog iets vergeten te zeggen?'
Even schud ik mijn hoofd. 'Dit zijn de leuke dingen en dat zie je vanzelf wel,' laat ik hem weten.

Leuk dat ik hem nog voor een verrassing kan zetten. Daardoor wil ik nog niet gelijk zeggen dat ik nog een paar instrumenten kan spelen. Heel de dag zijn we hier en hebben we nu net geluncht. Om het even wat rustiger aan te doen, heb ik mijn Canon camera gepakt en maak ik wat foto's over de baai van Sydney. De plek waar we nu trainen en heb ik ook al een toren gezien, waar ik in wil klimmen voor betere foto's.
'Volgens mij gaat er net een lampje boven je hoofd branden,' grapt Dominic. 'Waar denk je aan?'
Ik wijs dan naar de toren. 'Dat ik omhoog wil voor mooie foto's,' knik ik. Zo vreemd is het niet dat hij me zo goed aanvoelt.
Waarop Heesoo omvalt van het lachen. 'Geloof me, het uitzicht is prachtig.'
'Dus buiten parkour en freerunning om, ben je ook een urban explorer?' vraagt Reuben.
'Ja...'
'Heb je dan de posters niet gezien die ze nu ook via de website verkopen,' onderbreekt Lokey mij. 'Ik heb al de poster besteld van Ghost Tower in Bangkok en Bangkok zelf. Samen met een T-shirt en een hoodie. Jij maakt dan de meeste foto's zeker?'
Alweer dat ik knik. 'Klopt, maar van ons achten ben ik degene die als eerste weer gaat reizen. Ik kan moeilijk stil zitten of lang op één plek blijven. Drie maanden vind ik lang en wil ik weer ergens heen.'
Dominic staat op en steekt zijn hand uit naar mij. 'Kom op dan, je gaat echt niet alleen omhoog.'
Ik pak zijn hand aan en laat me overeind trekken. De Canon hang ik om mijn nek en ga ik met hem mee. 'Super, ik zie vanavond wel wat het oplevert.' Wel denk ik eraan om de shirts en truien, die we als Fugite hebben, te gebruiken bij een fotosessie. Mogelijk misschien dat er een paar mannen willen helpen want dan heb je er een beter beeld bij hoe het model zit en valt.
'Ik kan die radertjes bijna horen ratelen.' Hij slaat zijn arm om mij heen terwijl we naar de toren lopen.
Waar ik om lach. 'Dat is een idee voor als ik in Engeland ben. Een normale fotosessie van de kleding die we hebben en misschien dat het beter is om een paar mannen om hulp te vragen. Net als op jullie website van Farang, geeft dat een beter beeld van hoe een shirt zit en alles. Lijkt me beter dan een foto van het shirt op een tafel of zo,' ga ik door. We komen bij de toren en beginnen we omhoog te klimmen.
'Misschien wel beter,' klinkt hij en gaat hij voor.
Pas bovenin als ik beter op de stangen sta, haal ik de Canon omhoog terwijl ik het koord om mijn nek laat zitten. Zo kan ik het niet kwijt raken of uit mijn handen vallen. Juist omdat ik me eigenlijk nergens aan vast hou, voel ik een paar handen op mijn heupen.
'Wel een mooi uitzicht vanaf hier,' grinnikt hij.
Daar ben ik het zeker mee eens en maak ik een foto van de baai, een foto waarbij Sydney goed te zien is en een foto van het park. Wat ik zo doe dat de anderen niet te zien zijn. Ik gebaar dat hij omhoog moet komen. Iets wat hij doet en draai ik de camera om naar mijzelf. Samen met Dominic naast me om een foto te maken.
'Laat zien, is hij goed gelukt.' Tegelijk drukt hij een kus op mijn wang.
Ik selecteer de laatste foto en komen we allebei in beeld. 'Ja, goed gelukt.' Een foto van ons samen.
Dominic knikt. 'Zeker, heb je een opleiding gevolgd voor fotografie of niet? De foto's die jij maakt, zou je haast denken dat je een professionele fotografe bent.'
'Een opleiding niet, maar wel een cursus om zo de beste foto's te maken. Een cursus is goedkoper dan een opleiding. Het duurt ook niet zo lang,' zeg ik en hang ik de camera goed om mijn nek. 'Zullen we terug gaan?'
Hij geeft me nog een kus en gaat dan als eerste omlaag. 'Vanavond voor jou en mij samen,' beloofd hij dan.

***********************************************
Voor als je nieuwsgierig bent. For20 heeft inderdaad een video van Oiiiii the chase.
Klik hier: For20: Oiiiii the chase


Reacties (1)

 • Malikx

  Schattig en zotte mensen zijn het dat denk ik

  2 jaar geleden
  • Writex83

   Meeste freerunners/traceurs zijn volledig & vrolijk gestoord. Heel wat zijn ook YouTubers. XD

   2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen