‘ Jemig Tris, waarom kook je niet vaker? ‘ Jake nam een grote hap van de taco’s die ik vlug in elkaar had geflanst na mijn korte werkdienst. Ik haalde nonchalant mijn schouders op.
‘ Het duurt me vaak te lang. ‘
‘ En ik maar denken dat Lenny de meeste ongeduldige in huis was. ‘ Grapte Kate. Haar dochter wierp haar een beledigde blik toe.
‘ Van wie zal ze dat toch hebben? ‘ Vroeg Jake met een scheve grijns.
‘ Hey, waar heb je Caroline eigenlijk gelaten? ‘ Schoot Kate meedogenloos terug. Dit zorgde ervoor dat mijn beste vriend zijn mond hield en verder ging met eten.
‘ Ja, waar is Caroline? ‘ Ik vroeg het me oprecht af. Jake keek op en wist duidelijk even niet wat hij moest zeggen. Hij mompelde iets onverstaanbaars en stopte vervolgens onderdrukt nog een grote hap tussen zijn kiezen. Kate keek me schuin aan en tuitte ongemakkelijk haar lippen.
‘ Wat zei je? ‘ Ik stapelde de lege borden op en zette ze op het aanrecht.
‘ Caroline wil kinderen. ‘ Waren de enige drie woorden die zijn mond uitkwamen.
‘ En jij? ‘ Vroeg mijn beste vriendin daarna.
‘ Ik ook. ‘ Was het antwoord.
‘ Wat is het probleem dan? ‘
Kate realiseerde zich, dat dit gesprek niet voor de oren van een zevenjarig meisje was bestemd. Ze seinde naar Lennon en gelukkig gehoorzaamde het meisje onmiddellijk. Het was een gevoelig kind. Ze deed me vaak denken aan mijn vroegere zelf. De twee liepen hand in hand de keuken uit, terwijl ik met Jake de vaatwasser inruimde.
‘ We zijn er beiden klaar voor om te trouwen en een gezin te beginnen. Dat is niet het probleem. ‘ Begon Jake weifelend. Zijn donkerbruine ogen stonden afgeleid. Het viel me op dat zijn lichaamstaal zenuwachtig was, iets wat niets voor hem was. Jake was een typische advocaat, altijd al geweest. Hij was kalm, hard en gehaaid. Drie kwaliteiten die aan de orde waren het werk dat hij uitoefende. Ik wachtte geduldig af op een antwoord. Toen deze niet kwam schonk ik voor ons beiden een glas whisky in. Dankbaar pakte hij deze aan.
‘ Caroline kan geen kinderen krijgen. ‘
Mijn adem stokte in mijn keel. Hoe moest ik hierop reageren? Om hierachter te komen op je 25ste was heel wat. Ik besefte me plots dat ik niet de enige met problemen was.
‘ Oh wauw. ‘ Stamelde ik. Empathisch reageren op emotionele situaties was nooit mijn grootste talent geweest. ‘ En nu? ‘
‘ Nu heeft ze een soort vervroegde midlifecrisis. Het is vergelijkbaar met jou. ‘
‘ Is dat een goede of slechte ontwikkeling? ‘
Jake’s ogen versmalden en ik wist onmiddellijk dat ik mijn mond moest houden. Ongemakkelijk nam ik een grote slok van mijn drankje.
‘ Laat maar. ‘ Mompelde ik. ‘ Stomme vraag. ‘
Jake was het overduidelijk met me eens. Hij gooide het laatste restje van zijn drankje achterover en zette hem luid neer op de eettafel.
‘ Ik geloof dat het tijd is om weer naar huis te gaan. ‘
‘ En daar met Caroline ongelukkig zitten zijn alsof jullie een getrouwd koppel van middelbare leeftijd zijn? Dacht het niet. Wij gaan naar Millers’. ‘
‘ Wauw. Jij moet wel heel veel van je werkplek houden. ‘
‘ Wat kan ik zeggen. Er is alcohol. ‘ En misschien is Will er. Ik schrok van mijn eigen gedachten. Ik gaf het niet graag toe, maar stiekem kon ik die blauwe ogen niet uit mijn gedachten krijgen. Natuurlijk ging het onmiddellijk mis wanneer we in gesprek raakten. Maar kijken kon geen kwaad. Jake leek mijn voorstel te overwegen, iets wat me werkelijk verraste. Sinds Jake was afgestudeerd, was hij meestal tegen een uur of tien thuis om nog wat te doen aan zijn werk. Blijkbaar was het leven als advocaat niet zo vrij als dat van een simpele barman.
‘ Ik denk niet dat Caroline het zal waarderen. ‘
‘ Net zei je nog dat ze zich net zo gedroeg als ik. Ik denk niet dat ze het erg vind. Misschien vind ze het wel spannend. ‘ Grinnikte ik.
‘ Morgen heb ik een rechtszaak, Tristan. ‘
‘ Kom op Jake, hoe lang is het geleden dat we een mannenavond hebben gehad? ‘
‘ Een maand geleden nog. ‘ Herinnerde Jake me. Goh, dat was waar ook. Misschien was het toch waar dat alcohol hersencellen vernietigde. Ik besloot er maar niet verder over na te denken. Als iets mijn avond kon bederven was dat het wel.
‘ Jacob, ik zat aan de cocktails, terwijl jij de hele avond met één cola hebt gedaan. Dat telt niet. ‘
‘ Je weet het dat ik het haat als ik mijn hele naam gebruikt. ‘
‘ Ik noem je voor de rest van de week ‘ Jacob’ als je niet meegaat. En je weet dat ik het volhoud. ‘
‘ Best. Één biertje. ‘
Ik rolde met mijn ogen. ‘ Bier op de zaterdagavond is voor barbaren. ‘
‘ En cocktails voor wijven ‘
Een harde lach ontsnapte over mijn lippen. ‘ Daar is de Jake waar ik van hou. ‘
‘ Laten we niet te klef worden, ik ben nog altijd verloofd. ‘ Knipoogde Jake.
Ik stond op van tafel en zette onze glazen op het aanrecht. Ik riep naar Kate dat wij op pad gingen en stopte mijn portemonnee in mijn kontzak, ook al was ik er zeker van dat we de drankjes van het huis zouden krijgen. Voor het eerst in maanden voelde ik een sprankje emotie. Ik was vanavond met mijn twee beste vrienden. Jake en het nachtleven.

Reacties (2)

 • Luckey

  Is ook wel gijn voor hen
  Even wat leuks doen

  2 jaar geleden
 • AmeranthaGaia

  Er gaat iets mis. Wat weet ik niet. Iets.
  Of ik ben gewoon paranoïde.
  Ik gok op allebei.

  2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen