We staan nog steeds gelijk en er lijkt geen vooruitgang in te komen. Het lukt niet om te scoren. Axel is te afgeleid en Fay blijft maar bezorgd naar hem kijken. Ik leg mijn hand even op haar schouder, maar ik zeg niets. Zeggen dat het wel goed komt zal nu niet helpen.

De keeper trapt de bal weer in en Changsu rent naar voren. Hij passeert Thor met behulp van zijn supertechniek Duivels Hakje. De Fire Dragons spelen vals. Hun geheime tactiek is erop gericht de spelers uit te schakelen en ook deze actie van Changsu bezorgt Thor een flinke val. Sterker nog, Thor valt bovenop Jude en ze vallen samen op de grond. Dat ziet er niet goed uit. Ik ren naar ze toe, maar Jude komt alweer overeind. Thor daarentegen blijft op de grond liggen.

 "Thor, gaat het?" vraagt Jude.
 "Ik heb mijn enkel verstuikt,” mompelt Thor. “Het doet een beetje pijn." Hij liegt. Hij heeft duidelijk veel pijn.

Jude komt helemaal overeind en zijn gezicht vertrekt even. "Sorry. Ik had de move van Changsu niet goed geanticipeerd." Samen helpen we Thor overeind.

"Ik ga hem vervangen,” zegt coach Travis uiteraard. Thor strompelt naar de kant. “Isabelle, jij gaat erin."

Izzy springt meteen op en knikt. Ze probeert haar enthousiasme te verbergen voor Thor, maar ze is duidelijk blij dat ze erin mag. "Oké.” Ze knikt en richt zich tot Mark. “Aanvoerder, ik zal je niet teleurstellen."

Mark knikt terug. Hij lijkt het maar niets te vinden dat hijzelf nog aan de kant zit. "Oké, Izzy, doe je best!"

Isabelle rent naar de zijlijn, waar Thor net aan komt hinken. "Kom op, Isabelle, laat zien wat je waard bent." Hij geeft haar een high-five.

"Komt voor elkaar!" Izzy rent het veld op en ik geef haar een high-five.

“Het werd tijd dat ze je het veld op lieten gaan,” zeg ik vrolijk. Ze knikt en komt bij ons op het middenveld staan. Jordan schuift met tegenzin op naar de verdediging. Changsu gooit de bal weer in. Nathan probeert de bal af te pakken maar hij wordt gepasseerd. Jordan daarentegen lukt het wel. Hij doet het prima in de verdediging.

Hij passt de bal naar Izzy. Ze neemt de bal netjes aan en rent naar voren, maar de Fire Dragons laten haar er niet zomaar langs. Izzy verliest de bal door Racende Vlam en valt op de grond. Ik ren naar haar toe, maar ze staat al overeind voordat ik er ben. “Alles goed?” Ze knikt en ik geloof haar. Ze lijkt alleen maar last te hebben van frustratie omdat ze de bal kwijt is geraakt, maar die pakken we wel terug.

De bal is ondertussen bij Byron aangekomen. “Niet alleen jullie technieken zijn verbeterd,” merkt hij op. Hij springt in de lucht. “Ja! Machtige Breek!”

Wacht, Machtige Breek? Byron heeft een nieuwe supertechniek. Eén die duidelijk nog sterker is dan God Weet. Darren doet nog een poging om Byrons schot te stoppen, maar het heeft geen zin. Oneindige Handen worden moeiteloos gebroken en de bal vliegt in het net. Byron lacht arrogant en loopt terug naar zijn helft, alsof het niets is. Maar het is wel iets. Iets slechts zelfs. De stand is nu 2-1. We staan achter.

We gaan weer staan, maar meteen na de aftrap klinkt het signaal voor de rust. De eerste helft is voorbij en we staan er niet goed voor. “De tweede helft is slechts een formaliteit,” zegt Bryce spottend.

Claude grijnst instemmend. “Ons team gaat naar het WK, wen d’r alvast maar aan.” Ze lopen naar de rest van hun team.

"Tjonge, wat een zelfvertrouwen,” mompelt Jordan. We lopen ondertussen naar de rest van het team, dat zich verzamelt bij de spelersbank.

Darren biedt zijn excuses aan tegen Mark, maar die schudt zijn hoofd. “Maak je niet druk,” stelt hij Darren gerust. “De wedstrijd is nog lang niet afgelopen.”

Coach Travis stapt naar voren. “Ik ga nog meer veranderingen doorvoeren.” Hij wacht tot alle verbaasde blikken op hem gericht zijn voor hij verder gaat. “Oké. Jude, Jordan, jullie blijven op de bank.”

Dat levert hem een boel verbaasde blikken op, nog meer dan eerst. “Wat?” vraagt Jude.

“Waarom?” vraagt Jordan geschrokken.

"Heel simpel: je hebt veel te hard gewerkt.” Percy zegt het zonder enige aarzeling. Ik kijk naar Jordan en realiseer me dat hij gelijk heeft. Jordan ziet er uitgeput uit. Hij pusht zichzelf veel te hard. “Je benen houden het niet vol. Dat is de waarheid en dat weet je net zo goed als ik.” Jordan kijkt gefrustreerd naar de grond, wat gelijk staat aan toegeven. “En jij, Jude, het is vanwege je knie. Die is niet meer goed sinds de botsing met Thor, of niet?”

Meteen begint het verbaasde gemompel weer. “Klopt het wat hij zegt, Jude?” vraagt Thor bezorgd.

Jude glimlacht zwak. “Heeft u dat gemerkt?” vraagt hij schuldbewust. Hij heeft waarschijnlijk meer last van zijn knie dan hij wil toegeven.

“Als je daarmee door blijft spelen, zal het alleen maar erger worden.”

Jude knikt. “Ik snap het.”

Maar Percy was nog niet klaar met zijn verhaal. “Caleb, jij vervangt Jude.”

Nu is de verbazing helemaal compleet. Caleb is nog niet eerder het veld op geweest, het hele toernooi niet. Hijzelf lijkt minstens net zo verbaasd, maar hij grijnst vals. “Geen minuut te vroeg.” Tevreden grijnzend staat hij op, maar Jude is niet van plan het hierbij te laten.

“Nee, wacht even,” zegt hij hard. “Caleb is nog helemaal niet goed op ons ingespeeld. Deze wedstrijd is onze belangrijkste wedstrijd tot nu toe! Waarom zou u Caleb kiezen om-"

“Onze tegenstanders weten niets van hem,” onderbreekt Percy Judes gepraat. “Met andere woorden: Caleb is onze joker.”

Caleb lijkt de enige te zijn die de lol daarvan inziet. “Jullie joker, zegt u,” gniffelt hij tevreden.

Het liefst zou ik protesteren, maar de coach heeft wel een punt. “Hij heeft gelijk,” zegt Nathan ineen, wat hem een dodelijke blik van Fay oplevert. “Omdat Caleb niet eerder heeft gespeeld, hebben ze hem niet kunnen observeren en hebben ze geen informatie over hem.”

“En met een beetje geluk kan hij de wedstrijd keren in ons voordeel,” zegt Mark bedenkelijk.

“Ja, maar Mark-" protesteert Jude. Die twee kunnen elkaar niet uitstaan, dus dit bevalt Jude helemaal niet.

“Hij heeft gelijk,” valt Xavier de rest bij. “Het kan werken.”

Caleb grijnst en legt zijn hand op Marks schouder. “Dat zijn een paar wijze woorden, aanvoerder,” zegt hij spottend. Hij loopt weg. “De sterke verslinden de zwakkeren, dat is de wet van de jungle.”

Ik rol met mijn ogen. “Maar dit is niet de jungle. Dit is het voetbalveld,” mompel ik zacht. Ik kijk naar Jordan en zie hem naar de grond staren. “Coach,” zeg ik ineens bezorgd. “Wie is de tweede wissel?”

Percy kijkt me strak aan en kijkt dan even langs de rest. “Die is er niet,” zegt hij dan. “Jullie zullen met z'n tienen moeten spelen.” Na die mededeling loopt hij weg. Even blijft het doodstil en dan komen er steeds meer verbaasde en verontwaardigde kreten.

“Hij wil dat we met z'n tienen spelen?” herhaal ik verontwaardigd. “Dat is absurd! Dit is de finale. We hebben iedereen nodig. Ik ga met hem praten!” Fay knikt en ik zie dezelfde woede in haar ogen. Voordat we echter naar hem toe stampen en iets heel doms doen, houden Izzy en Xavier ons tegen.

“Hij is toch te koppig om iets te veranderen,” zegt Izzy. “Dus laat het maar.”

“Jullie kunnen je niet meer waarschuwingen veroorloven,” voegt Xavier eraan toe. En ik weet dat hij gelijk heeft. Als we teveel ruzie schoppen met coach Travis dan komen we sowieso niet op het WK. We knikken tegelijk, maar wel met tegenzin en ze laten ons weer los. “Doe niets doms,” waarschuwt Xavier.

Ik rol met mijn ogen en kijk naar Fay, maar mijn zus zit alweer met haar gedachten ergens anders. Ze staart naar Axel. Ik schud zacht mijn hoofd. “Ik doe niets stoms, ik ga alleen naar de wc,” zeg ik, terwijl ik wegloop bij mijn team. Alleen had ik er niet op gerekend om Claude en Bryce in de gangen tegen te komen.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen