"Hold, hold onto me
'Cause I'm a little unsteady
A little unsteady"

Justine Heidi Harbours

Met een trieste blik op mijn ogen, althans dat is hoe ik mezelf voor me zie, kijk ik naar mijn ouderlijk huis. Het huis waar ik ben geboren, mijn eerste twee levensjaren samen met mijn ouders heb geleefd en de volgende veertien met mijn zusje en ouders. Het is het huis waar twee jaar geleden mijn eigen moeder overleden is, bij gebrek aan geld en wil van mijn vaders kant om haar naar een ziekenhuis te brengen en haar te laten onderzoeken en mogelijk te redden.
      Ik sla mijn arm om de schouders van mijn zusje en druk een kus op haar slaap. Haar gezicht is vertrokken in een frons en in een opwelling voel ik medelijden voor haar. Ik heb die opwellingen wel vaker.
      Haar leven zit niet mee: slechthorend en een spraakachterstand. Hier, in Salem, wordt het geaccepteerd en door sommige medestudenten zelfs cool gevonden, maar zal dat op onze nieuwe woonplaats hetzelfde zijn? Ik kan alleen maar duimen.
      De lelijke bungalow met welgeteld vijf kamers in totaal heeft veel gebreken. Zo staan er meerdere pannen in het huis om het lekkende water op te vangen en de verrotte planken aan de achterkant van het huis zijn al vijf jaar lang toe aan vervanging, maar toch wil ik niet weg. Het is niet alsof ik fijne herinneringen aan mijn tijd hier heb, maar het is beter dan een nieuwe plek. Hier heb ik alles: mijn commissies en sportclubs en bovenal weinig tijd om thuis te spenderen. In La Push, de plek waar mijn vader is geboren, heb ik niets. Ik ben er nog nooit geweest, pap heeft mam immers in Salem ontmoet, maar soms wens ik dat pap nooit weg was gegaan, nooit mam had ontmoet en dat wij nooit ter wereld waren gebracht.
      ‘Waarom moeten we gaan?’ vraagt Ariel me gebarend. Doordat ze al vanaf jongs af aan erg slechthorend is, heeft ze nooit goed kunnen horen hoe ze bepaalde klanken moet uitspreken. Iets watuiteindelijk resulteerde in een spraakachterstand die waarschijnlijk nooit meer te herstellen is. Ze heeft zichzelf gebarentaal geleerd en heeft het vervolgens aan mij geleerd. Nu heeft ze zelfs haar eigen club voor doven, slechthorenden en mensen die gebarentaal willen leren. En dat moet ze allemaal achterlaten, te wijten aan een egoïstische, vlugge beslissing van onze vader.
      Vanuit mijn ooghoek zie ik hoe onze vader net het huis op slot draait en automatisch knijp ik mijn ogen nauwlettend samen. Het is ongelofelijk hoe goed hij een act op kan zetten. De charmante glimlach op zijn gezicht, zijn nette kleding, waar hij wel zijn geld aan uit kan geven, en de onschuldige blik in zijn ogen. Niemand kan zich bedenken wat er zich achter gesloten deuren afspeelt.
      ‘Het is niet anders,’ antwoord ik sloom en duidelijk, zodat mijn zusje het kan verstaan. Onze vader kan het niet echt waarderen wanneer we in gebarentaal spreken, omdat hij zelf nooit de moeite heeft genomen om het te leren.
      Onze vader kijkt ons vanonder zijn wimpers aan, een tevreden glimlach op zijn gezicht. Een rilling kruipt over mijn rug. Voor ieder ander persoon die toekijkt, ziet het er normaal uit. Een alleenstaande vader, trots op zijn twee dochters, die zich na twee jaar eindelijk los kan rukken van de dood van zijn geliefde vrouw en opnieuw kan beginnen in een andere stad, vijfhonderentwee kilometer van het graf van zijn vrouw vandaan.
      Maar wij weten beter.
      Zodra onze vader wegkijkt, steek ik vier vingers op naar mijn zusje. Ik zie haar trieste glimlach en ik probeer die van mij zo moedig als mogelijk te maken. Ze tikt met vier vingers die van mij aan en steekt ze daarna snel weg. Nog vier maanden en dan ben ik achttien. Nog vier maanden en dan zijn we verlost.


yesss guys 8 abos al! Love youu

Reacties (5)

 • Slughorn

  Nice, ben benieuwd naad LaPush ^^

  2 jaar geleden
 • LarryNiam

  ohhh I like it:)
  snel verder<3

  3 jaar geleden
 • VampireMouse

  Mooi geschreven! Snel verder😍

  3 jaar geleden
 • Butterflygirl

  Dit klopt niet! Ze zegt dat ze bijna achttien is. Maar aan het begin zegt ze 2 jaar ouders, 12 jaar ouders en zusje, en 2 jaar sinds haar moeder dood is. Dan zou ze dus 16 zijn!

  3 jaar geleden
  • LaLoba

   Wooow haha die heb ik zelf nog niet doorgehad! Thanks a lot x

   3 jaar geleden
  • Butterflygirl

   Ik ben niet zo'n nazi hoor maar het viel me somehow gewoon op!

   3 jaar geleden
  • LaLoba

   Hahahaha, dat is alleen maar goed hoor c:

   3 jaar geleden
 • iceprinces14

  Snel verderr!! I like itt

  3 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen