Er was een enorme last van me afgevallen sinds ik mijn lot officieel had geaccepteerd, maar nu ik tegenover een vrolijke moeder zat voelde ik me toch schuldig. Ik kon het niet helpen. Ik had haar gefaald. Ze brabbelde over van alles. Het was een beetje jammer dat ik werkelijk geen woord verstond. Haar spraak begon inmiddels enorm achteruit te gaan. Volgens de dokters, zou ze de ene keer makkelijker kunnen spreken als de andere keer. Ik ging er maar vanuit dat ze het zelf allemaal niet doorhad. Op deze manier, was de situatie gemakkelijker te accepteren. Ik leunde met mijn kin in mijn handen en vroeg me af hoe snel het bergafwaarts zou gaan. Waarschijnlijk wist ze over een jaar niet meer wie ze was. Ik besloot me maar af te sluiten voor het eenzijdige gesprek en pakte geruisloos haar hand beet. Haar ogen stonden wazig. Het leek erop dat de rollen waren omgedraaid. Mijn moeder was high, maar ik was nuchter. Wat een kutgevoel om nuchter te zijn. Na een uur tegenover het omhulsel van mijn moeder gezeten te hebben, besloot ik dat het tijd was om te gaan. Ik ruimde zoals altijd onze tafel leeg en pakte vervolgens haar hand nogmaals beet om haar bij haar kamer af te zetten. Ik wilde me zo snel mogelijk omdraaien en vluchten. Ik wilde zo hard wegrennen als menselijk mogelijk was. Helaas kon ik niet zo snel ontsnappen als ik gewenst had. Mijn moeder greep me stevig bij de schouders en omklemde me liefdevol. Ik zuchtte en sloeg mijn armen op mijn beurt ook om haar heen. Ze rook gelukkig nog altijd hetzelfde. Ik drukte mijn gezicht in haar haren en kneep mijn ogen stijf dicht. Als ik niets zag, kon ik doen alsof dit een normale moederzoonsituatie was. Ik kwam even op bezoek in San Diego om mijn moeder te vertellen dat ik een baan als neurochirurg in San Diego Hospital had gevonden. Ze was zo trots op me, dat ze niets uit kon brengen. Ik opende mijn ogen en besefte me hoe pathetisch deze fantasie eigenlijk wel niet was.
‘ Dag, mam. ‘ Ik gunde haar mijn charmantste glimlach. ‘ Ik hou van je. ‘
Ze keek bezorgd naar me op en nam mijn gezicht in haar handen. Het was net alsof ze doorhad wat er aan de hand was. En ik wilde het haar dolgraag vertellen. De gedachte dat ze wellicht helemaal uit haar dak zou gaan hield me echter tegen.
‘ Alles gaat goed, mama. ‘ Vertelde ik haar liefdevol. ‘ Het is de waarheid. Ik beloof het je. ‘
‘ Verdrietig? ‘ Wist ze moeizaam uit te brengen.
De glimlach gleed van mijn gezicht. Ik schudde zo overtuigend met mijn hoofd. ‘ Natuurlijk niet. Hoe kan ik in vredesnaam verdrietig zijn als ik hier bij jou ben? ‘
Haar grote, bruine ogen keken dwars door me heen. Ze begreep het niet.
‘ Ik ben gelukkig. ‘ Ik zei het zo overtuigend dat ik het bijna zelf geloofde. Dit was het moment waarop ik me toch echt om moest draaien voordat ik in huilen uit zou barsten. Ik hielp haar naar haar stoel, zette een glas water voor haar neus en zette het raam een stukje open zodat ze kon genieten van de geur van de oceaan. Ik bleef mijn zin als een mantra herhalen in mijn hoofd. Ik ben gelukkig. Ik ben gelukkig. Ik ben zo ontzettend gelukkig. Ik vergat bijna te ademen.
Vervolgens liep ik haar kamer uit en sloot de deur zachtjes. Ik liep door naar de mannentoiletten en gooide wat water in mijn gezicht. Nadat ik mijn ademhaling wederom goed onder controle had, stormde ik de trappen af en deed geen moeite om Sylvie gedag te zeggen. Ik wreef met mijn hand langs mijn nek en maakte mijn weg naar het strand. Het was tijd om mezelf te verliezen in de golven. Dit was iets dat ik veel te lang had uitgesteld. Nu ik de hoop toch had opgegeven, kon ik net zo goed genieten van mijn laatste weken in Amerika. Ik stak een sigaret op, nam een diepe hees en stapte op de metro af. Ik dwong alle gedachten uit mijn hoofd en focuste me op één specifiek ding. Overtuiging. Ik opende mijn mond en dwong de woorden zonder genade door mijn strot.
‘ Ik ben gelukkig. ‘

Reacties (2)

  • Luckey

    Me hart breekt door dit stukje

    2 jaar geleden
  • AmeranthaGaia

    Oké, dankjewel dat ik nu bijna zit te janken. Is dat wat je wilt? Waarschijnlijk wel. Ga nu maar een kopje thee drinken met Satan.

    2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen