Het kostte James al zijn wilskracht om niet ter plekke te breken bij Remus' woorden. Hij had stilte verwacht. Woorden over hoe Sirius goed voor hem was, zelfs al bewees alles het tegendeel. Misschien woorden over hoe erg hij Sirius verachtte, hoe erg de man hem zeer deed. Niet dit.
      Hij is wreed wanneer hij zacht wil zijn.
      Het waren woorden die voorgoed in James' geheugen stonden gegraven. Woorden die hem terug brachten naar een tijd lang geleden. Zes jaar geleden was het maar, en toch voelde het als een eeuwigheid. Hij was een ander geweest. Sirius was een ander geweest. Had een van hen ooit kunnen voorspellen dat het lot ooit alles zou verwoesten wat ze bezaten?
      Hij herinnerde zich nog steeds het moment dat Sirius voor zijn deur had gestaan. De regen had hem compleet doorweekt. Waarom moest het altijd regenen op zulke momenten? Hij had Sirius binnengelaten. De jongen had zo verdwaasd gekeken en zelfs amper gemerkt hoe James een deken over zijn schouders heen had gelegd en hem een kop warme chocolademelk in handen had gedrukt. Hij had alleen maar kunnen mompelen over 'geen zoon van haar', 'niet meer terugkomen', 'Reg'.
      Het had hem toen zoveel moeite gekost om Sirius uit die staat te halen. Hij had tegen Sirius gepraat, maar de helft van zijn woorden waren niet eens doorgedrongen. Sirius had in zijn eigen wereld gezeten, een wereld waar hij zijn moeder hoorde schreeuwen, waar hij de klappen van vader nog steeds voelde. Waar hij Regulus zag toekijken zonder iets te doen.
      Het ergste was misschien nog wel dat Sirius het zijn ouders niet kwalijk had genomen. James had het niet kunnen begrijpen. Ouders die crucio op hun kinderen gebruikten. Zo was hij niet opgevoed. Hij kwam uit een liefdevol gezin, waar hij natuurlijk wel eens straf had gehad, maar dat was dan huisarrest of iets geweest. Niet een martelspreuk.
      Maar Sirius had gelachen toen James ook maar iets daarvan had laten blijken. Het was de eerste reactie geweest die niet half tegen zichzelf gemompeld was geweest, waarvan James daadwerkelijk had geweten dat Sirius wist dat James ook in de kamer was geweest.
      "Ze is slechts wreed wanneer ze zacht wil zijn," had hij gezegd. Het was haar manier geweest om genegenheid uit te drukken. Om te laten weten dat Sirius haar bezit was. Dus toen James Remus dezelfde woorden hoorde uitspreken, moest hij moeite doen om de brok in zijn keel binnen te houden. Wat was er in die jaren veranderd?
      Daarom zweeg hij. Hij overhandigde Remus de schone kleding en draaide zijn rug naar hem toe om hem wat privacy te geven. Zijn gedachten schoten naar zestienjarige Sirius die op het dak van het huis lag samen met zestienjarige James, met een fles Firewhiskey die ze uit de kast van de Potters gejat hadden tussen hen in. Daar had Sirius zo hard beweerd dat hij nooit zoals Walburga Black zou worden. Dat zijn biologische moeder hem gestolen kon worden.
      Ze hadden daar grootse plannen gehad. Ze zouden de wereld veranderen en een betere plek maken. James en Sirius Potter. Het iconische duo en de schrik van elke docent. Van de melancholische buien was op dat moment geen sprake. Ja, hij had zijn nukken en zijn familie bleef een triggerpunt voor hem, maar op dat moment waren ze gewoon twee opgeschoten pubers geweest die hun toekomst rooskleuriger voor zich zagen dan realistisch gezien mogelijk zou zijn.
      Daar had Sirius ook uitgeroepen niet eens meer een Black te willen zijn. Hij hoorde bij de Potters, nietwaar? En James was het met hem eens geweest. Ze waren praktisch broers.
      Maar 's nachts in het donker veranderde die bui altijd. Dan had hij in stilte geleden onder het gewicht dat zijn biologische ouders op zijn schouders hadden gelegd. Dan was de tijd van niet willen lijken op Walburga er niet meer. De grootse woorden bleven in zijn keel steken, tot hij de dag erna zich weer had herpakt en weer gelachen had, of geroepen nooit meer 'de heks' te willen zien, niet op haar te willen lijken.
      Hij is wreed wanneer hij zacht wil zijn.
      Misschien leek Sirius meer op Walburga dan hij ooit had gewild.

Reacties (1)

  • Sunnyrainbow

    Wowww wat een diepgang in dit verhaal!

    1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen