Foto bij Scar 53

Het laatste stuk van het vorige hoofdstuk:
Op een bepaalde manier is Paige beschadigd, zelfs nog meer dan ikzelf. Dat valt niet te ontkennen. Maar we zijn ook als een blok voor elkaar gevallen en ondanks de bagage die ze met zich meedraagt, zou ik niets liever willen dan haar hand met die van mijn verstrengeld wanneer ze in slaap is gevallen in een budgetvliegtuig.
Toen we een paar dagen geleden naar Parijs vlogen, was ik verliefd op haar. En nu we terugvliegen, is ze ook verliefd op mij.

Trigger warning: in dit hoofdstuk komt beschreven seksueel geweld voor

'Bourgeoiselle is op dit moment bezig met een aanrandingszaak. Het slachtoffer is nu met haar man een verklaring aan het afleggen. Ze hebben een videotape van een of andere hele dure, luxe bewakingscamera van hun huis meegenomen als bewijs. Er zit geluid en alles bij. Ze zijn erg rijk. De dader, mocht het allemaal waar zijn, is James Anderson, een van haar wat oudere collega's. Zou je zometeen met Paige mee willen kijken naar de video? Dan draag ik de zaak naar jullie twee over. Dat komt wel goed, toch?' vraagt Marco de volgende ochtend wanneer we ondanks de jetlag weer meteen aan het werk moeten.
Ik knik. 'Ja, natuurlijk.'
'Oh, en kun je in de pauze heel even naar mijn kantoor komen? Dan bespreken we even hoe het in Parijs is gegaan en zo,' zegt hij.
'Komt goed.'
We zeggen elkaar gedag en ik loop naar de ruimte die gebruikt wordt om verklaringen af te nemen of om mensen te ondervragen. Door het raam kan ik wel naar binnen kijken, maar kunnen de mensen van binnen uit niet naar buiten kijken. Paige zit aan de ene kant van de tafel, met naast haar de opnameapparatuur. Ze heeft een formele houding en een neutrale gezichtsuitdrukking, ook al weet ik dat het niet makkelijk voor haar kan zijn om zich met zo'n zaak bezig te houden. Ik zie haar lippen bewegen wanneer ze een vraag stelt, maar ik kan het niet horen. Aan de andere kant van de tafel zit een vrouw, met haar linkerhand in het gips. Ze huilt terwijl ze met haperende woorden probeert uit te leggen wat haar overkomen is. Met de mouw van haar rechterarm probeert ze onbeholpen de tranen weg te vegen. Dicht naast haar zit een man van ongeveer dezelfde leeftijd - waarschijnlijk haar echtgenoot. Hij heeft een gekwelde blik op zijn gezicht die me doet denken aan hoe ik er waarschijnlijk uitzag toen Paige me vertelde over haar verkrachting. Hopend haar iets van steun te kunnen bieden, wrijft hij over haar rug.
Na een tijdje stopt Paige het opnameapparaatje en staat ze op. Ze zegt met een vriendelijke, geruststellende uitdrukking nog iets tegen het tweetal en loopt dan weg. Zodra ze de deur achter zich sluit, loop ik naar haar toe.
'Hey,' zeg ik.
Ze glimlacht naar me, maar het ziet er haast formeel uit. We weten duidelijk geen van beiden hoe we onze relatie moeten combineren met het werk. Een beetje ongemakkelijk begroet ze me.
'Ga je nu dat videobewijs bekijken?' vraag ik en wanneer ze knikt, voeg ik eraan toe: 'Marco zei dat ik met je mee moest gaan en dat we de zaak samen moeten behandelen.'
'Oké.' Ze gebaart met haar hoofd naar de deur, die naar de kamer leidt waar een televisie staat voor situaties als deze. 'Kom je mee?'
Ik knik en volg haar. Terwijl zij de video aanzet, krijg ik net een mailtje binnen en wanneer ik zie dat het spam is, stop ik mijn telefoon weer in mijn broekzak. Ik kom naast Paige staan, die met een grimas naar het beeldscherm staart. Het filmpje begint af te spelen en ik zie de vrouw van net met een onbekende man in een woonkamer staan. Ik kijk naar het interieur en besef dat Marco gelijk had: ze zijn erg rijk.
‘Je bent een erg mooie vrouw, Mara. Er zijn vast een hoop mannen die graag iets met je willen beginnen. Je echtgenoot is eigenlijk een idioot dat hij een baan genomen heeft waarbij hij zo vaak weg is. Je zou toch zomaar eens in de verleiding komen....’ zegt de man terwijl hij de vrouw - Mara, blijkbaar - vanonder zijn donkere wenkbrauwen aankijkt.
Ze slikt en kijkt naar haar handen. ‘Ik ben gelukkig met Jordan. Ik zou nooit vreemdgaan.’
De man zet een stap dichterbij en ik zie haar verkrampen. Naast mij doet Paige hetzelfde en ik kijk naar haar opzij, maar ze houdt zelf haar blik op het beeldscherm gericht. Een zaak als deze moet ontzettend confronterend voor haar zijn.
‘Nooit?’ vraagt de man in de video suggererend.
Mara zet een stapje achteruit, richting de muur, alsof ze zich in de hoek van de kamer wil verstoppen.
‘Jim, ik denk dat het misschien het beste is als je naar huis gaat,’ stelt ze met trillende stem voor. Ze heeft de zoom van haar shirt vast en knijpt er zo hard in dat haar knokkels wit zien.
Jims mond wordt een rechte, dunne streep en hij kijkt haar net zo lang aan tot ze haar blik afwendt.
‘Prima.’ Het komt eruit als een scheldwoord en Mara knikt stilletjes. Ze draait zich van hem weg en loopt naar de keuken toe, kijkt daar uit het raam. Ze kijkt niet om terwijl Jim weggaat, alsof ze zou breken als ze dat zou doen, of alsof ze bang is dat hij boos zou worden als ze hem recht aan zou kijken.
Net buiten zicht van de bewakingscamera hoor ik de deur open en weer dicht gaan. Er gaat een zucht van verlichting door haar heen. Wat ze niet heeft gezien, is dat Jim zich bedacht heeft en niet weg is gegaan.
Terwijl zij met haar lichaam voor de muur staat en haar hoofd opzij gedraaid heeft om uit het raam te staren, loopt hij weer naar haar toe, wat ze niet hoort. Ze krijgt pas door dat er iets aan de hand is wanneer hij haar haren vastgrijpt en haar hoofd hard tegen de muur slaat, waardoor ze bijna bewusteloos raakt.
Ze gilt en haar kreet vult de ruimte.
Jim draait haar om en duwt haar met haar rug tegen de muur. Met één hand grijpt hij haar keel vast om haar luchtweg dicht te knijpen. Met zijn andere hand scheurt hij haar blouse kapot, waaronder ze alleen een zwart hemd draagt. Er stroomt bloed over haar gezicht en ze huilt. Ze probeert zich los te trekken, maar ze maakt geen schijn van kans. Geen schijn van kans.
In een wanhopige poging reikt ze met haar hand naar het aanrecht om daar een mes te pakken, maar hij ziet het en slaat hard met zijn vuist op haar vingers. Dat verklaart meteen waarom haar hand in het gips zat toen ik haar net in de verhoorkamer zag zitten met haar man.
Ze schreeuwt het uit en smeekt hem om te stoppen, maar hij sist dat ze haar bek moet houden en drukt een hand voor haar mond om haar kreten te dempen. Met grote ogen vol tranen kijkt ze hem aan.
Hij laat even verlekkerd zijn blik over haar heen glijden en zegt dan ademloos: ‘Je hebt geen idee hoe mooi je er nu uitziet.’
Hij haalt zijn hand van haar mond en grijpt haar kaak vast, waarna hij haar hard en dwingend kust. Ze worstelt om los te komen, maar hij laat zijn grip niet verslappen. Wanneer hij zijn mond van de hare haalt, sluit hij zijn hand weer om haar keel. Zijn andere hand knijpt in haar heup en glijdt daarna onder haar hemd en omhoog naar haar borsten. Er gaat een schok door haar heen.
In mijn ooghoek zie ik dat Paige op haar nagel begint te bijten. We zijn alleen in de ruimte en ik zou kunnen proberen om haar te troosten, maar ik weet dat ze dat niet zou willen. Even kan ik niet anders dan me inbeelden dat het Paige is die dit overkomt, maar het idee alleen al is zo gruwelijk dat ik al mijn gedachten abrupt afkap.
Op het beeldscherm begint Mara traag te knipperen en met elke keer moet ze meer moeite doen om haar ogen weer open te krijgen. Het is duidelijk dat ze elk moment buiten bewustzijn gaat raken en dat valt Jim ook op. Hij laat haar keel los en ze hapt naar adem. Met een vlakke hand slaat hij tegen de zijkant van haar gezicht.
‘Dat dacht ik dus niet. Wakker blijven.'
Er komt een gekweld geluidje over haar lippen en ze zakt bijna door haar knieën, maar Jim houdt haar overeind. Hij grijpt haar pols vast en brengt haar hand naar zijn kruis. Ze probeert zichzelf los te trekken, maar het lukt niet. Zodra ze hem gedwongen aanraakt, komt er een grom over zijn lippen en hij duwt zijn heupen naar voren, maar ze slaagt er in om haar hand los te krijgen en trekt ze zich terug. Op het moment dat hij weer naar haar pols graait, lukt het haar om hem een knietje tussen zijn benen te geven en hij laat een kreun van pijn horen.
‘Trut!’ scheldt hij en hij slaat haar hard in haar ribben, waardoor ze kokhalst en dubbelklapt. Als hij er niet had gestaan om haar tegen te houden, was ze op de grond gevallen.
Terwijl ze hem weer huilend begint te smeken om op te houden, heft hij zijn vuist weer om opnieuw een klap in haar buik te geven, maar op dat moment klinkt het geluid van de deur die opengaat.
Er komt een man binnen en ik herken hem als Mara's echtgenoot, die net bij haar in de kamer zat. Scheldend en tierend sleurt hij Jim van zijn vrouw af en gooit hem op de grond. Mara zakt door haar knieën en grijpt hoestend naar haar keel. De video eindigt op het moment dat haar man op Jim gaat zitten en zijn vuist heft om hem in zijn gezicht te slaan. Ik hoop dat hij hem hard geraakt heeft.
Het scherm wordt zwart. Het duurt een paar seconden voordat Paige in beweging komt en het programma afsluit. Ze loopt naar de computer toe en tikt iets in. Ik kom voorzichtig achter haar staan en steek even een hand uit om haar schouder aan te raken, maar ik bedenk me.
'Gaat het?' vraag ik aarzelend.
Ze antwoordt niet en stapt alleen iets opzij, zodat ik het beeldscherm ook kan zien. Het is een profielfoto van de man die net ook in de video te zien was en Mara aanviel.
'Dit is James Anderson. Mara gaf aan dat hij de dader was. Dit is wel duidelijk de man uit het filmpje, toch?' stelt ze, mijn vraag negerent.
'Ja,' beaam ik na een iets te lange stilte.
Ze tuurt even op het beeldscherm en scrolt in vogelvlucht door het document heen. Dan zegt ze: 'Hij staat bij ons in het systeem. Hij is in zijn tienerjaren ooit veroordeeld voor geweldpleging - toen hij zestien was, om precies te zijn. Hij is op zijn vijfentwintigste ooit aangeklaagd voor verkrachting van een negentienjarige medestudent. Ze heeft om onduidelijke redenen de aanklacht laten vervallen. Waarschijnlijk heeft hij haar bedreigd.'
'Ja, dat kan best,' zeg ik een beetje afwezig. Dan vraag ik: 'Paige, gaat het?'
'Waarom vraag je dat steeds?'
'Je weet waarom. Het zou best kunnen dat het niet met je gaat.'
Ze draait zich naar me om. In haar blik zie ik de angst die ik verwacht had, maar ook frustratie en woede.
'Nathan, niet doen,' sist ze. Ze kijkt naar de deur en zet een stapje dichterbij, alsof ze bang is dat iemand ons zou kunnen horen. Dan kijkt ze me weer aan, haar blik fel en smekend tegelijkertijd. 'Wil je weten hoe het met me gaat? Ik ben doodsbang. Daar zorgt de PTSS wel voor. Maar ik ben ook een politieagente. En er zijn mensen die op me rekenen.'
We kijken elkaar even in stilte aan. Dan zeg ik op fluistertoon: 'Reken nou eens een keer op jezelf.'
Haar blik verzacht. Ze werpt weer een vluchtige blik op de deur en neemt dan het risico om haar hand op mijn onderarm te leggen.
'Nathan, ik red me heus wel. Dat doe ik al tien jaar. Dat we deze zaak toegeschreven hebben gekregen, betekent voor ons beiden dat we misschien een promotie kunnen krijgen. Maar dan moet ik dit gewoon niet verpesten. Oké?'
Ze kijkt me zo smekend aan dat ik er mompelend mee instem. Ze slikt en wendt haar blik af, waarna ze haar hand terugtrekt en een stapje achteruitzet. Het gesprek is wat haar betreft afgelopen.
'Hij woont hier in de buurt. Het is inmiddels drie weken geleden gebeurd en hij is terug uit het ziekenhuis. Op aandringen van Mara zijn ze nog niet eerder naar de politie geweest. Ze was bang dat het zou escaleren. Ik stel voor dat hem vanmiddag eens een bezoekje zullen brengen.'

Reacties (1)

 • BethGoes

  "Trigger warning: in dit hoofdstuk komt beschreven seksueel geweld voor"
  Jezus Christus... You scared the hell out of me met die waarschuwing van je:9~

  Maar er is geen woord van gelogen. Echt heftig voor die vrouw! Ze moet eens een lesje Krav Maga volgen!:9~En ze mogen die James wat mij betreft direct in elkaar rammen!

  Oh ja trouwens: waarom noemt die vrouw haar Jim?

  1 jaar geleden
  • BethGoes

   Hey! Na-ah! Die eerste smiley moet deze zijn:(zip)

   1 jaar geleden
  • AmeranthaGaia

   Oh ja trouwens: waarom noemt die vrouw haar Jim?

   Jim is een vaak gebruikte afkorting voor de naam "James", net zoals iemand die "Robert" heet wel eens "Rob" genoemd wordt of zo.

   1 jaar geleden
  • BethGoes

   Ooohhh... okay:)

   1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen