Foto bij 1.3 HS

Harry Styles


‘Maar genoeg over mij,’ zeg ik als we afslaan bij de afslag Alkmaar. ‘Hoe is het met u?’
‘Prima,’ zegt opa. ‘Ik zou willen dat ik nog net zo ver kon reizen als jij, maar het leven hier is goed te doen.’ Ik lach en hoor David zuchten.
‘Pap, we weten allemaal dat je graag nog eens zou reizen, maar dat gaat niet.’
‘Ik weet het..., ik weet het,’ mompelt opa. ‘Maar wat maakt het ook uit. Geen enkele reis zal meer zo mooi worden als...’
‘Als de reis naar Amsterdam.’ Louis, David en ik spreken weer in koor. Mijn opa vertelt vaak dezelfde dingen. Zij geheugen is nog goed, maar hij zou graag nog eens terug gaan naar het verleden. Naar de tijd dat hij zelf jong was en genoot van zijn vrijheid. Naar zijn hoogtepunt. Zijn reis naar Amsterdam in 1959.
‘Weet u dat ik alleen in het liefdesleven van u en oma geloof?’ vraagt Louis en mijn opa schudt zijn hoofd. ‘Het klinkt altijd zo onwerkelijk, maar omdat het echt gebeurd is, denk ik dat ik zoiets ook mee kan maken in de verre toekomst.’
‘Iedereen maakt zoiets mee,’ zegt opa. ‘Daar ben ik van overtuigd.’ Toen opa in 1959 voor vijf dagen in Amsterdam verbleef, ontmoette hij de liefde van zijn leven. Oma. Hij was op slag verliefd op haar en vertelt altijd dat hij vanaf het eerste oogcontact al wist dat zij ooit zijn vrouw zou worden. Dat hij van Engelse en zij van Nederlandse komaf was, maakte hem niets uit. Ze zouden hoe dan ook bij elkaar komen, ondanks de Noordzee die hen in de weg stond.
‘Kijk naar mij. Ik ben gescheiden,’ zegt David. ‘Mam en jij hebben mij niet veel meegegeven van jullie liefdesgenen.’ Opa lacht en hoest kort.
‘Ik ben op een heel andere manier verliefd geworden op je moeder dan dat jullie ooit verliefd zullen worden op een vrouw. Jullie kijken naar het uiterlijk. Of ze een goed voorgevel heeft en een flinke bips om in te knijpen. Of ze slank is, waardoor een flink voorgevel eigenlijk niet meer nodig is. Ik viel ook voor het uiterlijk van je moeder, maar toen ik haar beter leerde kennen, telde dat niet meer.’
‘Maar een vrouw moet er ook goed uitzien,’ zegt Louis. ‘Waarom zou je haar anders naakt willen zien en met haar naar bed gaan.’
‘Naar bed willen,’ herhaalt opa. ‘Daar draait het bij jullie jongens alleen maar om. Toen ik jullie oma leerde kennen in het park, wilde ik meer over haar leven weten en niet of ze interesse had in seks.’
‘Natuurlijk,’ antwoord Louis sarcastisch. Ik zucht. Zo erg als opa en ik op elkaar lijken qua karakter, zo verschillend zijn Louis en hij. Het zijn twee tegenpolen. Ze voeren vaak discussies met elkaar over van alles. Ze hebben altijd een andere mening en dat waait veel hilariteit op bij David en mij. De discussies tussen Louis en opa zijn geweldig.

‘Ah, Harry. Goed je weer te zien, man.’ Terwijl ik samen met de mannen de kraam aan het opzetten ben, komt Liam bij ons staan. Liam is een jongen van de snoepkraam. Verkoopt en vreet de hele dag door, maar ziet er fantastisch uit. Brede borstkas en goede spieren.
‘Hoe was Azië? Nog veel Aziatische chicks gescoord?’
‘Je kent me,’ zeg ik en Liam lacht.
‘Dat betekent dus dat hij geen enkele vrouw heeft versierd in de afgelopen maanden,’ roept Louis en ik kijk hem vernietigend aan Liam lacht nog harder. Ik haal mijn schouders op. Ik vind het niet nodig om in ieder land een vrouw te versieren en daarmee aan de haal te gaan. Je zou tientallen ziektes oplopen als je daaraan begint. Mij niet gezien. Ik doe het rustig aan.
‘Valt me van je tegen, Harry,’ zegt Liam.
‘Ik hou van rust. Aziatische vrouwen schreeuwen alleen maar.’ Geen idee of dat waar is, maar ik moet toch een zogenaamde rake opmerking maken om mijn vier vrouw- en seksloze maanden te kunnen veroorloven.
‘Ja, dat is waar,’ zegt Liam. Ik trek mijn wenkbrauwen op. Hij praat maar wat mee. Veel verstand zal hij niet hebben van het continent Azië. Als hij op vakantie gaat, komt hij nooit verder als Volendam en Texel.
‘Hey, kijk daar eens.’ Liam en ik kijken naar Louis, die naar een winkel wijst. ‘Zie die chicks daar stunten.’ Bij een brasserie en patisserie staan twee meiden te klungelen met een grote vuilnisbak. Ze duwen en trekken, maar veel beweging zit er niet in. De één leunt met haar rug tegen het ijzer en de ander hangt helemaal achterover.
‘Dat is nou kippenkracht. Wie kan dat nou niet binnenhalen,’ zegt Liam.
‘Zij,’ antwoordt Louis droog.
‘We kunnen ze natuurlijk ook even helpen,’ zeg ik. De jongens beginnen hard te lachen.
‘Helpen? Het is toch veel te leuk om naar dat gestuntel van hun te kijken. Het oog wil wat moois zien en dat zijn zij.’ Louis en Liam geven elkaar een high five en ik zucht. Het zijn ook echt mannen. Ze willen vrouwen versieren, maar ze helpen, kunnen ze niet.
‘Dan ga ik wel,’ zeg ik. Ik loop weg van de jongens en wandel snel naar de twee meisjes. De vuilnisbak is nog steeds niet verplaatst.
‘Oh ja, natuurlijk. Harry gaat weer de gentleman uithangen,’ hoor ik Liam zeggen. Ik loop door en de twee meiden duwen en trekken nog altijd aan de grote bak. Ik ga naast het meisje staan dat met haar rug tegen de vuilnisbak leunt en kijk haar aan.
‘Hulp nodig?’ Het meisje kijkt op en ze gaat recht staan.
‘ja,’ mompelt ze. Ik glimlach en duw samen met het meisje tegen de vuilnisbak. Ze is lang niet zo luidruchtig als voordat ik hier kwam. Het andere meisje trekt aan de vuilnisbak. Als alles eenmaal binnen staat, springt ze op en neer.
‘Je bent een held!’ roept ze enthousiast. Ze kijkt naar haar collega en zucht. ‘Niet iedere jongen is zo’n zak als Noah.’ Wie Noah ook mag zijn, ik ben het met haar eens. Als man hoor je vrouwen niet de zware klussen te laten doen. De vuilnisbakken waren zwaar en dat maakt het begrijpelijk dat de meisjes ze niet binnen kregen.
‘Jullie waren zo aan het stuntelen,’ lach ik. Ik neem de twee meiden kort in me op. Het enthousiaste meisje is een lange brunette met een vlecht in haar haren. Ze heeft donkerbruine ogen en een lach van oor tot oor. Ze oogt vrij hyperactief voor een vroege morgen als deze. Het andere meisje is blond, iets kleiner als ik en heeft heldere ogen. Groen of blauw. Ik kan het niet goed zien. Ze kijkt telkens weg. Nu wil ik ook niet in haar ogen staren om het goed te kunnen zien, al zou dat geen straf zijn. Ze is mooi. Iets steviger dan de brunette, maar zeker niet lelijk. Hoe noemt men dat tegenwoordig? Plussize of zoiets. Ik vind dat haar ronde vormen mooi uitkomen in haar werkkleding.
Ik schud de gedachtes snel van me af. Het lijkt wel alsof ik Louis in mijn hoofd hoor praten. Toch zou hij niet snel voor een vrouw met een maatje meer vallen.
‘Daar staan Jennifer en ik bekend om,’ zegt de brunette. De blonde lacht en schuift wat met haar voeten over de grond.
‘Bedankt,’ zegt ze. Ik kan het niet laten om naar haar te lachen en haar even goed in de ogen te kijken. Helaas is het net niet lang genoeg om achter de werkelijke kleur van haar ogen te komen. De rest van haar lichaam valt ook op en dat moet ook bewonderd worden. Zolang het bij kijken blijft en ik geen rare dingen zeg, kan het toch geen kwaad.
‘Graag gedaan.’
‘Eh, Jen, we moeten maar eens beginnen. Anders vermoordt Noah ons nog.’ Ook al ken ik de onbekende jongen met de naam Noah niet, ik weet wel dat ik hem niet moet. Zo te horen klinkt hij als een vervelend en bazig persoon. Het blonde meisje stapt bij me weg en zonder mij nog één blik waardig te gunnen, loopt ze door een deur. Ik kijk kort naar de grond en zucht.
‘Nou, nogmaals bedankt,’ zegt de brunette en ze schudt me de hand. Ze is erg formeel voor een meisje. Aangezien ik haar naam niet weet, is meisje de goede benaming. Ze ziet er wat jonger uit dan ik. Ik schat haar rond een jaar of twintig. ‘Ik ben trouwens Nienke en die snelle Jelle van daarnet is Jennifer.’
‘Harry,’ zeg ik en het meisje glimlacht. Nienke. Ik bedoel natuurlijk Nienke.
‘Oké, nou Harry. Dankjewel. Alweer. Ik ga mijn collega’s maar eens helpen.’ Nienke zegt gedag en draait zich weer om. Ik sluit de deuren achter me en staar kort voor me uit. Dat meisje. Die blonde. Ze was leuk.

Reacties (4)

 • TAMOCHi

  Yes Liam. Yes my baby
  Ik hou ervan dat hij zo lief is
  ‘x

  1 jaar geleden
 • LarryNiam

  Ahhh schattig<3

  1 jaar geleden
 • 1DbabeGirl

  Ik hou hier van!

  1 jaar geleden
 • RoNoBC

  Harry zijn opa is echt een held!

  1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen