Foto bij 01.

Heb al heel lang niks meer geschreven, maar miste het toch opeens. Dus hierbij weer een verhaal! Ik hoop dat jullie het leuk vinden en een abonnement nemen. Ben altijd blij met een reactie!(doeg)


"Slachtoffer van verkeersongeluk, 22 jaar, bloeddruk 90/50, veel bloedverlies, ze is gereanimeerd en ademt weer zelfstandig!" Terwijl de brancard met het meisje erop de spoedeisende hulp op word gereden, rent de ambulancemedewerkster mee om de informatie over te dragen.
"Dankjewel, we nemen het over!" Er staat al een team van artsen klaar in blauwe jassen om verder te gaan met de behandeling.
"Eén, twee, drie, ja!" Samen schuiven ze haar lichaam op het tweede bed. Iedereen gaat gelijk aan de slag en communiceert over wat hij doet. "Zuurstofmasker!" "Hartslag 120." "Botbreuken in haar rechterbeen, daar moet straks een röntgenfoto van gemaakt worden." "Bloed toegediend." Een jongere arts sluit een infuus aan en iemand anders checkt de pupilreflexen door haar ogen te openen en er met een lampje in te schijnen. Het meisje ziet er slecht uit: haar lange haren zitten compleet door de war, onder haar rechteroog zit een paarse zwelling waardoor haar oog dichtgedrukt wordt en er zit bloed in haar hals. Haar kleren zijn opengeknipt zodat de artsen hun werk kunnen doen en bij haar heup is een grote wond zichtbaar.
"Bloeddruk zakt!" meldt één van de artsen. De apparaten rond het bed beginnen te piepen.
"Zo groot is die wond niet, dan moet het een interne bloeding zijn."
"Er is geen tijd voor een CT-scan, want ze verliest teveel bloed!"
"We brengen haar naar de O.K.! Julian, jij opereert en Anna, Maaike en Ahmed assisteren."

Een jonge arts met donker haar knikt en neemt de leiding. "Okee mensen, we gaan! Maaike, bel jij welke O.K. vrij is?"
Ze rijden het meisje de kamer uit, richting de liften. Julian duwt het bed bij het voeteneinde en loopt met een snelle pas de gangen door. Hij voelt de adrenaline door zijn lichaam stromen. 'Zo'n jong meisje nog', denkt hij, 'die mag nog niet doodgaan!' Hij kijkt niet eens goed naar hoe ze eruit ziet. Ze heeft een zuurstofmasker op, dus haar gezicht is nauwelijks zichtbaar. Het enige wat opvalt, zijn haar lange blonde haren en hoe smal haar lichaam lijkt in dat grote witte bed.
"O.K. 2 is vrij!" hoort hij zijn collega zeggen.

Snel wast het team hun handen, trekt handschoenen aan en doet mondkapjes voor. De anesthesist brengt het meisje onder narcose en ze beginnen te opereren. Te zien aan de kneuzingen, lijkt het waarschijnlijk dat haar nieren en milt beschadigd zijn en bloeden. Julian haalt diep adem en maakt een snee onder haar linkerribben.
Onmiddellijk is er veel bloed te zien. "Afzuigen alsjeblieft, en regel nog meer bloed voor de transfusie." Een collega loopt naar de telefoon in de operatiekamer en vraagt om meer bloedgroep O.
"Ja, een miltruptuur en haar nier is ook beschadigd. Ik probeer het bloeden te stelpen, hopelijk kunnen we haar milt dan behouden." Julians stem klinkt rustig en zijn bewegingen zijn snel, maar trefzeker. "Watten alsjeblieft!" Hij houdt zijn hand op en zijn collega geeft hem aan wat hij nodig heeft.

Tussen zijn bruine ogen is een frons van concentratie verschenen, zo aandachtig is hij bezig het bloeden te stoppen. Plotseling beginnen de apparaten te piepen.
"Haar hartslag daalt!" meldt Anna met een paniekerige stem.
"Nog meer watten alsjeblieft!" Julian probeert nog sneller te werken.
"Nee, ze crasht!" Inmiddels laat de hartslagmonitor een langgerekte piep horen, ten teken dat haar hart is opgehouden met slaan.
Julian draait zich snel om, grijpt de defibrillator die aan de muur hangt en plaatst de paddels op haar borst. "Bed vrij!" roept hij, voordat hij een schok toedient. De hartmonitor blijft een langgerekte piep aangeven. Hij laadt de paddels weer op en plaats ze nogmaals op haar borst. "Bed vrij!" Weer krijgt ze een elektrische schok toegediend. Nu is er weer een hartslag te horen. Opgelucht hangt een collega de defibrillator terug, terwijl Julian verder gaat met de operatie. Hij wil er alles aan doen om haar leven te redden.

Reacties (1)

 • Luckey

  OH boy!! Ik wil meer lezen en ga dat ook doen!!

  1 jaar geleden
  • Snowrose

   Jaa leuk! Veel leesplezier!:)

   1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen