Begin 2017 had ik na wat onverklaarbare pijntjes met mijn ogen en oren last van vermoeidheid. Ik verweet dit aan de pijn van mijn oren. Echter na een paar maanden duurde het mij te lang. Ik besloot actie te ondernemen.

In de maanden daarna ging ik naar de dokter, bloed prikken, mesoloog, voetreflex massage en ga zo maar door. Uiteindelijk schoven we het weg op dat het psychisch was. Ik droomde al weer wat vaker en auto rijden met anderen vond ik een ramp.

Ik kon daar namelijk nachten van wakker liggen en angst van krijgen. Het te bedenken dat ik iemand moest rijden. Ik kon fouten maken, er kon van alles gebeuren. Toen ik na een jaar mijn broer midden in de nacht zou gaan ophalen en er angstaanvallen van kreeg, besloot ik actie te ondernemen.

Dit keer bij een ander bedrijf en ik kon daar de volgende dag al op intake komen. Ik had wat voor informatie gestuurd en maakte wat testen en besprak van alles met de beste man. Hij koppelde mij aan Emine en gaf aan dat ik ook verdacht veel problemen had die op de ziekte van Lyme leken.

Emine is een topvrouw, ik voelde mij snel op mijn gemak en haar manier van werken was erg fijn. Ik vertelde hoe mijn weken waren geweest en zij pikte zo snel signalen op. Soms van dingen waarvan ik niet eens wist dat ik er last van had.

Zo heb ik een stress stoornis, hoewel het grootste gedeelte trauma is beholpen, mijn stress van toen is nog nooit verwerkt. Hierdoor heeft mijn lichaam alleen maar stress continue. Ik moest dus leren hoe ik moest ontspannen, dit was ik verleerd.

Ik lag hele dagen in de bank, door de vermoeidheid. Lezen, Schrijven, kleuren dat lukte mij niet meer. Naast nog wat EMDR-sessies zijn we ook begonnen met hypnose therapie.

Hoewel het voor mij de eerste keer was, en ik er een beetje gek over dacht vond ik het fijn. Ik voelde voor het eerst in jaren, hoe mijn lichaam volledig ontspande.

Sinds een maand of vier, weet ik dat ik de ziekte van Lyme heb. Maar hoe mijn lijf gaat reageren en wat de toekomst is, dat is onbekend. Ik heb daarom geleerd mijn tijd in te plannen. Op werkdagen doe ik niets meer dan liggen en rusten.

Op vrije dagen doe ik leuke dingen waar ik energie van krijg maar met minimaal één dagdeel rusten. Ik ben daarom veel bewuster bezig met tijden en uren.

Zoals je kunt lezen, mijn schrijven was ineens weer terug. Die kwam eigenlijk terug op het moment dat ik dit verhaal begon te schrijven. Het leek een knop die om was, en ineens vloog er van alles uit mijn vingers. Een grote mijlpaal die ik met veel tranen van geluk heb gevierd. Schrijven was en is nog steeds mijn grootste uitlaatklep. Zeker op Quizlet, waar ik mijzelf kan zijn en niets geheim hoef te houden.

Daarnaast herontdekte ik mijn liefde voor kleuren, puzzelen en handwerkjes. Al moet ik er op letten dat ik er geen limiet aan zet. Zo ben ik onlangs begonnen voor Kersthangers van vilt te maken. Soms lukt het en soms niet. Maar dat is met alles momenteel.

Nu kan ik namelijk uren achtereen puzzelen terwijl het kleuren weer niet lukt. Het is dus elke keer weer een zoektocht, iets wat ook wel vervelend is. Soms weet ik het gewoon even niet, dan helpt mijn moeder mij met wat bedenken, of dan laat ik het zoals het is.

Het enigste wat ik nu nog zou willen is lezen. Op mijn vakantie afgelopen jaar heb ik twee boeken uitgelezen in een week. Dat was ook mijn doel, echter ben ik nu halverwege in een boek en ben niet vooruit te branden. Maar ergens is ook dat prima. Het is een stukje acceptatie, net als de Lyme.

Hoewel ik maar 22 ben, vollop in het leven zou moeten staan en alleen maar leuke dingen moet doen, gaat dat niet. Mijn lichaam is eerder een 60-jarige. Maar ik heb nu in ieder geval wel een verklaring voor mij zelf. Iets waar ik mij steeds meer en beter bij neer kan leggen dat het nou eenmaal zo is.

Dat als ik een feestje wil doen, dat ik de dag erna niets meer doe want dan ga ik er vol voor. Maar ook dat is een manier, hoe ik leuke dingen kan doen en kan genieten van het leven.

Reacties (1)

  • Necessity

    Wat fijn dat je, ondanks dat je rekening moet houden met rustmomenten en het niet altijd lukt, toch weer momenten hebt waar je van geniet c:

    1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen