Foto bij 416. Severus Snape

"Heb jij geen Potions assistent nodig of zo?" grapte Draco. Wat mij meteen aan het denken zette. Misschien was thee met Draco genoeg om mijn problemen op te lossen.

"Ik red me goed genoeg met potions. Maar voor zover ik me kon herinneren, was jij niet echt slecht met transfigurations toch?" vroeg ik me af.
"Ik had een Outstanding, dank je wel. Gezien dat het hoogste Level is dat je kan halen, vond ik dat niet slecht gedaan." verdedigde hij zich meteen.
"Fantastisch. Ik heb een job voor je." vertelde ik hem. Als Draco transfigurations op zich kon nemen, dan konden Yasmin en Minerva hun Pepperup potion-verslavingen opgeven, en het jaar overleven. Draco rolde met zijn ogen en keek me nogal zuur aan.
"Niet grappig." mompelde hij met neergeslagen ogen.
"Ik was serieus." verzekerde ik hem. "Hogwarts heeft een Transfigurations leerkracht nodig, want op dit moment verdelen Yasmin en Minerva de job, naast hun eigen taken en dat houden ze niet vol." vertelde ik hem openlijk. Minerva zou het me vast niet té kwalijk nemen als het haar een leerkracht opleverde.
"Alsof McGonagall mij terug wil, en dan nog als leerkracht." Ik kon begrijpen dat Draco van zijn stuk gebracht was door de vele negatieve reacties die hij over zich heen kreeg.
"Natuurlijk, in het begin komt er waarschijnlijk domme commentaar vanuit de prophet, maar als je shaklebolt op voorhand inlicht denk ik niet dat het een probleem moet vormen." persoonlijk zou ik aanraden om Minerva of Yasmin richting Kingsley te sturen. Dat zou waarschijnlijk een positiever gesprek zijn dan wanneer ik plots voor zijn neus stond.
"De gryffindors hadden gelijk, je bent gek en ik had het eerder gewoon niet door." plaagde Draco. Het onderwerp schoof al snel van tafel, niet omdat Draco echt negatief was, maar omdat ik aannam dat hij tijd nodig had om het voorstel te laten bezinken. Waarschijnlijk ging hij er ook vanuit dat ik dit eerst met Minerva moest bespreken. Eerlijk gezegd, hoopte ik gewoon dat Minerva er voor een keer op zou vertrouwen dat ik het beste voor had met iedereen. Meestal dan. Nou ja...

In eerste instantie had ik het idee om Draco even de tijd te geven. Natuurlijk was het niet de bedoeling dat de jongen de job zomaar zou aannemen en in het vak gegooid werd. Je werd niet zomaar leerkracht; zelf toen Albus het me aanbood, had ik even de tijd nodig om te wennen aan het idee en te overwegen of ik het mezelf wel zou aandoen. Ik gunde Draco hetzelfde.
Toen de schoolweek echter weer begon en Yasmin 's avonds weer nergens te vinden was, wat meestal betekende dat ze bij Minerva was, had ik er genoeg van. Met een handvol Flu powder vertrok ik richting Malfoy Mannor.
"Severus?" Narcissa's stem was stil, alsof ze die al dagen niet meer gebruikt had. Ik sloeg het stof van me af en deed mijn best om vriendelijk te kijken.
"Goeieavond Narcissa. Ik kom voor Draco." verklaarde ik mijn plotse verschijning.
"Ik ga er niet vanuit dat hij je verwacht." Zuchtte de vrouw. Ze deed teken dat ik haar moest volgen, door de gangen van Malfoy Manner. In een van de kamers was Draco druk in de weer. Op een tafel lagen meerdere boeken open, en meerdere voorwerpen lagen in het rond.
"Ik neem aan dat jij hier iets meer van weet?" vroeg Narcissa samenzweerderig. Even was er een fonkel in haar ogen te zien, de kracht van een trotse, sterke vrouw die ze was.
"Mogelijks." gaf ik toe terwijl we Draco verschillende objecten zagen transfigureren.
"Dat was toch niet zo moeilijk?" Leek Draco zichzelf af te vragen. Even leek het alsof hij al voor een klas stond. Als hij zo relaxed en toch enthousiast zijn stof kon geven aan de leerlingen, zou alles wel goed komen. Natuurlijk konden Narcissa en ik hier niet de hele avond staan staren, dus stapte ik de kamer in.
Meteen draaide Draco zich om, heel bewust van zijn omgeving en wat daarin gebeurde.
"Neem je cape, je komt met mij mee." vertelde ik de man. Hij keek zijn moeder onzeker aan, maar jaren samenleven met Lucius had Draco's vechtlust niet veel goeds gedaan. Zonder al te veel vragen leek hij gewillig te volgen. Zelf wanneer ik via het Floo Netwerk naar mijn eigen kantoor terugkeerde, volgde Draco. Misschien was hij toch iets té vertrouwend en vreemd genoeg niet assertief genoeg.
"Wat is hier de bedoeling van?" vroeg hij nog, maar ook toen ik niet meteen antwoord gaf, liep hij mee.
"Wat denk je dat de bedoeling is?"
Draco rolde alleen met zijn ogen. Zijn blik ging de gangen door; elke verandering, en elke gang leek hij te willen bekijken.
"Toen ik jonger was snapte ik niet hoe fantastisch Hogwarts was." gaf hij stil toe, eenmaal hij zeker was dat we geen anderen tegen kwamen.
"Hogwarts is Thuis." was het enige dat ik daarop kon antwoorden. Ik had er bijna mijn hele leven gewoond, wat kon het anders zijn?

Toen we bij het kantoor van de Headmistress aankwamen, vroeg ik Draco even te wachten op me. Zelf streed ik naar binnen, waar ik opgewacht werd door twee vermoeid uitziende vrouwen en stapels perkament met huiswerk. Even bedacht ik me om op te merken dat zij de hoeveelheid huiswerk bepaalden, maar de blikken die de beide dames me toewierpen, maakten duidelijk dat niemand daarop zat te wachten.
Even leek het erop dat Yasmin dacht dat ik haar in mijn kantoor wou zien afzien met de hopen werk die ze had -echt niet,- maar al snel kwamen we op het onderwerp van leerkrachten. Goed. Omwille van de vele moeilijkheden die ze hadden in het vinden van een leerkracht, had Minerva haar eisen voor een docent al bijgesteld. N.E.W.T.s waren inderdaad fantastisch als je een leerkracht wou, maar de oorlog had veel levens gekost, en het ministerie was behoorlijk uitgedund eenmaal alle... medewerkers van de Dark Lord verdwenen waren, dus daar gingen veel heksen en tovenaars heen. Draco kon lesgeven, had affiniteit met transfigurations, en had zijn O.W.L.s succesvol afgerond. Een perfecte kandidaat, en toevallig aanwezig.
Ik trok de deur open en gebaarde Draco binnen te komen.
Ik moet toegeven, Minerva deed haar best om haar gezicht zo goed mogelijk in de plooi te houden toen het haar duidelijk werd dat ik Draco voordroeg voor de openstaande post.
"Vat dit niet verkeerd op, maar, Mister Malfoy, ben jij hier uberhaupt van op de hoogte gebracht?" Minerva keek de man bezorgd aan. Dat was het probleem? Ik was me ervan bewust dat Draco de laatste tijd niet enorm voor zichzelf opkwam, maar dit zou wel heel erg zijn.
"Severus heeft me eerder gevraagd of het iets is dat ik zag zitten." verzekerde Draco haar. Dat leek Minerva iets te kalmeren.
"Ik wist niet dat jij leerkracht wou worden." merkte Yasmin op, met een licht wantrouwige blik voor mij.
"Echt waar, ik heb hem niet... geforceerd om hierheen te komen. Amper." probeerde ik mezelf te verdedigen, al kreeg ik halfweg door dat ik misschien niet heel erg... eerlijk bezig was.
"Eerlijk gezegd heb ik het nooit echt overwogen. Voor ... de oorlog" Draco slikte even en zocht naar woorden. " had ik niet echt door dat lesgeven ook een beroep was, of dat ik ooit een job zou nodig hebben. Nu, Severus begon er enkele dagen geleden over en het.... het lijkt me wel een leuke uitdaging." gaf hij licht verlegen toe. Yasmin staarde hem aan met een lichte glimlach.
"Ik weet best dat je O.W.L.s meer dan in orde zijn voor de positie, maar..." begon Minerva. Maar?
"Mister Malfoy, ik kan me nog heel goed herinneren hoe je je op school gedroeg, en hoe er met regelmaat problemen waren met andere huizen. Als leerkracht geef je niet alleen les aan Slytherins. En ik wil geen tweede Severus." verzekerde McGonagall me met een glimlach.
"Draco is veel volwassener geworden in het laatste jaar, Headmistress." verdedigde Yasmin de man. "Ik denk niet dat dat een probleem zal vormen. Was het niet het ... doel van jouw periode in Hogwarts om openheid en samenwerking te creëren tussen de huizen onderling. Een tweede kans hoort daar ook bij." herinnerde Yasmin Minerva. Maar Yasmin en ik konden hem zoveel mogelijk proberen helpen als we wilden, uiteindelijk zou het Draco moeten zijn die Minerva overtuigde.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen