Morgen is mijn laatste examen. Hoewel geschiedenis niet zo goed ging, heb ik mijzelf toch weten te herpakken. Nederlands, economie, wiskunde, Duits en maatschappijwetenschappen gingen allemaal een stuk beter en zelfs Engels ging wel aardig, ondanks dat ik steeds aan Jake moest denken. Morgen heb ik alleen nog aardrijkskunde net als Nanouk en Cleo heeft morgen nog scheikunde. Daarna zijn we klaar en hebben we vakantie. Niet dat ik daarom sta te popelen. Vakanties zijn voor mij altijd rot periodes en nu voel ik me eenzamer dan ooit. Ik verheugde me enorm op de tijd na de examens. Eindelijk zouden Jake en ik vrij samen kunnen zijn. Ik voel weer tranen opkomen alleen al bij die gedachte. Verder gaan Nanouk en Daan samen naar Frankrijk met zijn ouders en Cleo gaat zowel met haar vader als met haar moeder op vakantie. Twee keer op vakantie gaan zag zij wel als voordeel aan geschieden ouders. Met Sebastiaan heb ik geen contact meer en dat wil ik ook helemaal niet, maar wij hebben heel wat zomers met elkaar doorgebracht. Dat zal nu niet meer gaan... Zelf ga ik niet op vakantie. Mijn ouders blijven nu nog twee weken weg en daarna gaan ze weer aan het werk, waardoor ik deze zomer volledig op mezelf ben aangewezen. Hoewel ik er ook niet aan moet denken om met het gezin op vakantie te gaan... Ik zucht en sla mijn aardrijkskunde boek voor de zoveelste keer open. Net op dat moment gaat mijn telefoon. Ik zie dat het Cleo is.
'Hey,' zeg ik als ik opneem. 'Ben je het studeren al zat?'
'Klopt! Daarom bel ik ook.' zegt Cleo meteen. 'Eigenlijk moeten we dit tot morgen middag bewaren als het laatste examen is geweest, maar het lijkt me goed om nu alvast wat rust te pakken om zo fris en fruitig ons laatste examen te maken.'
'Waar heb je het over?' vraag ik nieuwsgierig.
'Laten we naar de tearoom gaan en de lekkerste gebakjes bestellen! Waarom wachten met vieren tot de examens voorbij zijn als we alvast kunnen vieren dat de examens bijna voorbij zijn.' Ze legt de nadruk op bijna.
'Oké gekkie, ik ben ook wel toe aan een pauze.' lach ik.
'Hoera! Ik bel Nanouk en dan zien we elkaar om twee uur bij de theetent.' zegt Cleo enthousiast.
Een half uur later zitten we met z'n drieën in het theetentje en hebben we alle drie onze bestelling geplaatst.
'Wat een goed idee Cleo. Ik ben hier zo ontzettend aan toe!' zegt Nanouk overdreven.
'Ik werd helemaal duizelig van die boeken! Ik kon echt geen letter meer in mij opnemen. Ik had taart nodig!' roept Cleo.
'Nou anders ik wel. Ik ben er zo klaar mee. Ik ben blij als het morgen vier uur is.' zucht ik.
'Is er iets Lori? Je doet zo afstandelijk de laatste tijd? Gaan je examens wel echt goed? Als ik het vraag reageer je zo kortaf.' zegt Nanouk bezorgd.
Ik heb de meiden niets verteld over de laatste brief die ik heb ontvangen, aangezien er foto's van mij en Jake inzaten, leek het mij verstandiger om het voor me te houden. Ik kan het ze niet vertellen. Zelfs nu het uit is niet.
'Ja, het gaat echt goed. Het is gewoon druk. Meestal als ik reageer zit ik gewoon te studeren voor het volgende vak. Het is ook zo veel werk allemaal.'
'Nou, zeg dat wel. Ik ben het langst bezig geweest voor biologie, omdat ik minstens een acht gemiddeld moet staan om aangenomen te worden voor diergeneeskunde.' zegt Cleo.
'Dat lukt jou wel! Biologie is je beste vak.' knikt Nanouk. 'Ik hoef alleen maar voor kunstgeschiedenis een acht te halen, maar dat heb ik sowieso wel! Ik wist alles!'
Cleo wil na de examens dierengeneeskunde gaan studeren en Nanouk heeft zich ingeschreven voor culturele wetenschappen. Beide studies vind ik echt erg goed passen bij mijn vriendinnen. Zelf heb ik me ingeschreven voor psychologie, maar dat is meer omdat ik het gevoel heb dat ik nog veel over mezelf moet leren en dat op die studie kan bereiken.
'Ik heb echt veel zin om te gaan studeren! We krijgen dan echt een heel ander leven. Het eerste jaar wil ik nog niet op kamers, pas als ik mijn propedeuse heb gehaald lijkt het me leuk om een kamer te zoeken.' droomt Cleo.
'Ik moet wel op kamers, aangezien Daan en ik beide naar de andere kant van het land gaan!' zegt Nanouk. 'Maar ik heb er ook wel zin in.'
'Ben je niet bang dat jij en Daan door het studeren uit elkaar groeien?' vraagt Cleo zich af.
'Welnee, het gaat super goed tussen ons! Daar verandert studeren echt niets aan.' zegt Nanouk overtuigd.
'En jij Lori, heb jij al zin om te gaan studeren?' vraagt Cleo.
'Oh ja, best wel.' zeg ik niet heel overtuigend. 'Weer eens wat anders.'
'Nou, jij klinkt ook niet enthousiast.' zegt Nanouk. 'Ben je bang dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt? Ik vind psychologie erg goed bij je passen hoor. En anders kun je altijd nog switchen naar geschiedenis hoor! Of vinden je ouders dat niet goed?'
'Nee, dat is het niet. Het is gewoon... Alles wordt anders. We zitten niet meer bij elkaar op school. Ieder gaat zijn eigen leven leiden. We gaan elkaar minder spreken. Sowieso zie ik jullie niet veel in de vakantie en daarna zijn jullie druk met het voorbereiden op het nieuwe jaar...' Ik sla mijn ogen neer.
'Ja, alles wordt anders...' zegt Cleo zacht. 'Maar dat betekent niet dat we geen vriendinnen meer zijn.'
'Nee! Natuurlijk niet.' zegt Nanouk meteen. 'Besties voor altijd! We moeten gewoon tijd voor elkaar vrij maken. Dat lukt echt wel. Natuurlijk zijn we allemaal druk en wonen we niet meer dicht bij elkaar, maar we houden contact en proberen ook af te spreken! Jullie zijn mijn beste vriendinnen, dat laat je toch niet zomaar kapot gaan.'
'Nee dat is niet de bedoeling.' zeg ik.
'Dat gebeurt ook niet.' zegt Cleo stellig. 'We blijven vriendinnen, wat er ook gebeurt!'
'En als we elkaar een tijdje niet gezien en gesproken hebben, is het nog specialer als we weer bij elkaar zijn!' zegt Nanouk enthousiast.
'Jullie hebben gelijk. Het komt vast wel goed.' Ik glimlach. 'Het komt goed.'
De serveerster zet onze thee en gebakjes neer en Nanouk en Cleo beginnen meteen te eten. Ik hoor de woorden "Het komt goed" door mijn hoofd galmen. Maar die woorden heb ik al eerder gehoord... Toen bleken ze ook niet waar te zijn.

Reacties (1)

  • Luckey

    Hihi
    Studeren is leuk maar je veranderd

    2 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen