backstory tijd? backstory tijd.

“Zullen we samen trainen?”
      Was dit een grap? Waar waren de camera’s? Als ik ja zou zeggen, zou hij me dan uitlachen?
      De blik in zijn ogen verbaasde me. Even dacht ik weer de Simon van de Boete te herkennen, de wanhopige stem die zich aanbood om zijn broertje te beschermen. Door mijn algemene indruk van hem was ik haast vergeten dat hij dat had gedaan.
      Maar de blik bleef maar heel even hangen, tot zijn uitdrukking zich verhardde na een paar seconden stilte. “Je kan ook gewoon nee zeggen als je niet wil. Maar dan ga je dat aan River uit moeten leggen.”
      Iets in me zei dat er iets meer achter zat dan alleen een bevel van River, maar toch antwoordde ik: “Samen trainen? Sure, kan vast geen kwaad. Wat wil jij als eerste doen?”
      Hij haalde zijn schouders op, en ik wees naar wondenverzorging. “Wat dacht je daarvan?”
      “Ja, prima. Was ik toch nooit zo goed in bij de scouting.” Op dit punt mompelde hij haast. Hij liep achter me aan richting een wat oudere man met krullende blonde haren, die ons vriendelijk aankeek.
      “Hallo,” zei ik.
      “Goedemorgen,” antwoordde hij met een zachte, warme stem. “Welkom bij het onderdeel wondenverzorging.”
      Ondertussen waren ik en Simon gaan zitten.
      “Het komende kwartier gaat het over brandwonden. Een brandwond is een gedeeltelijke of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit, gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde kritische temperatuur. Het is altijd belangrijk om de brandwonden goed te koelen. Het liefst 10 minuten met schoon, lauw en zacht stromend water, maar andere koude voorwerpen zijn ook goed. Zorg er in ieder geval dat er geen afval in de wond terechtkomt en datgene waarmee je de wond koelt er niet aan gaat kleven.”
      Ik knikte. Het meisje uit 9 nam plaats naast Simon.
      “Zelfs na een uur heeft koelen nog effect. Vergeet alleen niet dat je alleen de wond koelt. Aangezien de huid kapot is bij een brandwond, warmt die niet vanzelf meer op. Als je te lang koelt of met een te koud voorwerp, is er kans op onderkoeling bij het slachtoffer.”
      De zachtheid in zijn stem, de geduldigheid in zijn doen deed me aan iemand denken, maar ik kon even niet plaatsen wie.
      “Verwijder altijd alleen kleding die niet aan de wond kleeft, aangezien je de huid anders mogelijk verder kan beschadigen. Smeer ook niets op een brandwond, tenzij je er zeker van bent dat het verlichtend is. Los van het feit dat het dan vaak erger wordt, is de wond minder goed zichtbaar en dus minder goed te behandelen.”
      Nee, hij deed met niet denken aan Revan. De enige keer dat ik die stem had gehoord was door het televisiescherm tijdens het herkijken van de Boetes. En hoewel ik niet twijfelde aan de audiokwaliteit van het Capitool was het toch anders dan direct aangesproken worden, iets wat ik nog nooit had meegemaakt.
      “Bedek de wond met een schone doek om de wond te beschermen tegen overig afval. En: geef het slachtoffer geen eten zodra de brandwond zeer ernstig is. Brandwonden kunnen namelijk zwellingen in de keel veroorzaken waardoor slikken moeilijker gaat.”
      In één klap schoot het me te binnen. Zijn stem, zijn houding, de zachte blik in zijn ogen, het deed me allemaal denken aan mijn vader, Wade Riverway. De man die voordat hij stierf aan het ongeluk het anker was geweest van onze familie, de man die me voor het eerst de naald en draad in de handen had gelegd, de man met wie ik dagen en maanden en jaren had doorgebracht voordat een instortend gebouw hem van zijn leven ontnam.
      Tranen welden op in mijn ooghoeken, een brok vormde zich in mijn keel. Ik draaide me weg van mijn districtgenoot, en mompelde “ik moet er even tussenuit, ik zie je later”, iets wat voor hem waarschijnlijk maar half verstaanbaar was. Zonder te wachten op een reactie stond ik op, en maakte ik mijn weg naar de leegste hoek van de trainingsruimte.

Reacties (2)

 • Duendes

  Ohgosh Chrysa nawh ze is zo kwetsbaar en ik wil haar echt een knuffel geven maar meanwhile is mijn personage daar een asshole aan het zijn oeps we need Day

  1 jaar geleden
 • Samanthablaze

  “Het komende kwartier gaat het over brandwonden."
  Ik hoop voor Dawn dat ze deze cursus ook volgt

  een instortend gebouw hem van zijn leven ontnam.
  Yikes ehh

  Oh Chrysa jij puinhoop

  1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen