"Chris, wakker worden." Luna's stem lijkt van heel ver weg te komen, alsof het door een dikke muur gedempt wordt, maar als ik mijn ogen open doe, blijkt ze vlak naast me te zitten.

Ik til mijn hand op om in mijn ogen te wrijven, maar laat hem meteen weer vallen, als ik merk dat alles zeer doet. Langzaam dringt tot me door waarom: ik lig op de grond, voor Luna's glazen wand, en op de grond slapen is niet echt fijn voor je gewrichten. De stapel kussens, die het allemaal iets minder pijnlijk hadden kunnen maken, liggen een paar meter verderop, maar het is gisteravond niet eens in me opgekomen om die te pakken, of, wat nog slimmer geweest was, gewoon op Luna's gigantische hemelbed te gaan liggen. Ik kreun en doe mijn ogen weer dicht. Vroeger was ik degene die vroeg opstond en weer vroeg ging slapen, maar tegenwoordig zijn ochtenden en ik niet zo'n geweldig duo meer. Luna, daarentegen, die vroeger hele nachten op wilde blijven, heeft sinds de Spelen een - in haar eigen woorden - 'degelijk, gezond slaapritme' ontwikkeld. Uiteraard is ze nu meteen van mening dat iedereen dat 'degelijke, gezonde slaapritme' over zou moeten nemen, een mening die ik absoluut niet deel. Moeizaam draai ik me op mijn buik en graai naar een kussen, om het licht te blokkeren. Als dit een van mijn laatste dagen is, wil ik in ieder geval uitslapen.

"Christian, de zon is allang op, dus dat zou jij ook moeten zijn," probeert Luna nogmaals, en ze geeft me een por haar met haar voet. "Kom op."

"Wat wil je dat ik doe, photosynthese?" mompel ik in het kussen, en ik rol een stukje bij mijn zusje vandaan. Ik ben geen plant, wat mijn outfit van gisteravond ook mocht suggereren, dus het is niet alsof ik zonlicht nodig heb. En al het zonlicht dat ik wel nodig heb, is mijn eigen positieve instelling, ofzo. Christian Solis Swan, toch? Meer zon heb ik niet nodig, zaak gesloten.

Dat blijkt helaas weer een punt te zijn waarop Luna's mening van de mijne afwijkt. "Wat dacht je van trainen? Ik dacht dat je de échte zwaarden wel uit wilde proberen." Ze trekt het kussen uit mijn handen en zucht. "Over een uur moet je beneden zijn, anders kun je trainen - en dus overleven - wel vergeten. Je trainingsoutfit ligt klaar in je kamer. Ik heb een smoothie voor je gemaakt, en er staat ontbijt klaar."

Ik trek een vies gezicht bij het idee van de smoothie, en doe een halfhartige poging om overeind te komen, waarna ik me door Luna overeind laat trekken. "Ik mag hopen dat het hele coole zwaarden zijn waarvoor ik nou mogelijk een van mijn laatste kansen om uit te slapen mis."

"Chris, alsjeblieft." Luna geeft me een vermoeide blik en gooit de resterende kussens op haar bed. "Het zijn vast hele mooie zwaarden. Schiet nou maar op."

"Ja, ja." Ik doe - met de nodige hoeveelheid gemopper - wat ze vraagt, beantwoord Ada's chagrijnige "goedemorgen" met een overdreven glimlach en schuif haar dan snel mijn smoothie toe. Als ik mijn ontbijt op heb en net weer weg wil vluchten - of, zoals ik het liever noem, strategisch terugtrekken - van mijn oh-zo-gezellige districtgenote, stapt Celese de eetzaal binnen, zwaaiend met een envelop alsof het de resultaten bevat van de knapste-tribuut-stemming. Ergens hoop ik dat zoiets bestaat, en als dat het geval is, wil ik de resultaten oprecht graag zien. Ik kan natuurlijk zelf wel een schatting maken - ik zal niet bovenaan staan, daarvoor zijn er iets teveel 'pláátjes' dit jaar, zoals de jongen uit District 7 en schijnbaar ook het meisje uit District 4, maar de top 5 zou toch haalbaar moeten zijn? - maar weten hoe het Capitool erover denkt is best nuttige informatie. Dan zou ik in kunnen schatten wat ze willen zien in een tribuut, en wat er in hun ogen nou écht helemaal in is dit seizoen.

"Dit gaan jullie nooit geloven," zegt Celese, duidelijk zelf het meest gespannen door haar poging om de spanning op te bouwen. "Jullie zijn allebei uitgenodigd om naar een speciaal feest te komen, samen met een aantal andere tributen. Het feest is vanavond, en wow, dit is zo'n enorme eer. Gefeliciteerd, allebei!"

Ada fronst en kijkt naar de envelop. "Heb je onze post opengemaakt?" vraagt ze, en ze strekt haar hand uit om de envelop aan te pakken.

"Dat is mijn werk, liefje. Jullie begeleiden op alle fronten en jullie door deze week in het Capitool heen leiden. Geen zorgen, ik ben een expert." Ze geeft de envelop en lacht dan breed naar me. "District 11 staat zoveel beter aangeschreven dit jaar. Niet alleen door Luna's overwinning, maar ook door het feit dat we dit jaar zo'n stijlvolle, veelbelovende tribuut hebben. Ik heb een beetje over je opgeschept bij de andere districtbegeleiders, en tja, ik denk dat je goede naam zich snel verspreid heeft. En Ada, jij bent natuurlijk ook best leuk, dus mogen jullie allebei komen, enig toch? Ikzelf mag er niet bij zijn, maar alleen al het feit dat jullie zijn uitgenodigd is een hele eer voor het hele team, snap je? En nu heb ik weer iets om met Lilith over te praten, als ik haar weer zie."

"Weet je wie er allemaal nog meer komen?" Ik probeer de brief over Ada's schouders mee te lezen, maar het meisje werpt me een geërgerde blik toe, waarna ik met een zucht weer op mijn stoel ga zitten.

"Nou, ik heb dus hier achter in de gang opgevangen dat de jongen uit District 2 uitgenodigd is, net als het duo uit District 4, de jongen uit District 5 en volgens mij ook de jongen uit District 7 - allemaal erg begrijpelijke keuzes, als je het mij vraagt. Ik vermoed dat er nog wel wat meer uitnodigingen verzonden zijn - ik kan me niet voorstellen dat District 1 er geen ontvangen heeft, na hun spetterende voorstelling van gisteravond - maar daar heb ik nog niets over gehoord." Ze schudt even haar hoofd. "Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze allemaal komen. Ik kan me niet voorstellen waarom je zo'n eer zou weigeren, maar tja, het is natuurlijk wel een intensieve week, en weet je, mentale gezondheid is heel belangrijk. Soms heb je als mens gewoon even een momentje nodig voor jezelf, met natuurgeluiden en yoga, even helemaal je hoofd leeg maken. Dan is ook nog naar een feestje gaan misschien iets teveel van het goede. Maar het is wel een heel belangrijk feest," ratelt Celese bedenkelijk.

Luna, die tegen de deurpost van de eetzaal geleund stond, stapt met een ernstig gezicht naar binnen. "Ik weet niet zeker of het wel verstandig is," begint ze voorzichtig. "Het zou een goede kans zijn om sponsoren te werven, maar als er iets mis gaat of je iets verkeerds doet of zegt, kun je ook meteen alles kwijt zijn. Het is heel erg riskant."

"Dat komt echt wel goed," antwoord ik meteen. "Ik heb genoeg om over te praten. Ik weet alles van onze nieuwste modetrends. En van klompen. Ze willen vast dolgraag horen over klompen, nietwaar, Celese?"

Voor Celese weer opnieuw kan gaan ratelen, schudt Luna haar hoofd. "Als je zo doorgaat, heb je uiteindelijk een web gesponnen waarin je jezelf niet meer kunt navigeren. Ik waarschuw je, Chris, je bevindt je op heel glad ijs. Als je vanavond per se wilt gaan, kun je het beste in de buurt blijven van een andere tribuut en zo min mogelijk met de Capitoolgasten praten. Dan is de kans dat er iets misgaat aanzienlijk kleiner, en kun je het moment gebruiken om de andere tributen beter te leren kennen." Hoewel ze het niet zegt, is het duidelijk dat ze op Day doelt. Als hij er is, zou het een kans zijn om hem beter te leren kennen, buiten de context van de trainingen, zodat we beter in kunnen schatten of hij te vertrouwen is. Luna richt zich tot Ada, maar ontwijkt haar blik. "Voor jou is het denk ik juist wel een goed idee om met wat bezoekers te praten. Als je het zo oppervlakkig en beleefd mogelijk houdt, kan er in principe niet veel misgaan. Dit zou een kans om sponsoren te werven kunnen zijn."

Ada geeft geen antwoord, maar legt de brief terug op tafel en staat dan op. "De trainingen beginnen bijna. We kunnen beter naar de trainingsruimte gaan," zegt ze kortaf, met alweer dat chagrijnige gezicht. Als er iemand is die wat photosynthese nodig heeft, is zij het wel.

"Ah, ja, de training," zegt Celese, die zich plotseling weer lijkt te herinneren dat er meer in haar taakomschrijving stond dan 'de post van de tributen onderscheppen en lezen'. "Tributen, het is de bedoeling dat jullie je zometeen naar de trainingszaal begeven. Deze bevindt zich in de kelder van het gebouw. Het is de bedoeling dat je daar vandaag minimaal vier uur bezig bent, en het is belangrijk dat je probeert je tijd daar optimaal te benutten door zoveel mogelijk kennis en vaardigheden te verkrijgen. De gedetailleerde uitleg krijgen jullie straks van de hoofdtrainster en van de begeleiders van de verschillende onderdelen. Wij zullen jullie voortgang in de gaten houden, en aan de hand daarvan zal ik mogelijke sponsoren contacteren. Luna zal ondertussen overleggen met de andere mentoren, om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor eventuele bondgenootschappen. Ik wens jullie beide heel veel succes, maar ik weet zeker dat jullie dat niet nodig zullen hebben. Maar toch, bij deze, succes." Celese gebaart naar de lift, en ik en Ada volgen braaf haar instructies op.

"Chris, geen vijanden maken, alsjeblieft," zegt Luna nog snel, voordat de deuren dichtschuiven en we omlaag zoeven, naar de trainingszaal, aanzienlijk leukere mensen en - hopelijk - hele mooie zwaarden.

Reacties (1)

 • Incidium

  mijn eigen positieve instelling, ofzo
  de ofzo doet 't 'm. Chris is een mood
  n Ada, jij bent natuurlijk ook best leuk
  dit is zo onbedoeld beledigend ik hou ervan
  "Chris, geen vijanden maken, alsjeblieft,"
  famous last words
  Ik hoop dat Chris zijn epische, prachtige, coole, zwaarden zal vinden. Wat verwacht hij, brandende zwaarden? Zwaarden die mensen electrocuteren? Oh wacht nee, hij hoopt op een bezemsteel, right

  1 maand geleden
  • Samanthablaze

   En een puinhoop, en dat is heerlijk om te schrijven
   Jaja, setup voor Ada's breakdown die in de oude versie gewoon uit de lucht kwam vallen. Ik weet tegenwoordig hoe vooruitdenken werkt woohoo
   Nou ja, eigenlijk hoopt hij op een een soort excalibur en is hij in de illusie dat hij zo'n zwaard gewoon kan hanteren. Als dat niet blijkt te werken besluit hij dat bezemstelen zeker wel de beste 2e optie zijn. Maar ja, Day is er bij, dan werkt zijn brein niet meer zoals zou moeten

   1 maand geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen