Foto bij 67 - What we deserve

“En?” vraagt Tom, zodra je de hotelkamer uit komt.
“Ook hallo.”
“Wat zei ze?”
Je haalt je schouders op. “Ik wil het er nu even niet over hebben. Ik wil een sigaret roken en ergens een blikje Red Bull scoren.”
“Dan loop ik met je mee,” besluit hij.
“Prima. Je doet maar.”
Je loopt door naar de lift, met Tom op je hielen. Echt behoefte aan gezelschap heb je niet, maar hij kent je als geen ander en je gezicht zal vast weer boekdelen spreken. Je gedachten maken ondertussen overuren. Hoe kan ze nou niks tegen je gezegd hebben over hoe ze zich voelt? Heb je echt zo verkeerd gereageerd op haar verhaal over die school shooting? Dat viel toch ook wel mee? Je kan er met je hoofd niet bij. Ze was zo… anders? Die blik in haar ogen, zo leeg. Of lag dat aan het beeld op de laptop? Hoewel, als ze al die tijd vrijwel niet geslapen heeft, is het dan echt zo vreemd dat ze zo uit haar ogen keek? Ze is gewoon zo niet te peilen op dit moment. Nou, de afgelopen weken trouwens, als je helemaal eerlijk met jezelf bent. Je loopt in een soort automatische piloot het hotel uit, de hoek op en de tabakshop om de hoek in. Je grist een blikje Red Bull uit de koeling en zet die op de toonbank. Tom zet daar zwijgend een blikje voor zichzelf naast.
“And two packs of Marlborro Gold,” zegt hij, terwijl hij je bij de balie wegduwt. Terwijl hij de blikjes en sigaretten afrekent, dwalen jouw gedachten weer af naar het telefoongesprek met Maud. Het enige wat je op dit moment zeker weet, is dat het je recht was om tegen haar te zeggen dat ze je zo niet mag behandelen. Oh, en dat het een goed idee was om met haar af te spreken dat je haar vanavond nog even belt. Dan kunnen jullie in ieder geval tot bedaren komen. Je hoopt zo dat ze nadenkt over hoe het nu gaat. Nou ja, hoe het nu eigenlijk niet gaat. Het leek haast wel alsof ze helemaal doorgeslagen was – twijfelen over alles. Hold up. Zei ze nou ook dat ze ook aan jou twijfelde? Je speelt nerveus met je lippiercing en loopt dan de tabakshop vast uit. Je wacht buiten op Tom, die niet heel veel later naar buiten stapt.
“Al behoefte aan een gesprek?” vraagt hij, terwijl hij je een blikje en een pakje sigaretten aangeeft. Je haalt je schouders op – niet echt, maar misschien dat het wel helpt om alles voor jezelf weer op een rijtje te zetten…
“Ik weet het niet,” zucht je. “Eerst nam ze me kwalijk dat ik niet daar was, maar toen ik zei dat ik naar haar toe wilde komen, zei ze dat ze dat niet wilde.”
“En terecht. We zijn op toer en zoals ik daarstraks al zei, je kan niet zo maar je spullen pakken en naar huis gaan.”
“Whatever. Toen begon ze te huilen en eerst was ik vooral heel boos, maar toen voelde ik me rot, omdat ik er niet voor haar kan zijn en… Ugh, het is gewoon lastig, zo met die afstand. Het gaat duidelijk niet goed met haar, maar tegelijkertijd ben ik ook wel ff klaar met hoe ze me nu behandelt.”
“Snap ik. Zei ze verder nog wat?”
Je steekt een sigaret op en blaast de rook langzaam uit. “Ze zei zo veel. Iets over dat ze aan alles twijfelt. Ik weet het niet, ze klonk haast depressief. Ze zei dat ze al weken niet slaapt en ’s ochtends haar bed niet uit wil komen. Misschien hebben we de impact van die shooting op haar wel onderschat.”
“Dit doe je echt altijd, hè.” Je broer kijkt je hoofdschuddend aan. “Je neemt het altijd voor haar op, zelfs nu.”
“Ik neem het niet voor haar op. Ik heb ook tegen haar gezegd dat we nog niet uitgepraat zijn. Ik bel haar vanavond nog een keer en ik heb gezegd dat ik het niet oké vind zoals ze nu doet. Dat ze echt eerlijk moet zijn tegen me en dat het anders niet werkt.”
“Goed zo. Laat haar voor nu maar even in haar sop gaar komen. Dit verdien je niet.”
Je knikt langzaam en neemt nog een trekje van je sigaret. Het lijkt wel een beetje het terugkomende thema van vandaag. Dingen die jij wel of niet verdient, en dan zeker wat anderen daarvan vinden. Toch blijft de vraag door je hoofd spoken: verdien je dit gedrag niet van Maud, of verdien je inderdaad iemand beter?

Reacties (1)

  • Luckey

    Nou het gaat lekker zeg
    Dat word nog wag

    2 weken geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen