Vandaag is weer een van die motregen dagen. Het weer is somber, wat mijn humeur ook somberder maakt. De bladeren ritselen door de wind die hard tegen de ramen slaat. Kleine regendruppels vallen omlaag en er vormen modderplassen op de grond.

**TRIGGER WAARSCHUWING, zelfmoord**

Na een paar stappen in mijn hoofd te hebben gezet moest ik denken aan een oude vriend. Deze vriend heb ik nooit in het echt gezien of gesproken. De meeste mensen vergeten anderen al gauw, dat heb ik tenminste gehoord. Maar deze specifieke vreemdeling blijft altijd in mijn hoofd hangen. Wat was zijn naam? Leontransformer2001.
Het begon allemaal heel heel lang geleden, in de onderbouw. Terugrekenend was het waarschijnlijk 2012 geweest. Om mijn leven toen te omschrijven: ik ging naar school, ik ging naar een huiswerkinstituut, naar huis om avond te eten, gamen en naar bed. Dit maakte een sociaal leven hebben redelijk moeilijk. Nu denk ik nieteens aan de weekenden waarin ik soms sportte en verder ook aan het gamen was. Mijn punt is dat ik veel vrije tijd besteedde aan gamen. In het specifiek begon ik met Minecraft. Daar ontmoette ik veel mensen en leerde ik veel levenslessen. Een van de mensen die ik ontmoette was Leontransformer2001.

Hij was een vrolijke, luchtige en open jongen. Leon was even oud als ik toen was, volgens mij was er maar een paar maanden verschil. We bouwden samen eilanden en huizen. Leon was een van de eerste waar ik goed mee kon opschieten. Destijds was hij mijn beste vriend. Samen versloegen we veel mensen in pvp, hij trainde mij zelfs. We konden elkaar vanalles vertellen over ons leven, we kenden elkaar in het echt tenslotte niet.
Op één dag liep alles mis. Ik had een hele zware dag achter de rug, en alhoewel ik online was had ik geen enkele zin om te praten. Dat is natuurlijk geen excuus voor hoe ik me had gedragen. Die dag had ik in Capslock gezegd dat ik niet wilde praten en dat hij weg van mij moest blijven. Dingen die ik nooit had gezegd als ik het gevolg zou weten. Maar als klein kind zat ik die avond te huilen en was me niet bewust van de invloed op anderen.

De dagen daarna kwam Leon niet online. Eerst leek het normaal, eerder waren we soms niet online omdat het echte leven zo druk was. Maar toen in het weekend hij niet kwam raakte ik bezorgd. Mijn laatste herinnering was dat ik een deur voor zijn neus had dichtgeslagen in mijn woede van die dag. Iedere dag opnieuw kwam ik online voor een hele lange tijd waarin ik bleef checken of hij online was. Niks. Ik had iedereen gevraagd om uit te kijken voor zijn naam en me gelijk te alarmeren als hij er was of was geweest. Toen had ik nog geen whatsapp of skype, dus dat was het enige wat ik kon vragen. Dagen gingen voorbij en ik wist niet of ik hem ooit nog zou zien. Tot één avond...

Zoals altijd meldde ik me aan op de server en opende ik de spelerlijst. Hij stond erin. Ik was zo verbaast dat ik niet wist wat ik moest doen! Zo snel als ik kon ging ik naar onze plek in de pvp zaal waar hij het laatste gezien was. Maar toen ik in chat dingen naar hem stuurde was het iemand anders. Zijn broer had zijn account geopend en was aan het uitleggen wat er was gebeurd. Na de ruzie met Leon had hij geprobeerd het leven te stoppen. Mijn hart zakte door de grond heen. Ik kon de letters amper geloven. Keer op keer vroeg ik of het een flauwe grap was die hij uithaalde. En keer op keer kreeg ik hetzelfde antwoord.
Leontransformer2001 had een gefaalde zelfmoordpoging. Hij was gelukkig in het ziekenhuis beland. Dat betekende wel dat hij geen laptop of mobiel had. Volgens zijn broer mocht Leon niet meer op Minecraft komen. Na die avond kwam het account nooit meer online en heb ik het ook nooit meer gezien. Het complete verhaal kan ik niet herinneren maar daar kwam het op neer.

Jaren had ik mezelf de schuld gegeven van de gebeurtenis. Te veel 'wat als' vragen gingen door mijn hoofd. Ik kon het moeilijk aan anderen vertellen, zij begrepen niet hoe ik zoveel kon geven om iemand via het internet. Zeker mijn moeder was enorm beschermend over die zaken. Jaren later toen ik veertien was vertelde ik het aan mijn destijdige vriendje. Hij keek me aan en zei iets wat ik nooit kon geloven.
''Weet je zeker dat dat is wat er gebeurde? Het kan een leugen zijn omdat je iemand anders bleek te zijn dan hij dacht. Daardoor kon hij het hebben gezegd om je geen pijn te doen.'' Alles wat toen door mijn hoofd ging was, 'hoe kon hij zoiets durven te zeggen!'. Later heb ik dit vaker gehoord, maar het klonk zo onlogisch. Omdat één persoon één keer boos was een hele Minecraft server verlaten met alles wat je had opgebouwd? Zelfs nu heb ik daar zo mijn vragen over.

Wat er is gebeurd met Leontransformer2001 weet ik niet. Hij kan nu een volwassen jongen zijn, een student. Dat is wat ik in ieder geval hoop.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen