‘Nu iedereen nageniet van alweer een overheerlijk feestmaal.’ Iedereen keek weer naar professor Dumbledore. ‘Wil ik graag de aandacht vragen voor de volgende mededelingen. De eerstejaars moeten weten dat het bos op de schoolterrein verboden gebied is – en een paar oudere leerlingen zouden dat onderhand ook moeten weten.’ Ik wist gelijk welke oud leerlingen hij bedoelde, even moest ik grijnzen toen ik dacht over de verhalen die Hermione, Ron en Harry mij erover hadden verteld.
‘Meneer Vilder, onze conciërge heeft me gevraagd om jullie er, voor de naar zijn idee vierhonderd tweeënzestigste keer, er aan te herinneren dat er tussen de lessen niet getoverd mag worden.
Verder zijn er dit jaar twee wijzigingen in ons lerarenbestand. Het doet me een genoegen om professor Varicosus opnieuw te verwelkomen, die zich zal bekommeren om verzorging van fabeldieren, en ik wil iedereen voorstellen aan professor Umbridge, onze nieuwe lerares verweer tegen de zwarte kunsten.’ Er volgde een beleefd maar bescheiden applausje behalve ik, ik had geen behoefte om te klappen de knoop in mijn maag zat er nog steeds en de misselijkheid was nog steeds aanwezig.
‘Proeftrainingen voor de zwerkbalteams van de afdelingen vinden plaats op – ‘ Dumbledore zweeg plotseling en keek vragend naar professor Umbridge die was opgestaan en duidelijk iets wilde zeggen.
‘Dank u voor uw vriendelijke welkomstwoord, professor Dumbledore,’ zei professor Umbridge met een onnozele glimlach.
Haar stem was hoog en meisjes achtig, ik had zo gevoel dat ik haar niet zou mogen.
Ze had nogal een rare kledingkeuze, wie kiest er nou voor geheel roze?
‘Het is echt fijn om terug te zijn op Hogwarts!’ ze glimlachte haar tanden bloot. ‘En om al die gelukkige kleine gezichtjes te zien.’ Ik keek om me heen, volgens mij had zij een bril nodig want ik zag geen gelukkige gezichtjes, alleen maar verbouwereerd gezichten omdat zij ons aansprak als vijf jarige kleuters.
Ik had nu al geen zin om les van haar te krijgen en was blij dat de geruchten gaan dat de functie van verweer tegen de zwarte kunsten vervloekt zou zijn, geen enkele leraar heeft het tot nu toe langer volgehouden als professor verweer tegen de zwarte kunsten.
Umbridge schraapte haar keel en keek de grote zaal rond. ‘Het ministerie van toverkunst heeft altijd veel belang gehecht aan het onderwijs van jonge heksen en tovenaars. De zeldzame gaven waarmee jullie geboren zijn, zouden verwelken als ze niet worden gekoesterd en ontwikkeld door zorgvuldige onderricht. De aloude talenten die volgende generaties, opdat ze niet verloren gaan. De schat aan magische kennis die onze voorouders hebben vergaard moeten worden bewaakt, aangevuld en bijgeschaafd door degene die hun nobele roeping in het onderwijs hebben gevonden.’
Even was het stil ik keek de vrouw aan en vroeg me af wat ze dacht hiermee te bereiken.
Ik keek naar de andere leerlingen meerdere leken er niet mee eens te zijn met wat ze te vertellen had, zelfs de professors keken alsof ze haar liever zagen gaan dan komen.
‘Iedereen die belast was met de leiding over onze historische school heeft iets nieuws toegevoegd aan deze gewichtige taak en zo hoort het ook, want zonder vooruitgang volgt stilstand en verval. Aan de andere kant is vooruitgang omwille van de vooruitgang onwenselijk, want aan beproefde en aloude traditie hoeft vaak niet gesleuteld te worden. Dat houdt in dat we een balans moeten zoeken tussen oud en nieuw, tussen behoud en verandering, tussen traditie en verandering, tussen traditie en vernieuwing.’ Ik vond het niet meer interessant wat ze te zeggen had, wilde dat ze eens haar mond hield ik keek naar de tafelblad die er ineens veel interessanter eruit zag en sloot me af van haar speech.
Uiteindelijk schrok ik op van applaus en keek naar de oppertafel, professor Dumbledore en de professors klapte al was het met wat tegenzin.
Professor Dumbledore bedankte haar en ik zag dat iedereen ineens op stond, de eerstejaars werden door de klasse oudste naar hun afdeling gebracht werden terwijl de oudere jaars op eigen houtje naar hun afdelingen gingen.
Ik wachtte tot iedereen weg was, toen ik wilde opstaan zag ik dat er een bord voor me verscheen met aardappels, drumsticks, groente en een grote beker pompoen sap ik keek naar de oppertafel en zag professor Dumbledore naar mij glimlachen toen volgde hij de andere leraren de grote zaal uit, alleen professor Snape kwam naar me toe gelopen en ging naast mij zitten.
‘Ik zag dat je niks at, ik heb met Dumbledore overlegd en ik mocht aan de huis elfen door geven om je een bord eten te geven als iedereen weg was.’ Professor Snape glimlachte naar mij. ‘Eet, je moet aansterken.’ Ik knikte en begon dan toch maar te eten, de knoop in mijn maag was er nog steeds en daarom ging het eten ook wat langzamer maar toch at ik mijn bord leeg en dronk ik mijn pompoen sap helemaal op.
‘Ik heb met professor Dumbledore uitgelegd wat er gaande is, we zijn er beide over eens dat het beste is als je bij mij slaapt.’ Vragend keek ik hem aan, wacht, heeft hij alles aan Dumbledore verteld? Weet Dumbledore dat hij een dooddoener is? ‘Ik leg het je later uit.’ Zei hij alsof hij mijn gedachtes kon lezen.

Professor Snape zijn kamer was voor een persoon groot genoeg, hij had een eigen woonkamer met een zwarte bank, haard, een tafeltje. Kasten waar boeken inzaten en toverdranken het leek alsof het een klein appartement was, in de kamer ernaast was zijn slaapkamer met een bureau, een prachtige hemelbed met zwarte lakens, een kledingkast en ik zag ook dat mijn hutkoffer er stond.
‘Jij slaapt in mijn bed, ik slaap op de bank.’ Ik draaide mij om en schudde langzaam mijn hoofd. ‘Professor…’ hij liep naar me toe en legde zijn vinger op mijn lippen, hij streelde met zijn vingers mijn wang. ‘Je hebt een slechte zomervakantie gehad, laat mij tenminste je verblijf op Hogwarts zo prettig mogelijk maken.’ Ik knikte, het was onmogelijk om een discussie te winnen van professor Snape, daarom nam ik maar genoegen met zijn bed.
Dit was echt een heel andere persoon dan dat ik had leren kennen als mijn professor.
Ik maakte me klaar voor bed want morgenvroeg zouden de lessen dan eindelijk weer beginnen.


Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen