Geen superspannend hoofdstuk denk ik, maar na een week niks moest ik even inkomen. Ik hoop dat het niet te expo-dump-y is

Een vage sensatie van rampspoed overheerst die nacht Samuels nachtmerries. Als hij zijn ogen opent, verdwijnen de herinneringen als natte suikerspin. Buiten is het nog donker, op de verdieping is alles stil. Samuels hartslag bonkt met onnatuurlijk volume in zijn oren.

Hij gaat zitten en leunt zijn voorhoofd op zijn handen. Het gevoel van stress en onrust ebt langzaam weg. Samuel blijft achter met het idee dat hij zonet in zijn dromen is gestorven. Hij haalt een hand door zijn haar en stapt uit bed. Terug in slaap vallen gaat niet lukken.

De verlichte reclames van het Capitool zijn fel genoeg dat Samuel zonder problemen zijn weg kan vinden. Hij zakt op de bank waar hij een dag eerder de boetes heeft gekeken. Puberts goud glimmende tablet ligt nog op de koffietafel. Samuel veegt er een halfhartige vinger overheen en het scherm licht verblindend fel op. Met tot spleten geknepen ogen herkent hij een strand. Hij veegt er opnieuw overheen met een vinger en ontgrendelt de tablet.

Het scherm past zijn helderheid langzaamaan automatisch aan en Samuel kan zijn gezicht laten ontspannen. Hij klikt de verschillende apps een voor een aan en besteedt wat tijd met de kleurrijke spelletjes. De vrolijke muziek en geluidseffecten klinken onecht in de stilte.

Na een onbepaalde periode van gedachteloze afleiding schrikt Samuel op door geluid vanuit de keuken. De klok op de tablet geeft aan dat het bijna zes uur is. De voorbereidingen voor het ontbijt zijn bezig. Samuel besluit dat hij genoeg tijd heeft verspilt en opent de zoekfunctie. Zijn vingers zweven een moment boven het scherm. Dan typt hij langzaam zijn eigen naam in.

De eerste link die verschijnt leidt naar een website genaamd TributesDaily. De info over jouw favoriete tributen, verzameld op één plek, staat met grote letters bovenaan de pagina. Daaronder staat Samuels naam, en een heel blok met text.

Samuel lijkt een raadsel. Sinds zijn moeder, oud-winnares Katherine Onys, meer dan tien jaar geleden is gestorven, heeft het Capitool hem uit haar oog verloren. Maar geen zorgen: onze eigen TributesDaily journalisten hebben talloze interessante feitjes over hem kunnen verzamelen.

Samuel fronst. Dus Pubert is niet de enige die hem als mysterieus heeft bestempeld. Helaas heeft deze site het daar niet bij gelaten. Tot Samuels verbijstering ziet hij dat Ethan een interview heeft gegeven. Gespannen richt Samuel zijn blik op het scherm.

Ethan is een jongeman van twintig met vrolijke blonde lokken en een even vrolijke lach. Bij de gedachte aan zijn vriend verschijnt er een kuiltje in zijn rechterwang. ‘Natuurlijk kan ik je wat over Samuel vertellen.’ Hij begint te praten met zijn blik op het plafond. ‘Samuel was jarenlang mijn vriend en trainingspartner. Ik kan me onze eerste ontmoeting nog glashelder herinneren. Hij was acht, nerveus, en wilde dolgraag leren vechten net als zijn moeder. Hij was gewapend met een houten stok en viel iedereen aan die ook maar zijn kant op keek. Nu, in District 2 moet je voor dit soort vechtsport officieel tien zijn, maar ik had medelijden met hem. Die dag heb ik het eerste met hem gespard, en hem helemaal ingemaakt.’ Ethans ogen richten zich op mij, en hij glimlacht. ‘Samuel was nooit erg goed met zwaarden. Niet dat hij dat zelf ooit toe heeft gegeven.’

Samuels leven, geopenbaard voor iedereen met zo’n zelfde tablet als Pubert heeft. Dit gebeurt iedereen die meedoet met de Spelen, vertelt Samuel zichzelf. Bovendien had hij kunnen verwachten dat Ethan zijn frustratie over hem kwijt wil. Het is Ethans zaak als hij dat in een interview doet. Samuel heeft geen recht om zich verraden te voelen.

De rest van het interview varieert van meer persoonlijke jeugdverhalen tot onnodige vragen over Samuels niet-bestaande liefdesleven. Dan vraagt de journalist naar hoe Samuel reageerde op zijn moeders dood.

Een moeilijke uitdrukking trekt over Ethans gezicht. Hij neemt een moment de tijd om zijn gedachten op een rijtje te zetten. ‘Niet erg goed. Hij– Samuel heeft lange tijd gedaan alsof er niks aan de hand was. Maar ik zag het aan hem tijdens de training. Het was zijn taak om te zorgen dat er weer een winnaar in de familie zou komen.’

‘Een eervol doel,’ zeg ik. ‘Hoe schat je zijn kansen in, nu?’

Ethan zucht. ‘Er is natuurlijk veel gebeurd in de tussenliggende jaren. Samuels vader is gestorven toen hij vijftien was, weet je dat?’ Ik schud mijn hoofd nee. De stoere Samuel Onys uit District 2, een wees? Beste lezers, dat had ik absoluut niet verwacht! Ethan gaat verder, ‘En sindsdien is hij, hoe moet ik dit zeggen. Alles wat niet met de Hongerspelen te maken had was niet meer belangrijk. Ik was niet meer zijn vriend, maar een mogelijkheid om zijn kansen te verbeteren. Samuel is een zak geworden. Ik twijfel of hij in staat is om een werkend bondgenootschap te vormen. En daarom denk ik dat hij niet gaat winnen.’

Ik meen pijn in Ethans stem te horen. En daarom heb ik dit interview hier beëindigd. Maar wat een informatie! Is Samuel een enigma, een eenzame wees met doorzettingsvermogen, of een asociale spelbreker? Laat weten wat jij denkt in de reacties!


Samuel legt de tablet naast zich neer. De woede en frustratie die hij voelde tijdens het lezen zijn weggedrongen door een overweldigende vermoeidheid. De vraag komt in hem op, waarom? Hij weet het antwoord, maar het woord blijft door zijn hoofd spoken. Waarom?

Samuel loopt naar de eetkamer en blijft aarzelend in de deuropening staan. Robert blijkt al wakker te zijn. Met een glas sinaasappelsap bij zijn elleboog staart hij naar een puzzelboekje. Als hij Samuel opmerkt, haalt hij het potlood uit zijn mond en glimlacht hij. “Samuel! Jij bent er vroeg bij vandaag. Ga zitten, jongeman.”

“Is het normaal?” zegt Samuel zonder erover na te denken. “Voldoet elke tribuut niet aan verwachtingen? Werd jij ook uitgemaakt voor een zak?” De gedachte duikt op dat hij dit soort dingen niet hoort te zeggen. Samuel negeert het.

Robert kijkt Samuel aan over zijn brilglazen. “Persoonlijk niet. Maar collega’s hebben heftigere beledigingen over zich heen gekregen.”

“En wat deden zij? Hoe losten ze het op, hoe verbeterden ze hun imago–” Samuel valt stil. Hij leunt tegen de deurpost en denkt terug aan zijn bed.

“Als een deel van het Capitool eenmaal besloten heeft dat er iets met je mis is, is het bijna onmogelijk daar vanaf te komen.” Robert draait zich richting Samuel in zijn stoel. “Je kunt de groep alleen kleiner maken, of proberen fans te verzamelen die harder schreeuwen dan je critici. Overigens kun je dit beter aan Valentina vragen. En ga alsjeblieft zitten, ik word al moe als ik naar je kijk. En ik ben net wakker.” Hij gebaart naar de eettafel.

Samuel gaat voorzichtig zitten. Hij staart naar zijn handen op tafel. Sinds de make-over voor de parade heeft hij al drie nagels gescheurd. Een bediende komt langs om een dienblad met verschillende soorten ontbijt-items voor hem neer te zetten. Zonder te zien of proeven wat hij eet begint hij te kauwen.

Halverwege Samuels tweede broodje loopt een er moe uitziende man in een blauwgroene badjas de eetkamer binnen. Na een paar seconden herkent Samuel Pubert. “Goedemorgen,” bromt Pubert half-wakker.

Zodra zijn blik op de koffiemachine valt verschijnt er hoop op Puberts gezicht. Na een minuut industriële herrie gaat hij zitten, een stomende mok in zijn hand. Alleen al de geur van sterke koffie lijkt hem energie te geven.

“Samuel! Jij bent er vroeg bij vandaag. Hoe heb je geslapen?” vraagt Pubert. Zijn gewoonlijke persoonlijkheid is aanwezig, al dan niet in normale hoeveelheden.

“Ugh,” mompelt Samuel. “Ugh,” zegt hij opnieuw.

“Ah,” zegt Pubert. “Weet je, denk positief. Dat betekent dat je dag er alleen nog maar op vooruit kan!”

Samuel staat op en klopt Pubert ongemakkelijk op zijn schouder. “Ik hoop dat je gelijk hebt,” zegt hij met weinig enthousiasme.

Als Samuel na een douche terugkomt, zit ook Valentina aan tafel. “Ik zal Naeve even halen,” zegt ze, “Dan kunnen we beginnen met overleg.”

Terwijl ze weg is zet Pubert een oranje glitterende mok voor Samuel neer. Pubert houdt legt een vinger op zijn lippen en knipoogt. Samuel kijkt verward van hem naar de mok. Voorzichtig neemt hij een slok van de hete koffie. Pubert glimlacht en steekt een duim op.

Als Naeve binnenloopt, maakt ze haar onvrede met de situatie meteen duidelijk. Met over elkaar geslagen armen zakt ze onderuit in een stoel. “Ik wil een gebakken ei,” verklaart ze tot de kamer.

“Geen salade?” vraagt Samuel. Naeve rolt met haar ogen.

“Alsjeblieft,” zegt Valentina. “We moeten het over jullie bondgenootschappen hebben. Het is ondertussen wel duidelijk welk district de grootste dreiging vormt.”

Een moment stilte. Robert zegt, “Normaal zou ik jullie aanraden met District 4 te praten. Maar May is te afgeleid en Sean– Ik verwacht niet veel van hem. Samuel, jij had al gepraat met dingetje, uit het graandistrict? Florian, dat was het.”

Samuel fronst. Het was niet zijn plan zijn soort van bondgenootschap met Florian te delen met Naeve. Aan de andere kant, hoe meer mensen hij tegen Aderyn kan keren, des te beter. “Florian is bereid met ons samen te werken om District 1 uit te schakelen.”

Naeve snuift. “Ik ga niet samenwerken met die boer. Adey en Cabe vertrouwen me, ik zorg zelf voor hun dood.”

“Als zij jou niet eerst neersteken.” Valentina zucht. “Als je denkt dat dit je lukt, ga ervoor, maar pas alsjeblieft op. Samuel, houd jij haar up to date over plan B?”

“Oke,” mompelt Samuel.

Een stilte. Naeve ontvangt haar eieren en begint te eten. Het getik van haar bestek op het bord knarst in Samuels oren.

“Vanochtend willen de andere Beroeps trainen met Daniel uit District 7. Zijn mentor zegt dat Daniel waarschijnlijk binnenkort deel wordt van een ander bondgenootschap, maar houdt het in de gaten,” zegt Robert.

“Dat was al het nieuws voor vandaag,” vervolgt Valentina. “We gaan er vanuit dat jullie weten wat je te doen staat, en je kunt altijd bij ons langskomen. En geen gedoe in de lift.”

Samuel onderdrukt de neiging op sarcastische toon ‘Ja meneer,’ te zeggen. Het is niet zijn schuld dat hij niet met rust wordt gelaten. Misschien neemt hij vandaag maar de trap.

Reacties (2)

 • Samanthablaze

  Hij was gewapend met een houten stok
  Oh no hij was ook zo'n kind

  De woede en frustratie die hij voelde tijdens het lezen zijn weggedrongen door een overweldigende vermoeidheid. De vraag komt in hem op, waarom? Hij weet het antwoord, maar het woord blijft door zijn hoofd spoken. Waarom?
  Awh arme jongen

  Misschien neemt hij vandaag maar de trap.
  Nu heb ik het beeld van Chris en Samuel die elkaar vervolgens alsnog tegenkomen op de trap oh my gosh

  Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat Pubert fantastisch is en zijn dynamiek met Samuel ook

  2 weken geleden
  • Incidium

   Tsja dat krijg je als een Samuel van 8 de spelen van zn moeder kijkt en haar dan na gaat doen uhm oeps.
   ja ikr dat was een ramp geweest. Uiteindelijk neemt Samuel koppig toch de lift helaas
   Ik hou van Pubert:Dhij is zo'n mood soms. Samuel ook. Ik heb twee wolven in mijn hoofd ofzo. vgm is dat hoe die meme werkt haha

   2 weken geleden
  • Samanthablaze

   Oh ja accurate

   2 weken geleden
 • Duendes

  Ohmygosh ik wil ook alles over iedereen lezen op TributesDaily ohmygosh ik wil meer interviews met vrienden en familieleden en stomme capitoolroddels I LOVE THAT
  Het is echt wel genieten wat voor puinhoop bondgenootschap de Beroeps zijn like mijnhemel wat een mess oeps Florian is zeker de beter optie Samuel, vorm je eigen bromance:D

  Misschien neemt hij vandaag maar de trap.

  Het zou prachtig zijn geweest als Samuel en Chris elkaar nu in het trappenhuis tegen waren gekomen tbh

  2 weken geleden
  • Incidium

   tributesdaily is prachtig ja:DIk ga misschien die site fotoshoppen dat is wel prachtig.
   de Beroeps zijn zo'n zooitje ja haha. Zo blijft het wel een beetje spannend. en Florian is altijd een goede bro.
   Die ontmoeting zou sws leiden tot een ramp haha

   2 weken geleden
  • Samanthablaze

   Chris zou buiten adem zijn en alsnog een opmerking maken over of Samuel de trap genomen heeft zodat hij nog wat meer kan oefenen met op zijn muil gaan

   2 weken geleden
  • Incidium

   ..ja dat is het Chris, goede nadenk skills haha. Love it

   2 weken geleden
  • Duendes

   En Samuel is daar like "geef jij eens een demonstratie" en duwt hem een trap omlaag like yeet

   2 weken geleden
  • Samanthablaze

   Yeah can't really blame him

   2 weken geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen