"Ik denk dat het fruit veilig is,” doorbreekt Day de gespannen stilte, met een kleine, ongemakkelijke glimlach op zijn gezicht. “De pruimen in elk geval."

“Idioot,” hoor ik Jade zachtjes mompelen, terwijl ze haar hoofd schudt, maar wel meer van de vruchten begint te plukken.

Ik ga niet tegen haar in, maar richt me tot het deel van de groep dat nog beneden staat. "Dan moet er haast wel een ander gevaar zijn." Ik kijk om me heen en luister nogmaals naar de stilte, maar er is nog altijd geen teken van leven, op de planten na. "Deze plek is te perfect."

Voor de verandering gaat Ada niet meteen tegen me in, maar knikt ze instemmend, wat misschien wel verontrustender is. "Er klopt iets niet."

"Oké, is het een idee om eerst een korte inspectie ronde te doen en als we niets vinden eerst te gaan picknicken?" Day gebaart naar de pruim in zijn hand, en dan naar de takken boven zijn hoofd. "Als we niet meteen gevaar vinden, kunnen we misschien beter even genieten van het moment zonder directe dreiging."

"Als-” begin ik, maar als zijn woordkeuze tot me doordringt, verschijnt er een frons op mijn gezicht. “Wacht, picknicken?" Het klinkt haast alsof we op een soort schoolreisje zijn, in plaats van in de arena, zolang we maar even niet denken aan wat we gisteren meegemaakt hebben, en aan de ellenlange weg hiernaartoe. Een grijns verschijnt op mijn gezicht, terwijl ik mijn eerdere spanning weg voel smelten. "Dat klinkt gezellig."

Ook Jade grijnst naar haar districtsgenoot. "In het kader van teambuilding, zeker?"

Als Day zich lijkt te beseffen dat ‘picknicken’ misschien niet het perfecte woord is voor ‘iets eten tijdens de Hongerspelen’, kleuren zijn wangen rood en kijkt hij opgelaten weg. "Ik bedoel-” stamelt hij, “nou, gewoon, even rust en wat eten?" Day snuift, waarna hij ons een quasi-verontwaardigde blik toewerpt, maar al snel verschijnt er weer een lach op zijn gezicht. "Jullie weten best wat ik bedoel."

Amelia werpt hem een kleine glimlach toe - volgens mij de eerste uitdrukking van iets anders dan angst en vermoeidheid die ik het meisje heb zien geven - en knikt. "Dat lijkt me wel fijn."

Ada, die niet houdt van plezier en leuke dingen, rolt zoals te verwachten was met haar ogen. "Ja, hoera, picknick in de arena." Het sarcasme druipt van haar stem. Ze draait zich om en loopt bij ons vandaan, over de wortels heen. "Ik ga hier wel even rondkijken."

Even overweeg ik om met haar mee te gaan, zodat ik haar in de gaten kan houden, maar het idee om tijd met haar alleen door te brengen, zodat ze meer kansen heeft om me af te snauwen, staat me nou niet echt aan. Voor zover ik de omgeving tussen de bladeren door kan zien, lijkt er sowieso geen direct gevaar te zijn - waarschijnlijk zouden we bijna alles van mijlenver aan kunnen zien komen, of anders wel horen, tenzij het zich echt in het gras verborgen houdt. In dat laatste geval zijn we in de boom en op de verhoging van de wortels waarschijnlijk ook relatief veilig. Ik loop tussen de bladeren door, terwijl ik heel voorzichtig een braam pluk en proef - op het feit dat het na de droge crackers en energiereep van de afgelopen dag voelt als het allerlekkerste dat ik ooit gegeten heb, lijkt er niets bijzonders te zijn. Vlug pluk ik er nog een paar, voordat ik me weer tot de groep beneden richt. "Heeft iemand een voorkeur?” vraag ik. “Er hangen hier pruimen, appels, kersen... een meloen?" Ik trek een wenkbrauw op als ik zie hoe de grote, ronde, groene vrucht met zijn gewicht een van de kleinere takken een stuk omlaag trekt. Als je maar lang genoeg zou zoeken, zou je hier waarschijnlijk vrijwel iedere vrucht kunnen vinden. "Eigenlijk alles."

Day werpt me een verwarde glimlach toe. "Ik vertrouw op jouw fruitexpertise,” zegt hij. “Pluk maar een fruitsalade bij elkaar."

"Meloen?” Amelia, die nu ook eindelijk een beetje lijkt te ontspannen, lacht zachtjes. “Dat wil ik wel."

Ik zucht - ‘ik lust wel een appel’ was een praktischer antwoord geweest - maar loop dan wel naar de Meloen toe, die ik met enige moeite van de tak weet te trekken, die meteen omhoog veert. "Ik zal deze maar niet naar beneden gooien." Ik kijk naar Jade, die met haar handen vol pruimen en appels staat, en reik haar de meloen aan. "Jij kan wel met één hand klimmen, toch?"

"Uiteraard." Het meisje grijnst breed en kijkt omlaag. "Vang jij deze, Danny?" Ze gooit een paar vruchten naar beneden en stopt de rest in haar zakken, waarna ze de meloen van me aanpakt en uitdagend lacht. "Kijk en leer." Hoewel het iets minder vlug gaat dan haar klim omhoog, weet ze soepel weer beneden te komen, waarna ze triomfantelijk mijn kant op kijkt.

Ik rol met mijn ogen, maar glimlach dan. "Normaal groeien dit soort dingen op de grond, dan hoef je er niet mee te klimmen," mompel ik. In District 11 hebben we systemen om manden met fruit omlaag te brengen, dus klimmen met volle handen is zelden nodig - zeker niet met een meloen.

"Zwak excuus." Breed grijnzend geeft Jade de meloen aan Amelia, waarna ze haar slaapzak uitrolt. Nu is het écht een picknick, hoe vreemd dat ook is.

Day lacht zachtjes. "Gewoon niet op reageren, Chris,” zegt hij. “Ze zit je gewoon uit te dagen."

"Weet ik," zucht ik. Ik stop voorzichtig nog een paar bramen in mijn zak, pluk een paar perziken en frambozen en klim dan omlaag.

Jade grijnst uitdagend. "Werkt het?"

"Laten we het er maar op houden dat je verschrikkelijk bent," antwoord ik, maar ik kan mijn glimlach niet helemaal verbergen.

"Jullie maken veel herrie, maar verder lijkt het hier veilig te zijn - voor nu in elk geval." Ada is ineens weer terug, in al haar norse negativiteit, waarmee ze eigenhandig mijn iets meer ontspannen humeur meteen weer de nek omdraait. Ze fronst nog wat dieper als ze naar de slaapzak en de meloen kijkt, maar hoewel haar houding boekdelen van ongenoegen spreekt, zegt ze niets.

"Iedereen kan ons waarschijnlijk toch wel zien voordat ze ons horen,” snauw ik terug, iets luider dan strikt noodzakelijk was, terwijl ik demonstratief nog een braam in mijn mond steek. “Alle aandacht is op deze boom gevestigd."

"Dat valt mee,” werpt ze meteen tegen. “Doordat de boom zo enorm is, zie je ons pas als je bewust kijkt."

Voor ik kan zeggen dat mensen waarschijnlijk haar pesthumeur zouden opmerken voor ze zelfs maar de boom zien, komt Day zoals gewoonlijk weer tussenbeide, met een vlugge, geruststellende glimlach op zijn gezicht, waarmee hij van mij naar Ada kijkt. "Een beetje een stille picknick dus, begrepen." Hij knikt en gaat op de slaapzak zitten, waarna hij naar mij kijkt. "Komen jullie erbij?"

"Niet helemaal wat ik bij de Hongerspelen in mijn hoofd had," zeg ik, terwijl ik naast hem ga zitten. Hoewel het vreemd aanvoelt, is de rust zeker niet onwelkom. Voor even zijn mijn gedachten kalm en is mijn hoofd een heldere hemel.

"Nee, ik ook niet, maar je hoort mij niet klagen." Day grinnikt hoofdschuddend, terwijl hij wat van de bramen die ik hem aangeef in zijn mond steekt. Een brede glimlach verschijnt op zijn gezicht, waarna hij er nog wat meer pakt.

Jade vist een appel uit haar zak en ploft neer op de slaapzak, terwijl Amelia aarzelend haar voorbeeld volgt. "Nou, eet smakelijk, jongens."

Ik grinnik, terwijl ik nog een pruim pak, omhoog gooi en weer opvang voordat ik een hap neem. "Lekkere hongerspelen, en mogen pruimen immer in je voordeel zijn."

Reacties (3)

 • Megaeraaa

  wat misschien wel verontrustender is
  wees gewoon blij dat ze je niet tegenspreekt!

  wat misschien wel verontrustender is
  zo klinkt het de hele tijd alxD
  (Of op een zangwedstrijd *winkwink*)

  Het sarcasme druipt van haar stem
  toch nog iets goeds aan Ada

  pruimen, appels, kersen... een meloen?
  ik moet hier veel te hard om lachen

  Ik stop voorzichtig nog een paar bramen in mijn zak,
  Ik was even vergeten dat ze uniformdingen aanhadden en beeldde me hem in met een jeansbroek en dat hij de bramen in zijn veel te kleine achterzak propte en toen ging zitten:S
  ik moet echt niet meer zo laat 's avonds lezen

  2 weken geleden
  • Samanthablaze

   Chris op Eurovisie in een interessante gedachte. Hij is er al niet-straight genoeg voor
   Oh dat zou echt wel ontzettend dom geweest zijn, dat had hij zo kunnen doen

   2 weken geleden
 • Incidium

  ik wil ook picknicken met Chris en Day, waar kan ik me inschrijven?
  Meloenen lijken me prima wapens tbh. Goede projectielen. En als er kokosnoten aan zijn, damn. Die wil ik niet een tegen mn hoofd krijgen. En hangen er eigenlijk komkommers aan de boom? Of groeien die alleen als Samuel binnen een 20 meter radius is haha.

  Laten we het er maar op houden dat je verschrikkelijk bent
  chris spreekt de waarheid over de helft van de arena tegelijk, en dat in een zin. Ik ben onder de indruk:D
  ..hoe heeft Amelia die meloen open gekregen. Een katapult lijkt me niet praktisch. Days bijl? Het bebloede mes van August? Erop slaan met Chris' stok tot ie openbarst? Heel hard op de grond gooien? idk

  2 weken geleden
  • Samanthablaze

   Alleen als je vind dat komkommer fruit zijn. Dan hangen er speciaal voor jou komkommers
   Eigenlijk heel de arena op eh Day na, maar ja, verschrikkelijk
   Amelia heeft een zakmes in haar heuptasje zitten. Ik dacht dat ik dat genoemd had maar tbh ik weet het niet meer helemaal zeker. Dan is het alsnog wel een uitdaging maar het werkt vast beter dan terug omhoog klimmen met de meloen en hem naar beneden te laten vallen

   2 weken geleden
 • Duendes

  Een grijns verschijnt op mijn gezicht, terwijl ik mijn eerdere spanning weg voel smelten. "Dat klinkt gezellig."

  Love it hoe Days stomme woordkeuze hetgene is dat Chris een beetje uit zijn intense spanning en stress haalt like awh kinda cute wat een sukkels

  Ada, die niet houdt van plezier en leuke dingen,

  OhmygoshxD

  Voor ik kan zeggen dat mensen waarschijnlijk haar pesthumeur zouden opmerken voor ze zelfs maar de boom zien

  OHMYGOSH NO- Iconic wel oeps jammer dat Day er steeds voor zorgt dat ze niet even rustig kunnen ruziën pff maar love de picknick awh verrassend vreemd ontspannen vibes zo en love it YES ik wil ook picknicken

  2 weken geleden
  • Samanthablaze

   Chris is sowieso gewoon erg zwak voor alles wat Day doet
   Jep, maar ze krijgen vast nog wel een kans
   Awh komt goed schat, dat regelen we wel

   2 weken geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen