Foto bij | Potions |

Rose Weasley pov

Zoals het cliché zegt, vliegt de tijd als je plezier hebt en zo is het voor mij ook op Hogwarts. Hoewel we veel huiswerk hebben en het niveau van de lessen sterkt omhoog werd getrokken wanneer we in de maand december kwamen, voel het zalig om dit kasteel mijn nieuwe thuis te noemen. Melanie heeft het soms wat moeilijk met de werkdruk, maar ik lijk alles goed aan te kunnen. We zijn nog steeds beste vriendinnen en hebben veel aan elkaar. Zij beurt me op als ik in de stress val voor de komende examens en ik geef haar het vertrouwen dat ze niet zal zakken en van Hogwarts gestuurd worden. We kunnen samen de wereld aan, zeggen we soms al lachend.

Sommige vakken blijven natuurlijk moeilijker dan ander en Potions is, zonder enige concurrentie, het moeilijke vak. Je moet zo exact te werk gaan met al die ingrediënten en preparaties, het is allemaal zo moeilijk. Hoewel ik het hoofdstuk rond vergetelheidspotions al meerdere keren heb doorgenomen, sta ik nog te twijfelen bij het rekje op het bureau vooraan. Hoewel mijn vader en oom Harry voldoende verhalen vertelden over Snape, moeten wij en onze docent zeker niet onderdoen. Slughorn, die best leek mee te vallen, is al enkele jaren op pensioen en werd vervangen door Professor Wilkes. Hij is al bijna net zo gehaat als Snape, en ongeveer even mysterieus. Hij hult zich in grote zwarte (of grijze als hij eens wil opvallen) gewaden en lijkt geen enkele emotie te kunnen tonen behalve zijn gekende minachting of gevreesde woede aanvallen. Neen, Professor Wilkes is geen aangename man. Hij is al wat ouder en heeft een barse, gebiedende stem. Hij is groot maar eerder mager en is altijd in zijn bureau te vinden. Velen zeggen dat hij daar gewoon slaapt. Zijn vingernagels zijn lang en vlijmscherp, zodat hij ze kan gebruiken als instrument om zijn potions mee te maken. Er gaan geruchten rond dat hij deels vampier is en dat zou me niet verbazen.

Sinds hij het hoofd van Slytherin is, blijft hij commentaar geven op Gryffindors en trekt de zijne (en al zeker Malfoy) zonder blikken of blozen voor. Ik vond het niet kunnen, maar had geen zin om te gaan klagen. Dat zou misschien in mijn nadeel zijn, aangezien Professor Wilkes me nog hooguit kon tolereren omdat ik graag antwoord geef. Ik roer voorzichtig driemaal in m'n ketel en merk opgelucht op dat mijn drank een transparante kleur begin te krijgen in plaats van het witte mengsel dat het daarnet was. Naast me vloekt Melanie zachtjes, haar drank lijkt eerder op een siroop. "Te lang verwarmd," zucht ze zacht, "Dit wordt een ramp op het examen."

Ook Delphine, een Slytherin die er van hield om ruzie te zoeken en dan de ander in de problemen te laten komen, zat in moeilijkheden. Haar ketel braakt lichtblauwe rook die traag omhoog pufte en voor verschillende hoestbuien zorgde. Malfoy keek haar geïrriteerd aan, maar had zelf natuurlijk een bijna perfecte drank gemaakt. Delphine zag dat ik keek en gaf me een waarschuwende opgetrokken wenkbrauw. Ik zocht snel naar mijn stamper om de laatste stappen van het recept te volgen. Wanneer ik net de aalbessen in mijn drank had gedaan en snel nog wat had geroerd zei Wilkens blaffend: "Tijd is om. Vul een flacon, schrijf de datum en naam op het etiket en naar voren brengen." Dan richtte hij zich direct tot mij en zei, luider dan moest: "Ook voor jou Weasley." Snel haalde ik mijn lepel uit mijn ketel en deed wat hij van me vroeg.

Professor Wilkes begon alle flacons een voor een te bekijken en gaf af en toe pijnlijk en onnodig commentaar. "Het is toch een spijtige zaak dat de Gryffindors geen talent hebben om de magie van het brouwen onder de knie te krijgen," zei hij met een norse trek op zijn gezicht: "Uiterst vreemd dat ze nog les van me krijgen. Hopeloze gevallen, heet dat." De Gryffindors probeerden om zich niet te bewegen, alsof zijn woorden dan minder pijn zouden doen. Melanie trilde van woede, ze had uren gestudeerd voor dit brouwsel. Ze doet haar mond open, alsof ze iets wil zeggen, maar sluit hem snel als ze ziet dat Wilkes zijn blik op haar richt.

"Heb je commentaar, Jones?" Melanie schudt geschrokken haar hoofd. Hij heeft z'n slachtoffer gevonden en met nog vijf minuten voor de bel gaat zal hij hier zeker gebruik van maken. "Tong verloren?" "... Neen." fluistert Melanie. Wilkes zoekt in de flacons naar het hare en begint het zo goed mogelijk met de grond gelijk te maken. Melanie staat op het punt om te huilen en kijkt me in paniek aan. "Hou alstublieft op," zeg ik, "Beseft u dan niet hoe verkeerd deze situatie is?" Geschrokken van mijn eigen lef krimp ik in elkaar. Melanie probeert zo veel mogelijk haar tranen te bedwingen, maar bezwijkt toch aan enkele stille snikken. "Weasley," zegt Professor Wilkes: "Dit had ik niet van je verwacht. Ik ben hier de docent en jij de leerling. Jij hoort geen kritiek te hebben op mijn werkstijl. Dat wordt strafwerk." Ik knik en de bel schelt luid door de stilte die nu in het lokaal hangt. Iedereen grijpt vliegensvlug zijn spullen en wil zo snel mogelijk weg.

"Dat is oneerlijk." mompel ik, niet verwachtend dat hij het had gehoord in al het andere geroezemoes. "50 punten aftrek voor Gryffindor." zegt hij resoluut: "En morgen om 8u hier melden. Scorpius, dat geldt voor jou ook." Malfoy knikt en verlaat het lokaal. Ik ben nieuwsgierig waarom hij ook straf heeft, maar het zal wel iets te maken hebben met het feit dat hij al meerdere keren uit de les is gezet voor onverantwoord gedrag.

De volgende dag gaat sneller voorbij dan ik wil. Gelukkig zal de strafstudie vast geen uren duren, en hierna is alles opgelost en kan ik het gelukkig achter me laten. Om stipt kwart voor acht sta ik al aan het lokaal. Te laat komen zou een ramp zijn. Een paar minuten voor tijd duikt Malfoy op uit het niets en om klokslag 8u opent Professor Wilkes zijn lokaal. We gaan in stilte binnen. Professor Wilkes kijkt ons verveeld aan en zegt: "Jullie gaan het lokaal schoonmaken want daarnet hebben een bende derdejaars Ravenclaws er een boeltje van gemaakt. Ik denk dat iemand z'n salamander heeft opgeblazen, en die ingewanden rotten snel. Om 10u kom ik terug om te zien of jullie al verder gevorderd zijn. Weglopen is onnodig, ik heb een de deur behekst. Nog iets, er zal hier geen magie worden gebruikt. Veel plezier."

Op de banken staan enkele emmers met water en schoonmaakspullen. Gefrustreerd grijp ik een dweil en trekker en loop achteraan het lokaal. Het stinkt er vreselijk en liggen inderdaad overal salamanderonderdelen en donkere vlekken. Ik besluit om eerst de banken proper te maken en dan pas de vloer. Malfoy heeft nog niet bewogen. "Geen zin om te helpen?" vraag ik wat vijandig. "Dit is house elves werk." klaagt hij,"Je kunt niet menen dat je dit effectief gaat opruimen." Ik hou op met verwoed schoonmaakspul op de banken te gieten en zeg: "Denk je nu echt dat Wilkes je zomaar zal laten gaan? Ik ben niet van plan om door jou nog eens dit - of erger - te moeten doorstaan. Begin jij anders gewoon alle kandelaars aan te steken, dan zien we ten minste waar de vuiligheid ligt." Malfoy komt langzaam in beweging en grijpt een van de brandende kaarsen.

Na ongeveer een uur zijn de drie achterste rijen banken zo goed als proper. Malfoy heeft niet echt veel gewerkt maar toch al een van de voorste rij banken gedaan. Ik ben al blij dat hij niet te veel zeurt en omdat we in stilte werken kan ik mijn gedachten goed ordenen. "Heb jij nog vers water?" "Als je het uit giet vult het zich vanzelf bij," antwoordt Malfoy, zo gaat dit rotwerk sneller." Ik speel even met de gedachte om gewoon verder te werken, maar zeg dan: "Als we over een uur al klaar moeten zijn kunnen we evengoed het middel op de grond doen en water er over kieperen." Malfoy is even stil en zegt: "Zal Wilkes het merken?" "Ik denk niet dat hij het erg zal inspecteren. We moeten het er op wagen."

"Wacht." Malfoy loopt het bijlokaal in en komt na een tijdje terug met enkele kruiden. "Hij heeft gezegd dat we geen magie mogen gebruiken maar van potions heeft hij niets gezegd." Grijzend dumpt hij de spullen in het gewone fles schoonmaakmiddel, die onmiddellijk begint te borrelen. Er stijgt een aangename muntgeur uit. Malfoy grijpt de emmer en zegt: "Aan de slag!" Met nog 20 minuten overschot zijn we klaar met het werk. Zelfs de salamanderingewanden van op het plafond zijn weggewerkt. "Het is gelukt" zegt Malfoy triomfantelijk en ik schenk hem een kleine glimlach. "Het was een goed idee van je, " zeg ik. Het blijft verdacht stil langs zijn kant, maar misschien is dat zijn manier om te tonen dat hij het niet erg vind als ik hem een compliment geef. Omdat de deur behekst is kunnen we echter nog niet weg. We blijven in stilte wachten. Ik heb geen nood om conversatie te maken met Malfoy, hoewel hij zich wel gedragen heeft. Hij heeft eigenlijk nog nooit onvriendelijk tegen me geweest, behalve die eerste dag, in de coupé. Maar in vergelijking met de zaken die andere Gryffindors al hebben doorstaan kom ik er nog gemakkelijk van af.

Professor Wilkes komt terug en laat niet blijken dat hij ontevreden is met ons werk. "Jullie mogen gaan," is het enige wat hij zegt. Dat doen we met plezier. In the Great Hall staan nog een heleboel leerlingen. Ze kijken wat raar op als we beide uit de kelders komen. Zouden ze weten dat we beide straf hebben gehad? Malfoy doet alsof hij de mensen niet ziet en zegt me geen gedag als hij naar een bende Slytherins loopt. Ik was niet van plan om nog tegen hem te praten, maar om een of andere reden vind ik het jammer dat het zo snel gestopt is. We hadden als schoonmaakteam goed werk geleverd. Met een beetje spijt trek ik naar de Gryffindor common room, want niemand zal ooit geloven dat Scorpius Malfoy normaal tegen me heeft gedaan..

Reacties (13)

 • Mathiii

  dit is echt cool

  9 jaar geleden
 • Afrodisiac

  Whieeeee Fie, verderen met veranderen =D

  1 decennium geleden
 • LADYxBaBa

  WOOW

  leuk

  weiter <3

  1 decennium geleden
 • DyingXrose

  ik lees binnen krot verder, wan t hij is heel cool!

  1 decennium geleden
 • DirtyDiana

  Yeaaah Schorpioen(H)Bloem x]

  1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen