Foto bij 2. Dansen voor Abasi

Die ochtend was ik, nog doodmoe, wakkergemaakt door een vriendelijke,Egyptische vrouw. Ze had kleine bruine ogen, die met zwarte lijnen versierd waren, en droeg witte kleding met een doorzichtige sluier.
Toen ik wakker werd, had ik pas goed om me heen kunnen kijken. De avond ervoor was ik zo slaapdronken geweest dat ik niet eens gezien had waar de wachter me heen had geleid. Nu bevond ik me in een vertrek. Op de vloer lagen zes slaapmatjes. Ik lag op één daarvan. Op de anderen sliepen meisjes van ongeveer mijn leeftijd, zo`n vijftien, zestien jaar. Ik was waarschijnlijk de jongste.
De meisjes hadden mij van top tot teen bekeken, en waren daarna druk maar zachtjes met elkaar in discussie gegaan over mij. Ze waren allemaal mooi: zwart of donkerbruin haar, een gebruinde huid en grote ogen, waar zwarte lijnen onder geschilderd waren die bij de ooghoek een stukje naar boven krulden, net zoals bij de vrouw die ons gewekt had.
Die vrouw bleek Lapis te heten. Ze was de begeleidster van het jonge vrouwenharem, het harem van prins Abasi, de zoon van de farao, vertelde ze me. Ze had alles uitgelegd over wat we hier moesten doen.
Elke dag oefenden we buikdansen in sensuele stijlen. Ik kreeg, net als de andere meiden, prachtige kleren om te dansen: een korte rok met satijnen strikken, waar allerlei belletjes en kraaltjes op geborduurd waren die rinkelden als je je heupen bewoog.
Lapis had een half doorzichtige doek om mijn borst gebonden. Ook daarop waren kraaltjes en allerlei frutseldingen geborduurd.
Ik droeg zware oorbellen van goud en dure armbanden,en ook rond mijn ogen had Lapis met een dun kwasje zwarte lijnen geschilderd. Ik voelde me prachtig, en volgens mij vonden de andere meiden dat ook: ze keken bewonderend naar me, sommigen met jaloerse blikken.
Ik was al goed in buikdansen. Thuis had ik dat al gedaan, om geld te verdienen. Thuis... wat had ik een heimwee...
Ik had plezier in het buikdansen en leerde de andere meisjes beter kennen. Nou ja, op drie na dan. De andere twee deden aardig tegen mij en prezen me om mijn soepele heupen. En de andere drie leken me nogal jaloers. Ze bekeken me minachtend, en fluisterden elkaar giechelend dingen toe, terwijl ze naar mij keken. Ik voelde me er ongemakkelijk bij.
'Maak je geen zorgen, Lara,' had één van mijn nieuwe vriendinnen gezegd tijdens de rustpauze: Nenet, heette ze. En Tauret had eraan toegevoegd: 'Ze zijn gewoon jaloers, omdat jij zoveel beter danst.' Ja dus, mijn vermoeden was bevestigd.
'Maar waarom dan? Ik bedoel, zij zijn toch ook mooi. En die prins Abasi maakt het toch niet uit welke meid hij neemt?'
Tauret en Nenet wisselden een blik. 'Ze kent hem duidelijk nog niet,' had Tauret gezucht.
Ik had ze verward aangekeken.
'Prins Abasi is vijftien. En.. nou ja, om eerlijk te zijn, we vinden hem allemaal nogal...' 'Wind er geen doekjes omheen, Tau. We zijn gewoon stapelverliefd op hem.'
Nenet had ook gezucht. 'Tja, dat is zo... maar het probleem is dat hij aan geen van ons een voorkeur geeft. En nu ben jij hier. Je bent verreweg de mooiste van ons allemaal.... Mauli, Sanura en Chavi zijn bang dat hij voor jou zou vallen.'
Stomverbaasd had ik naar de drie meiden gekeken, die een stukje verderop fruit aten uit de grote fruitschaal.
Wij zaten op de stenen stijger, onze voeten bungelend in de Nijl. Het was warm vandaag.
Na het uitrusten en kletsen gingen we verder met het buikdansen. Daarna kwam een lakei ons plotseling halen: prins Abasi had ons laten roepen. Ik voelde me zenuwachtig terwijl ik met de groep meeliep, door het paleis.
Lapis praatte tegen ons terwijl we liepen. 'Meiden, let goed op elkaars danstempo. Span je niet teveel in, dan gaat het fout.'
We werden een niet al te grote zaal in geleid. Het was er een beetje schemerig en het rook er sterk naar lelies en wierook. Aan het plafond hingen doorzichtige doeken in allerlei kleuren. In het midden van het vertrek stond er een bank in de vorm van een halve cirkel. Er lagen rode fluwelen kussens op, en er hingen gordijnen omheen, die nu opzij waren geschoven.
Ik volgde het voorbeeld van de andere meiden. Ze gingen in de beginpositie van onze dans staan, recht voor de halfronde bank.
Terwijl ik klaar gaan staan, keek ik om me heen, op zoek naar Lapis. Die zat op een kleine stoel in de hoek van de kamer, achter een paar grote planten, in de gaten houdend dat we alles goed deden. Ze glimlachte bemoedigend naar me, en ik lachte aarzelend terug.
Toen hoorde ik voetstappen onze kant op komend. Het geroezemoes om me heen verstomde. Ik kon wel raden wie eraan kwam.
Ik kon me niet beheersen, en draaide mijn hoofd een stukje naar links om die prins te zien. Ik hield mijn adem in.
Hij was lang en gebruind, en zijn redelijk lange zwarte haar was naar achteren gekamd. Hij droeg gouden armbanden en een Egyptische witte rok. Zijn bovenlichaam was gespierd en hij liep als een echte keizer.
Meteen begreep ik dat alle meiden voor hem gevallen waren.
Prins Abasi ging, duidelijk moe van zijn werk die dag, languit op de halfronde bank liggen en bekeek ons. Ik had mijn hoofd al afgewend.
In een andere hoek van het vertrek, op een kleine verhoging, stonden vier mannen met instrumenten. Ééntje had een lange slanke fluit, de andere had een soort trommel, één had ook een fluit maar dan een ander model en de laatste had een vreemde harp in zijn handen.
Zodra ze begonnen te spelen op het ritme van de dans, begon ik te dansen. Ik hield de andere meiden goed in de gaten, zodat ik niks fout deed.
Als vanzelf bewogen mijn heupen op de muziek, mijn armen golfden als de zee op het ritme. Ik was niet langer zenuwachtig, eerder blij. Die Abasi zal mij hopelijk vlug opmerken. Halverwege onze dans stopte de muziek, en wij stopten met dansen. Dit had Lapis me al verteld.
Toen stond de prins op van zijn halve bank. "Op een gegeven moment, als de muzikanten stoppen, stoppen jullie ook met dansen. Dan zal de prins opstaan en jullie allemaal bekijken, misschien iets vragen. Doe altijd precies was hij wil"Om de één of andere reden had het me maar onheilspellend in de oren geklonken.
Vanuit mijn ooghoeken keek in naar de prins. Toen ik zag dat hij op mij af kwam, sloeg ik mijn ogen neer. Toen stond hij vlak voor mij. Ik voelde met een kalf dat gekeurd moest worden, toen Abasi me helemaal in zich opnam. Hij nam een pluk van mijn zwarte haar tussen zijn vingers. Bekeek hij nou mijn haarkwaliteit?
Achter Abasi zag ik Chavi jaloers mijn kant op kijken. De prins liep een rondje om me heen. Hij betastte mijn heupen, mijn bovenbenen en mijn buik, mijn schouders, mijn hals. Ik had geen idee waar hij mee bezig was, maar ik hield me stil en keek strak voor me uit, zonder ook maar een kik te geven.
Mijn hart klopte in mijn keel en mijn ademhaling ging gejaagd. Abasi`s hand gleed over mijn borst, naar mijn kin. Hij duwde mijn gezicht een beetje omhoog, zodat ik hem wel aan moest kijken. Ik verdronk helemaal in zijn bruine ogen. Die zweem van arrogantie maakte hem alleen maar aantrekkelijker.
'Jij, meisje, hoe heet jij?,' wilde hij weten. Ik zwijmelde gewoon. Wat was zijn stem mannelijk, en... hooghartig.
'Lara,' kwam er zachtjes uit mijn keel. Hij liet mijn kin los, maar zijn ogen bleven me gevangen houden. 'Je bent niet Egyptisch, hè?,' vroeg hij. 'Nee. Ik kom uit Oostenrijk.' Sinds wanneer klonk mijn stem zo zalvend?
Abasi speelde met mijn oorbel. Daarna beet hij op zijn onderlip. Toen krulde zijn arm om mijn middel en trok hij me tegen zich aan. Hier reageerde mijn hart op. Daarna trok hij me mee naar de halfronde bank. Hij liet me los, ging onderuitgezakt zitten en klopte op de kussens naast hem. Ik liet me naast hem neerzakken. Bang dat ik hem boos zou maken, kroop ik zo dicht mogelijk tegen hem aan.
Abasi maakte een gebaar naar de muzikanten, dat ze verder moesten gaan met spelen. De andere meiden van het harem vervolgden de dans. Abasi streek een pluk haar uit mijn gezicht en sloeg een arm om mijn schouder. Zijn gezicht stond trots, alsof hij de blije bezitter van een gouden kalf was.

Reacties (3)

 • Snufkin_

  Whoah, je kan echt heel mooi schrijven!(blush)

  2 jaar geleden
 • enyanina

  hahaha echt geweldigg, I love it;)

  7 jaar geleden
 • SuperrrLouis

  'Bekeek hij nou mijn haarkwaliteit?'
  XD

  8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen