Foto bij OO6

Jade Livingstone

Ik keek naar mijn beste vriendin, die in slaap was gevallen op de bank tegenover me. Ze nam de hele bank in beslag. Haar gezicht zag er altijd heel vredig uit als ze sliep, zo zonder zorgen. Ik besloot haar voorbeeld te nemen en ook even te gaan slapen. Ik had vannacht amper geslapen. Ik sloot mijn ogen en liet me meevoeren naar dromeland.
De zon scheen fel op mijn witte jurk. Het was een simpele, maar elegante bruidsjurk, die tot op de grond kwam. Voor me stonden rijen met stoelen waarop mensen zaten. De stoelen waren versiert met groen en zilver. In mijn hand hield ik een boeket witte rozen met groene en zilveren lintjes. Mijn ouders keken streng naar me, alsof ze me zonder woorden dwongen iets te doen. De andere mensen keken verwachtingsvol naar mij en de persoon die naast me stond. Ik keek opzij en zag een jongen, gekleed in een zwart pak met een witte roos in zijn knoopsgat. Nieuwsgierig keek ik naar zijn gezicht, maar toen schrok ik. Hij had geen gezicht!
“Jade! Jade, word eens wakker!” Ik opende mijn ogen en zag Quana voor me zitten. “Wat is er met je?” “Nachtmerrie…” mompelde ik. Ik trilde een beetje en ze trok me tegen zich aan. “Ik wil het niet, Quana,” fluisterde ik tegen haar schouder aan. “Ik wil het echt niet…” “Rustig maar. Het komt wel goed.” Ze glimlachte en streek mijn haren uit mijn gezicht. “Kom, we moeten ons omkleden. We zijn er bijna.”
Terwijl we ons omkleedden, zag ik dat ze af en toe bezorgd naar me keek. Ik wist dat het niet eerlijk was om haar niets te vertellen, maar ik kon het niet. Ik kon de woorden niet uitspreken. En nu had ik haar alleen maar met meer vraagtekens opgezadeld.
De trein kwam met een schok tot stilstand. We pakten onze spullen en gingen de trein uit. Het was ijskoud op het piepkleine perronnetje en de regen stortte met bakken uit de hemel. “Eerstejaars hierheen!” bulderde de vertrouwde stem van Hagrid. We werden met de menigte meegevoerd naar de koetsen, die aan het eind van het perron stonden. De koetsen werden getrokken door onzichtbare paarden. We stapten in een koets en die begon uit zichzelf te rijden, hobbelend en slingerend. Terwijl de koets naar een prachtig smeedijzeren hek rolde, dat geflankeerd werd door stenen zuilen met gevleugelde everzwijnen erop, zag ik twee reusachtige, in mantel en kap gehulde gedaantes. “Wat zijn dat?” riep Quana uit. “Dementors,” zei ik. Mijn vader had er ooit iets over verteld. Het waren verschrikkelijke wezens, die alle vrolijkheid uit de omgeving wegzogen. De koets begon sneller te rijden en ik zag Zweinstein verschijnen met al zijn vele torentjes.
Uiteindelijk kwam de koets wiegend tot stilstand en stapten we uit. Met de massa leerlingen liepen we naar de reusachtige eiken deuren en de enorme, galmende hal, die verlicht werd door vlammende toortsen. We gingen aan de tafel van Griffoendor bij Ron zitten. “Waar zijn Harry en Hermelien?” vroeg Quana. “Die moesten met Anderling mee. Geen idee waarvoor.”
Ik keek naar de Oppertafel, waar de leraren zaten. Er zat iemand aan die ik niet kende. “Wie is die nieuwe leraar?” vroeg ik verbaasd. “Dat is professor Lupos,” zei Ron. “Hij zat bij ons in de coupé. Hij geeft Verweer tegen de Zwarte Kunsten.” “Ik hoop dat hij beter is dan Smalhart,” mompelde ik. “Dat is niet zo moeilijk,” zei Ron opgewekt.
De eerstejaars kwamen binnen en nadat de Sorteerhoed zijn lied had gezongen, verdeelde hij hen over de verschillende afdelingen. Toen professor Banning de Sorteerhoed weer wegbracht, kwamen Harry, Hermelien en Anderling binnen. Zo onopvallend mogelijk kwamen ze bij ons zitten. “Wat was dat allemaal?” vroeg Ron aan Harry.
Op dat moment stond professor Perkamentus op om zijn toespraak te houden.
“Welkom!” zei hij. “Welkom voor een nieuw schooljaar op Zweinstein. Ik heb een paar mededelingen en een daarvan is nogal ernstig. Het lijkt me beter om die maar meteen te doen, voor iedereen beneveld raakt door dit uitmuntende feestmaal…”
Hij schraapte zijn keel en vervolgde: “Zoals jullie ongetwijfeld weten, omdat ze de Zweinsteinexpres al hebben doorzocht, verblijven enkele Dementors van Azkaban op ons schoolterrein, in opdracht van het Ministerie van Toverkunst. Ze zijn bij alle ingangen van het terrein gestationeerd en ik wil benadrukken dat, zolang ze hier zijn, niemand de school zonder toestemming mag verlaten. Dementors laten zich niet foppen door trucs of vermommingen – zelfs niet door Onzichtbaarheidsmantels. Een Dementor is ongevoelig voor smeekbeden of excuses. Zo is zijn aard. Daarom waarschuw ik iedereen: geef ze geen aanleiding om iemand kwaad te doen. Ik vertrouw erop dat de klassenoudsten en onze twee nieuwe Hoofdmonitors, zowel bij de jongens als de meisjes, ervoor zorgen dat er geen leerlingen met de Dementors in aanvaring komen.”
Percy, die een stukje verderop zat, stak zijn borst vooruit en keek gewichtig om zich heen.
“Om op een wat vrolijker onderwerp over te stappen,” zei Perkamentus, “zou ik graag twee nieuwe leraren in ons midden willen verwelkomen. Om te beginnen professor Lupos, die bereid was om de vacante post van leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten op zich te nemen.” Hier en daar werd geapplaudisseerd, hoewel het niet erg enthousiast klonk.
“Wat de tweede benoeming betreft moet ik jullie helaas meedelen dat professor Staartjes, onze leraar Verzorging van Fabeldieren, aan het eind van vorig schooljaar met pensioen gegaan is om meer tijd te kunnen doorbrengen met zijn resterende ledematen. Tot mijn genoegen zal zijn plaats echter worden ingenomen door niemand minder dan Rubeus Hagrid, die erin heeft toegestemd om naast zijn werk als jachtopziener ook deze baan als leraar op zich te nemen.” Ik sloot me aan bij het donderde applaus dat opklonk van de tafel van Griffoendor. Hagrid zag zo rood als een biet.
“We hadden het kunnen weten,” brulde Ron, die op tafel bonsde. “Wie zou er anders een bijtend boek op de lijst hebben gezet?”
“Nou, dat waren alle belangrijke mededelingen,” zei Perkamentus. “Laat het feestmaal beginnen!”

Bedankt voor al die reacties, het vrolijkt ons op! <3

Reacties (3)

 • Gisborne

  Snelverder! <33333333

  9 jaar geleden
 • BOOKWURM

  AH ja , da's waar ook ! Hahah het was IDD Hagrid

  9 jaar geleden
 • PrimRue

  Likee it (:
  Snel verduuuur(flower)

  9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen