Mijn studiegenoten blijven het maar een raar fenomeen vinden dat wij Brabanders (en ook Limburgers natuurlijk) komend weekend weer een feest gaan vieren waarin we op de gekste manieren zijn verkleed en verschillende hoeveelheden alcohol naar binnen gieten. Natuurlijk heb ik de zachte g en ben daarmee een opvallend verschijnsel tussen mijn studiegenoten die vooral uit het noorden van het land komen. Mijn zachte g wordt echter wel steeds minder zacht, en af en toe is hij zelfs per ongeluk hard. Met een feest als carnaval, en mijn enthousiaste gepraat erover worden mijn studiegenoten er weer aan herinnerd dat ik toch echt een zuiderling ben.

Carnaval, waar is het goed voor? Iedereen houdt natuurlijk wel van een goed feestje, en als je er een traditie van kan maken om vijf dagen lang achter elkaar full time te feesten dan doe je dat natuurlijk. Maar waarom moeten we dan zo gek verkleed, en hoe zit het eigenlijk met die optocht?

Carnaval was en is nog steeds een vorm van satire. In de optocht (of de parade) met wagens en loopgroepen zijn vaak thema’s te vinden die gaan over gebeurtenissen van dit jaar. Er zijn natuurlijk ook genoeg feestwagens met vooral drank en harde muziek, maar toch zijn er ook altijd wel groepen die op het nieuws inspelen en daar iets origineels mee doen. Dit kan lokaal nieuws zijn, zoals de verandering van een dorpsnaam, maar ook op het internationale nieuws.

Dit jaar ging de discussie over hoe ver vrijheid van meningsuiting in de carnavalsoptocht mag gaan dan ook van start. Na Charlie Hebdo is vrijheid van meningsuiting voortaan iets waar we goed over moeten nadenken. Hoe ver mag het gaan, en wanneer is satire niet langer satire, maar te beledigend? Persoonlijk ben ik blij dat we niet voortaan meer ‘vrijheid van meningsuiting’ schreeuwen wanneer iemand zich beledigd voelt door onze mening.

Toch blijft vrijheid van meningsuiting ook iets wat we moeten beschermen, wat kostbaar is in onze samenleving. Met die vrijheid van meningsuiting mogen mensen zeggen dat ze zich beledigd voelen door zwarte piet, of misschien juist niet. Dit jaar ben ik dan ook weer benieuwd wat mijn mede-zuiderlingen mij weer voor prachtige outfits voorschotelen en wat voor onderwerpen de groepen die met de optocht mee zullen dit jaar weer laten zien. Fijne carnaval allemaal!

Reacties (1)

  • Aimante

    haha, ik vind het grappig hoe je beschrijft dat die noorderlingen het maar raar vinden. Ik kom zelf uit t zuidelijkste puntje van zeeuws-vlaanderen (dus ja dat ligt ook in het zuiden van Nederland ;)) En als ik dan bij mijn vader aan de overkant kom (in een streng gereformeerd dorp) worden we bijna altijd reserve-belgen genoemd. Carnaval is een van de weinige momenten dat mn vader volgens mij een beetje jaloers is dat wij in het prachtige boerengat van een zeeuws-vlaanderen wonen;)

    6 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen