De toekomst. Het is een mysterieus iets, een onbekende wereld waar niemand iets vanaf weet.
Iedereen kent wel (een deel van) de volgende quote: “The clock is running. Make the most of today. Time waits for no man. Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That’s why it is called the present.” – Alice Morse Earle.

Wat ik echter interessant vind aan de volledige quote is de uitspraak over tijd. Tijd blijft inderdaad genadeloos verder tikken zonder ook maar één seconde stil te staan. Het wacht op niemand, het gaat gewoon door. En daar kan niemand iets aan veranderen. Tijd is een dimensie die ervoor zorgt dat we ons leven kunnen opdelen in een verleden, een heden en een toekomst. En ik wil het nu vooral hebben over de toekomst. Het is inderdaad een mysterie.
Je weet wel kleine dingen: wanneer je wekker zal af gaan of welke les je de volgende dag gaat hebben of wat je gaat eten die avond maar niets staat honderd procent vast. Je wekker kan zijn levenslust zijn verloren en helemaal niet in staat zijn te rinkelen. Er kan iets op je pad terechtkomen dat ervoor zorgt dat je te laat op school arriveert en een les mist. Daarnaast weet je ook nooit wat er exact tijdens de les gaat gebeuren. Je kunt wel weten wat je gaat eten die avond maar het kan ook zijn dat je vader of moeder het eten laat aanbranden en je uiteindelijk iets anders eet.
De wetenschap kan de toekomst wel voor een stuk voorspellen, bijvoorbeeld welk weer het gaat worden de komende dagen. Maar ook dat is nooit honderd procent correct. Het kan regenen terwijl er zon wordt beloofd en dan reageren de mensen geïrriteerd op de weerman op televisie terwijl hij er helemaal niets aan kan doen.
Om maar te zeggen dat, hoewel we in staat zijn een aantal kleine dingen over de toekomst te weten, het nog altijd een mysterie blijft.

Iedereen droomt over de toekomst. Iedereen heeft wel een of ander plan, een of ander doel voor ogen. Soms zijn dromen te verwezenlijken mits er (hard) voor te werken, studeren is er een voorbeeld van. Als je ervan droomt om een bepaald beroep uit te oefenen zal je studeren om dat beroep te kunnen uitvoeren. Als je werkt kun je geld verdienen om bepaalde verre landen te bezichtigen als je ervan droomt die ooit gezien te hebben. Andere dromen zijn echter onmogelijk waar te maken zoals het bezitten van een chique auto als je slechts een normaal arbeiders of bediendenloon(tje) krijgt. Al kan je natuurlijk ook de lotto winnen en alsnog die felbegeerde auto waar je zolang over droomde aanschaffen. Weer andere zijn enkel te verwezenlijken als je er durft voor te gaan, bijvoorbeeld de droom om een boek uit te geven: als je het niet aandurft je manuscript naar een uitgeverij te sturen zal dat nooit kunnen gebeuren.

Als ik de keuze zou krijgen om mijn toekomst te zien, zou ik beleefd afwijzen. Als de toekomst geen mysterie meer is, als al zijn geheimen zijn ontrafeld, dan is het leven niet meer avontuurlijk. Je zou misschien ergens wel in staat zijn je toekomst te wijzigen aangezien je weet wat er staat te gebeuren maar àls je daartoe in staat zou zijn, wordt de toekomst toch nog een mysterie aangezien je nooit kunt weten wat een eventuele wijziging teweeg zal brengen.
Er zijn mensen die geloven dat de toekomst vast staat en je het onmogelijk kunt wijzigen. Als je bijvoorbeeld expres een andere route naar school neemt omdat je weet dat een bus je anders zal aanrijden en je in het ziekenhuis zou belanden dan kan het zijn dat er op die andere route er toch een wagen zal zijn die je alsnog omver rijdt.
In mijn ogen is de toekomst echter zeer flexibel: het leven is een labyrint met vele splitsingen. En bij elke splitsing kan je een andere weg uitgaan, daarnaast kunnen er ook obstakels in het labyrint verborgen liggen die je kunt overwinnen of niet.
Er zijn ook mensen die geloven in het lot en dat het lot je toekomst bepaald zonder dat je ook maar iets aan dat voorbestemde pad kunt veranderen. Het is het lot die je doorheen het labyrint leidt, het lot die beslist welke afslagen je neemt, welke wegen je inslaat.

Ach, één ding is zeker: de toekomst is en blijft een mysterie.

Reacties (1)

 • BadDreams_

  De toekomst is inderdaad een mysterie. Maar zoals je al hebt geschreven, is dat eigenlijk helemaal niet zo slecht. Als je al weet wat er gaat gebeuren dan zit je er of aan vast, als je in een lotsbestemming gelooft, of je veranderd het meteen door een andere keuze te maken dan dat je in de eerste instantie van plan was.
  Je leven bestaat uit keuzes. Niet alleen grote, belangrijke keuzes zoals verder studeren. Maar ook de kleine keuzes zoals wat je in de ochtend op je brood doet. Elke keuze heeft een eigen gevolg. Sommige kun je nog veranderen maar anderen zijn onomkeerbaar.
  Maar is dat niet het leuke aan het leven?
  Je opent een deur zonder te weten wat erachter ligt. De toekomst houd de mens in spanning en levendig en zorgt ervoor dat mensen het beste uit zichzelf halen.

  When life gives you lemons, make lemonade.

  6 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen