Home > Columns > Heraclitus vs kajak

Heraclitus vs kajak Print deze column

271

breed | normaal | small

Kajakken is mijn passie en levensdoel zoals menig onder jullie wel weten of merken. Ik maak niet zoveel persoonlijke topics op het forum, maar als ik er één maak gaat die doorgaans wel over kajakken. Tjah, ik ben er nu eenmaal weg van. Eenmaal het kajakvirus gebeten heeft, laat het nooit meer los.

Soms is het moeilijk om te zeggen waarom je van iets of iemand houdt. Ik heb net hetzelfde met kajak, ik weet het niet altijd even goed te verwoorden, maar ik heb een quote gevonden die eigenlijk veel verklaart op zichzelf.
“No man ever steps in the same river twice, for it's not the same river and he's not the same man.”
- Heraclitus
Een losse vertaling is: “niemand kan twee keer in dezelfde rivier stappen, want het is niet dezelfde rivier en je bent niet dezelfde persoon.” Het komt erop neer dat je nooit in dezelfde rivier kan staan omdat enerzijds de rivier steeds verandert, maar ook jijzelf. Jaja, we gaan de filosofische kant op!

Dat de rivier verandert, is eigenlijk redelijk logisch. Water borrelt op uit een bron en morgen kan het water dat vandaag opborrelde al 100 kilometer verder gestroomd zijn. Dus in theorie ben je dan niet in hetzelfde water aan het staan. Die verandering is iets dat me aanspreekt. Ik ben een enorm natuurmens en ik vind het prachtig om te zien hoe het water, de oever, de natuur, het weer,… er iedere dag anders uit ziet. We leven in een wereld vol verandering en je kan daar heel conservatief tegenover staan, of het aanvaarden en het beste eruit halen. Zo verleg ik steeds nieuwe grenzen, ontdek ik nieuwe rivieren, kom ik op nieuwe plaatsen. Geweldig toch?!

Maar als ik het dan heb over mezelf, over hoe ik nieuwe dingen ontdek en dergelijke, dan belanden we eigenlijk bij het tweede deel van de quote. Je bent zelf ook niet meer dezelfde persoon. Dat wil eigenlijk zeggen dat je iedere dag wel iets nieuws meemaakt, al is het maar het ontbijt overleven. Alles wat je op een dag meemaakt, neem je bewust of onbewust mee. Dus niet alleen de wereld verandert, jijzelf ook. En ik heb het gevoel dat ik door deze sport open gebloeid ben. Ik was voorheen een verlegen meisje, omschrijf me maar als een stil water met diepe grond. Maar door te kajakken, nieuwe mensen leren te kennen, te leren dat mijn grenzen eigenlijk verder liggen dan ik oorspronkelijk dacht,… werd ik een compleet ander persoon. En ook dit blijft in verandering. Ik leer nu na zoveel jaren nog steeds zoveel meer mensen kennen, ik leer nieuwe dingen bij, ik verbeter en verslechter in het varen zelf, ik maak iedere keer opnieuw plezier… Dat is gewoon fantastisch! Ik voel me nooit uitgeleerd en ik heb de kajaksport hieraan te danken. En ik gok dat meerdere sporters zich wel kunnen identificeren met wat ik nu vertel. Want zodra je een sport hebt gevonden dat je iet of wat graag doet, is het niet moeilijk om in dit dynamisch proces te rollen.

En geloof me: wanneer je sport, verveel je jezelf nooit meer!

Reacties:


Laleah
Laleah zei op 18 maart 2017 - 23:50:
Mooie Column! Ik vind die quote echt sterk! Voor alle vooroordelende mensen die denken dat je niet veranderd, lees dit dan maar even...


Ristridin
Ristridin zei op 18 feb 2017 - 14:15:
Wow! Dat is echt een mooie quote!


Fennec
Fennec zei op 17 feb 2017 - 20:22:
Bij dat eerste moest ik zo hard denken aan Pocahontas. Een mens groeit constant en dat is het mooie:)