Home > Columns > Van jezelf houden

Van jezelf houden Print deze column

477

breed | normaal | small

Over de jaren heen heb ik zoveel geleerd van het internet. Quizlet heeft er genoeg mee te maken, maar ik denk dat Tumblr toch wel de kroon spant met wijsheid. Iedere keer weer die feministische, “empowering” boodschappen die langs komen vliegen op mijn dashboard. Of de filmpjes van youtubers als Hannah Witton die geen problemen hebben om hun persoonlijke problemen bloot te leggen, zodat anderen ervan kunnen leren.
Ik weet nog goed hoe ik mezelf vroeger haatte. Ik was(/ben) zo verdomd klein. En dan die stomme sproeten, niemand heeft sproeten, dat is toch lelijk? Wat dacht je die zwembandjes rond mijn buik. Zijn die echt nodig bij het zwemmen? Er waren vast en zeker nog wel dingen die ik aan mezelf haatte, maar dit zijn diegene die ik mij kan herinneren.
Laatst was ik er over aan het nadenken, maar ik kwam tot de conclusie dat ik al een hele tijd lekker in mijn eigen lichaam zit. Pas toen viel mij het contrast op met mijn pubertijd en de haat die ik had tegenover mijn eigen lichaam. Ik ben nu comfortabel in mijn eigen lichaam, en ik ben ook comfortabel om over mijn eigen lichaam en lichaamsfuncties (menstruatie, plas, gewicht, etc) te praten.
Daar was ik aangenaam verrast over. Als ik de media moet geloven zijn er nog zoveel vrouwen die ongelukkig zijn over hun lichaam. Toegegeven, ik zorg er dan ook wel voor dat ik tevreden ben. Zo heb ik de half doorlopende wenkbrauw al lang geleden in tweeën geëpileerd. Ik ga ook niet het huis uit in de zomer zonder eerst mijn oksels te scheren, omdat ik mij anders oncomfortabel voel. Maar dat is juist het punt! Als je je niet comfortabel voelt in je lichaam, maar op z’n minst wel weet wat je moet doen om comfortabel, tevreden, of zelfverzekerd het huis te verlaten (scheren, make-up, oid), dat is net zo goed. Naar mijn idee is dat zelfs hetzelfde.
Het punt wat ik wil maken, is dat je je geen zorgen moet maken over jezelf en je eigen lichaam. Het brengt enkel maar last met zich mee. Je bent een paar kilo’s te zwaar. En dus? Je haren zijn krullend, en iedereen om je heen heeft straight haar. Nou en? Die dingen die je aan jezelf “haat” hebben genoeg redenen om van jezelf toe houden. Je moet er enkel naar zoeken. Neem nou mijn sproetjes: het is schattig. Er zijn zelfs mensen die tattoo’s van sproetjes laten zetten. Dan te bedenken dat ik dat vroeger niet leuk vond aan mezelf. En zelfs als je iets aan jezelf wilt veranderen, dat is ook oké! Zolang jij je maar prettig voelt, dan is alles goed.
Iedereen heeft een andere manier om met zijn lichaam om te gaan. Sommigen verven hun okselhaar om een feministisch punt te maken. Anderen kunnen de deur niet uit zonder eerst make-up op te doen, maar kunnen daarna wel de hele wereld aan. Echter, zelfhaat is een foute manier. Dus neem alsjeblieft een moment om van jezelf te houden, op alle manieren en in alle vormen, want iedereen verdient dat, ook jij.

Reacties:


Ledecky
Ledecky zei op 17 april 2017 - 11:54:
Mooie column. ^^


Perpetual
Perpetual zei op 15 april 2017 - 21:44:
Wauw, dit is echt tof!


FollowYourDream
FollowYourDream zei op 15 april 2017 - 15:30:
(H)


Melaina
Melaina zei op 14 april 2017 - 11:40:
Je kan echt goed schrijven en deze column is heel mooi!


Paardenvriend
Paardenvriend zei op 10 april 2017 - 20:36:
(H)(H)(H)