Home > Columns > Is mayonaise een geslacht?

Is mayonaise een geslacht? Print deze column

887

breed | normaal | small

Triggerwarning: satire

Een tijdje geleden zat ik na het uitgaan een smerige kipfiletschotel te eten om vier uur in de nacht. Mijn vrienden zaten een cringe-compilatie te kijken, terwijl ik mijn mond volstopte met slappe patat. Terwijl zij helemaal stuk gingen om de idioten die zichzelf onmogelijk hard voor schut zetten, begon ik te denken. Heel diep na te denken. Voor zo ver dat natuurlijk nog kon, omdat het bier en de tequila gratis waren die avond. Ik richtte mijn blik strak op de overduidelijke meisjes die herhaaldelijk bleven aangeven dat ze géén meisjes zijn. Not a girl. Not a girl. Not a girl. Alsof het een boeddhistische chant was waarmee ze mediteerden. ‘Waarom doen ze dit hunzelf aan?’, dacht ik verbaasd.

De laatste tijd is gender in opspraak; genderneutrale wc’s zijn een ding aan het worden bijvoorbeeld. Maar waarom nou eigenlijk? Waarom moeten we onszelf één of ander leuk geslachtje aanmeten wat we dan toch weer veranderen na een paar maanden omdat we er niet tevreden mee zijn? Het is bijna een belediging voor diegenen die echt last hebben van dysforie omdat ze écht in het verkeerde lichaam geboren zijn. Om een vriendin (MtF) maar eens even te quoten: ‘Hebben die transtrenders niets beters te doen?’
De kipfilet smaakte steeds droger, zelfs met wat knoflooksaus.

Ergens kan ik begrijpen dat een hopeloze tiener zichzelf tot ‘non-binary’omdoopt omdat hij/zij zich alleen en in de war voelt. We hebben allemaal onze onzekerheden gehad in onze puberteit. Daar is je puberteit voor. You’ll grow out of it. Het is werkelijk waar onbegrijpelijk dat jongeren zich tegenwoordig haast verplicht voelen om hun geslacht als een soort badge te dragen. Wat is er mis met een jongen of meisje zijn? Wat is er mis met het zijn van een mannelijke vrouw of een vrouwelijke man? Of allebei op zijn tijd? Waarom moeten we daar een belachelijk label op plakken zoals ‘genderfluid’?
Je hebt natuurlijk ook types die het tot een hoger level tillen en er een complete shitshow van maken: de ‘trans boys’ zie op elke foto hun decolleté showen, of zelfs poseren in kanten lingerie. Zodra je ze een mooi meisje noemt, flippen ze compleet. ‘IK BEN GEEN MEISJE RRRRREEEE’. Are you sure about that? Niets duidt erop dat je een jongen bent of wat dan ook. Doe tenminste een beetje moeite om je te presenteren naar je label.

Maar goed, je moet natuurlijk doen waar je zin in hebt. Als je ineens besluit dat je speciaal wilt zijn, is dat jouw keuze. Maar respecteer het dan ook wanneer mensen geen idee hebben waar je het over hebt en je gebruikelijke voornaamwoorden blijven gebruiken. Je hoeft het niet aan mensen op te dringen. Wij dringen onze ‘cis’-heid immers ook niet op aan jullie.

Uiteindelijk heb ik met mijn dronken hoofd de shoarmatent één ster gegeven, omdat de maaltijd buitengewoon ranzig was.

Reacties:


Debbaut
Debbaut zei op 30 april 2017 - 12:59:
Ik vind dit een erg gewaagde column die wel goed gebracht is, zoals te zien valt lokt het heel gemengde reacties uit en dat vind ik zelf wel leuk dat een column dat effect heeft.


Fennec
Fennec zei op 20 april 2017 - 1:54:
Ik vind genderfluid zelf een beetje raar. Voor mij is mijn geslacht niet heel belangrijk, en ik noem mezelf een vrouw ongeacht hoe stereotype vrouwelijk ik mij die dag voel. Ook als ik zin heb in footbalgames kijken in mijn hoodie met mijn vader en een zak chips, dan nog blijf ik een vrouw. Soms ben ik wel meisjesachtiger en doe ik make-up op en een jurk aan, big deal. Waarom zou je zo veel aan geslacht hechten dat je gelijk genderfluid moet zijn?
Gender is iets wat door de mens bedacht is, geslacht is fysiek, en daarbij erken ik dat er meer is dan man/vrouw omdat sommige mensen nou eenmaal anders geboren worden. Het is natuurlijk vervelend als je echt voelt dat je in het verkeerde lichaam zit en als je dan ook nog door je gedrag of uiterlijk buitengesloten wordt. Dat is heel wat anders dan meisjes die make-up op hebben, jurkjes aan en dan klagen dat je het woord "zij" gebruikt of ze aanspreekt met mevrouw. We kunnen het ook niet ruiken.
Over genderneutrale wc's; gebruik de wc waar je het meest op lijkt, en anders gaan er nog altijd cis-meisjes die hun plas niet op kunnen houden naar het mannentoilet, mannen kijken daar meestal niet van op.


Terroriser
Terroriser zei op 18 april 2017 - 22:57:
Sorry maar ten eerste "transtrenders" is behoorlijk onbeschoft?
Ten tweede: Iedereen is anders en iedereen zal anders over dit onderwerp denken, maar sommige uitspraken hierin laten me wel echt schrikken.. Want waarom is 'genderfluid' een belachelijk label, als dat precies is hoe zij zich voelen? Sommigen houden ervan om labels aan henzelf plakken, sommigen vinden dit juist verschrikkelijk, maar om mensen belachelijk of hopeloos te noemen gaat een beetje te ver in mijn ogen.. Want sorry - maar je bent niet hopeloos als je jezelf non-binary noemt, omdat je je gewoon geen man of vrouw voelt? Gender is een enorm spectrum, meer dan enkel man en vrouw. Mensen vergeten dit vaak, en daarom wordt het nog steeds als taboe gezien om als een non-binary persoon door het leven te gaan, maar het is 2017, volgens mij mogen mensen gewoon doen wat zij willen? De kritiek van jou vind ik heel eerlijk, maar gaat in dit geval - in mijn ogen tenminste - veel te ver. Als iemand die al jaren bezig is om mezelf te vinden, vind ik deze column echt te ver gaan..

En ik snap je punt over dat het best wel beledigend is richting mensen die echt last hebben van Gender-dysphoria, maar zij hebben zichzelf ook ooit moeten vinden bij het gene waar zij zich mee identificeren, waarom zouden deze mensen dit dan niet mogen..?


Baudelaire
Baudelaire zei op 16 april 2017 - 23:41:
Ik vind het zelf maar een moeilijk onderwerp om een definitieve mening op te vormen, maar ik vind dit een interessante column!


FireKeeper
FireKeeper zei op 14 april 2017 - 18:38:
Helemaal met je eens en erg goed geschreven!