Home > Columns > Ik herdenk

Ik herdenk Print deze column

365

breed | normaal | small

Vandaag is het vier mei zoals jullie wel weten. De dodenherdenking. De dag om even stil te staan bij iedereen die gestorven is terwijl ze voor onze vrijheid hebben gevochten. Ik vind het een belangrijk moment en zal vanavond daarom ook zeker stil zijn. Ik heb zelfs een extra keer paardrijden afgezegd omdat ik de twee minuten stilte en het kransen leggen wilde zien – en dat wil wat zeggen, want ik zeg paardrijden nooit af.
Twee minuten zijn niks op mensenleven, waardoor ik vind dat er wel het respect kan worden opgebracht om even stil te zijn, even de auto aan de kant van de weg te zetten of heel even te stoppen met je taken. Toch hoor ik in mijn omgeving mensen die daar anders over denken en die er eigenlijk niet bij stil gaan staan. Daar verbaas ik me wel over. Zolang ik me kan herinneren, zijn we thuis toch even stil op vier mei, uit respect naar degenen die ervoor gezorgd hebben dat wij vandaag de dag vrij kunnen zijn.
Uiteraard is herdenken een keuze en geen verplichting en is iedereen vrij om ermee te doen wat ze willen. Helaas zijn er ook genoeg mensen die er niet alleen niet bij stilstaan, maar die er juist doorheen praten. Wat is er mis met even je mond houden als andere mensen in dezelfde ruimte wel de doden willen herdenken? Waarom zou je extra hard gaan optrekken, puur voor het lawaai dat het maakt zodat je anderen stoort? Dat is iets wat ik niet begrijp en wat ik ook zeker respectloos vind.
Ik hoop dat dit een traditie is die nog jaren blijft voortbestaan. Zeker nu langzaam maar zeker er steeds minder mensen over zijn die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt, is het extra belangrijk dat de herinneringen blijven bestaan.
Het samen herdenken heeft ook iets bijzonders. Hoewel ik de herdenking altijd op televisie volg, valt het me daar al op hoe speciaal het is dat we met bijna heel Nederland even stil zijn en komt er vanuit het beeldscherm toch zo’n bepaalde sfeer. Op de Dam zal dat wel helemaal bijzonder voelen. Voor even staat iedereen naast elkaar en kunnen we samen de slachtoffers herdenken.

Ik ben vanavond stil. Jij ook?

Reacties:


Chilton
Chilton zei op 14 mei 2017 - 22:24:
Helemaal mee eens! 2 minuten zijn niks, maar toch ook weer heel wat. Herdenken is belangrijk, en dat moeten we blijvend doen!
Ik ben naar de herdenking in mijn dorp geweest en heb bloemen gelegd bij het graf van een onbekende soldaat die in ons dorp gesneuveld is. Erg indrukwekkend!


Yenthlx
Yenthlx zei op 11 mei 2017 - 20:46:
Ik ben ook mijn leven lang al stil om te herdenken. Ik geloof er echter niet in dat dit perse op 4 mei om 20:00 uur moet zijn. Ik vind dat je al respect toont op het moment dat je er bij stil staat. Of het nu om 20:00 of op een ander tijdstip.


kauish zei op 7 mei 2017 - 14:20:
Nee, vandaag is het 7 mei!