Home > Columns > Pedofilie

Pedofilie Print deze column

494

breed | normaal | small

Ik weet dat dit een onderwerp is waar eigenlijk iedereen hetzelfde over denkt. Toch wil ik je vragen om de vooroordelen die je nu al hebt, nog heel even aan de kant te schuiven. En van te voren wil ik benadrukken dat dit op geen enkele manier een verdediging is voor het misbruiken van kinderen, absoluut niet. Ik keur zoiets niet goed, noch verdedig ik het, noch vind ik het normaal.

Een jaar geleden kwam ik een video tegen van een man die vertelde een pedofiel te zijn. Hij voelt zich aangetrokken tot meisjes van 4 tot 21 jaar, en dat besefte hij toen hij 13 jaar was. Hij heeft nooit een kind aangeraakt en dat zal hij ook nooit doen, vertelde hij. Hij kijkt niet naar kinderporno, hij denkt niet op die manier aan kinderen. De man in de video gaf aan dat hij in de buurt van de kinderen van zijn vrienden mag komen, die volledig op de hoogte zijn van zijn pedofilie. Zelf zegt hij hierover dat die kinderen waarschijnlijk veiliger bij hem zijn, dan bij ieder andere wildvreemde.
Zelf was ik redelijk onder de indruk van de video, omdat dit een kant is waar ik nooit eerder aan had gedacht, maar in de comments zag ik dat de man eigenlijk bijna alleen maar op onbegrip stuitte. Nu waren er veel dingen die niet bepaald in zijn voordeel werkte: de man was kalend, had overgewicht en een "grijp arm" omdat zijn arm niet wilde groeien. Met andere woorden: je kijkt precies naar de man waar je moeder je voor waarschuwde nooit met hem mee te gaan als hij je een snoepje aanbood. En toch was ik zelf bereid om dat even aan de kant te schuiven.

Iets wat ik veel las in de reacties op de video, is dat de man ziek is. Dat ben ik met iedereen eens. Je aangetrokken voelen tot een kind is niet normaal, hoewel ik ook moet erkennen dat veel pedofielen hier ook niet voor kiezen. Veel pedofielen zijn namelijk geen kindermisbruikers en veel misbruikers geen pedofiel.
Maar veel pedofielen weten dat ze iets voelen wat fout is en wat absoluut niet kan. Ze weten dat ze een "monster" zijn, zoals ze dit zelf ook aangeven. Daar proberen ze tegen te vechten maar waar kunnen ze nu eigenlijk terecht voor hulp? Nergens toch?
Wat ik ook las, is dat we moeten stoppen met het normaliseren van pedofilie. Denk niet dat ik dat probeer te doen door dit te schrijven. Maar ik denk wel dat er hulp moet komen voor dit soort mensen.

Om het even samen te vatten: ik vind werkelijk dat er iets mis is in het hoofd van deze mensen, maar ook dat we moeten erkennen dat ze hulp nodig hebben. Ik weet niet hoe of wat, maar misschien kunnen we beginnen met luisteren. Alleen maar dat. Niet naar hen die willens en wetens een kind misbruiken, maar hen die zichzelf intens haten om hoe ze zijn. Ik denk dat ik zo iemand liever vijf minuten van mijn tijd geef, dan dat er ooit eentje denkt: 'Ze denken toch al dat ik kinderen misbruik, dus wat maakt het uit of ik er probeer tegen te vechten?'

Reacties:


MurderUpstairs
MurderUpstairs zei op 16 juli 2017 - 19:40:
Mee eens. Kindermisbruik is nooit okee, maar ik geloof ook niet dat we dat verminderen door pedofielen als uitschot en pariah's te behandelen; niemand wordt daar namelijk een beter mens van. Dan inderdaad liever steun bieden waar mogelijk.


ilseh95 zei op 3 juni 2017 - 23:45:
Ik heb ook wel eens een soortgelijk interview gelezen met een pedofiele man, maar dan minder stereotype qua uiterlijk.
Ik ben het er helemaal mee eens dat er meer hulp zou moeten komen zodat ook deze mensen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden zonder de hele tijd aangestaard te worden. En of het een ziekte is weet ik niet. Men vond en vind soms nog steeds dat homofilie een ziekte is. Langzamerhand wordt dit gelukkig nu steeds meer geaccepteerd, het is nu eenmaal je geaardheid. Nu wil ik niet zeggen dat ik voor het toestaan van kindermisbruik ben of relaties waarbij het kind of de tiener zegt ermee in te stemmen, maar ik wil alleen maar zeggen dat pedofielen vaak ook niets aan hun gevoelens kunnen doen. En het lijkt me flink vervelend als je wel telkens verliefd bent maar weet dat je nooit een relatie zult kunnen beginnen omdat het ethisch niet verantwoord is. En ondertussen ook nog door de samenleving worden veracht omdat mensen pedofilie vaak meteen gelijk stellen aan kindermisbruik.
Er zou meer hulp moeten komen om pedofielen te helpen van die gevoelens af te komen, of, als dat niet gaat, ze in ieder geval te helpen met het opbouwen van een zo normaal mogelijk leven.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor mensen die gevoelens hebben voor dieren, maar dat is weer een ander onderwerp. In ieder geval zouden die ook meer hulp in plaats van alleen maar verwerping en verachting moeten krijgen.


Sarouratjex
Sarouratjex zei op 2 juni 2017 - 17:35:
Op die manier heb ik er eigenlijk nog nooit over nagedacht.
Ik snap wel dat ze er zelf ook niet voor kiezen om zo te zijn, maar er zijn genoeg pedofielen die het wel doen en dat vind ik echt heel erg.


Vection
Vection zei op 2 juni 2017 - 10:31:
Ik ben het compleet met je eens, natuurlijk is het stom dat mensen minderjarigen aantrekkelijk vinden.
Maar die mensen kunnen er niet veel aan doen, zij hebben het eenmaal in hun hoofd zitten en krijgen het er niet meer uit.
Ze verdienen de hulp die ze nodig hebben, en natuurlijk zijn er mensen die verkeerde dingen doen! Maar dat doen wij allemaal.
Iedereen maakt fouten en iedereen denkt verkeerd natuurlijk hebben we vooroordelen maar dat hoort erbij.
Met een boog om iemand heen lopen of vies naar iemand kijken dat doen we allemaal, maar kijk eens in andermans zijn ogen:
hoe zou jij het vinden om bevoordeeld te worden of vies aangekeken? Dat wil jij toch ook niet?
Mijn vader was een "pedofiel'' maar toch is hij gelukkig met mijn moeder en heeft hij geen kinderen verkracht of zulke dingen.
Vooroordelen mag, maar onthoud jouw kinderen doen dat ook! En daar gaan nare dingen van gebeuren.


Sankofa
Sankofa zei op 1 juni 2017 - 14:32:
Ik vind dit zelf een ontzettend moeilijk onderwerp, maar dit vind ik een goede column. Vooral kan ik me heel goed vinden in "Wat ik ook las, is dat we moeten stoppen met het normaliseren van pedofilie. Denk niet dat ik dat probeer te doen door dit te schrijven. Maar ik denk wel dat er hulp moet komen voor dit soort mensen.", want naar mijn mening moet er inderdaad hulp komen voor die mensen. Met een boog om ze heenlopen en alle mensen over een kam scheren, of ze zelfs niet eens meer als mensen behandelen, gaat namelijk al helemaal niet helpen.