Het is geen geheim dat ik biologie studeer. Ik weet niet hoe vaak ik dit al heb verkondigd overal, maar ik studeer dus biologie. Je zou daarom wel kunnen stellen dat ik een dierenvriend ben. (En een bomenknuffelaar, maar dat is een ander verhaal.) Om eerlijk te zijn nam mijn angst voor sommige insecten toch wel de overhand vroeger, en mepte ik er wel eens een dood. Sinds ik met mijn opleiding (biologie) begonnen ben, heb ik een meer vernieuwd respect gekregen voor alle dieren. Vroeger was ik al van mening dat de mensen naast de dieren stonden, en niet erboven. Maar ik ben steeds meer gaan beseffen wat dat betekende voor mij, ook op een spiritueel niveau. Waarom zou het leven van een vlieg minder waard zijn dan dat van ons? Wij zijn misschien net zo lang door geëvolueerd tot organismen met werkelijke gevoelens, maar wilt dat dan zeggen dat die vlieg zomaar van het leven beroofd mag worden.
Dit lijkt misschien wel extreem, maar dat is het punt wat ik wil maken. Wie beslist dat wij boven de natuur staan, dat wij superieur zijn aan de natuur? Er zijn planten en dieren die al veel langer op deze aarde rondlopen, dan wij mensen. Het is enkel onze intelligentie die ons afscheidt van de anderen, maar maakt ons dat per se beter? Zijn wij ook niet een van de enigste die elkaar zoveel pijn doen als geen andere dierensoort dat kan, en dan nog niet eens uit naam van overleving of voortplanting? Hoe is het dat een ras dat moordt en plundert uit vrije wil en vaak voor het plezier, zo’n intelligentie kan bezitten, en zich boven de vreedzame olifanten kan plaatsen?
Het maakt me dan ook kwaad om te denken dat mensen “zomaar” natuur kunnen vernielen. Naar olie boren lijkt geen probleem, afval dumpen in het bos, een hond stampen en noem maar op. En voor een deel mensen gaat dit zelfs verder binnen het eigen soort. Asielzoekers? “Dat dat tuig terug gaat van waar ze gekomen zijn.” Oké, blijkbaar zijn asielzoekers geen mensen? Om nog maar niet te beginnen over dingen die in de geschiedenis gebeurt zijn.
Dit soort bekrompenheid en respectloosheid kunnen mij echt laaiend maken. En het zijn meer mensen dat je zou kunnen denken. Dat soort dingen doen mij een beetje pijn. Ach ja, je kunt er toch niets aan doen.

Reacties (8)

 • IJsvogel

  Interessant onderwerp!
  Ondanks dat ik een grote dierenvriend ben en hoop om hondentrainer te worden, ben ik wel van mening dat mensen en dieren niet gelijk zijn. Begrijp me goed, ik ben ook zo iemand die niet zomaar een vlieg kan vermoorden en ze gewoon naar buiten jaagt omdat ik het anders zielig vind. Maar als ik de keuze zou krijgen om het leven van een mens te sparen of dat van een vlieg zou ik zonder twijfel voor het mens kiezen.
  Ik moet er wel bij zeggen dat ik christen ben en dus niet in de evolutietheorie geloof. Dan sta je er ook weer anders in (:
  Natuurlijk moet je respectvol met dieren omgaan. Dierenleed is echt verschrikkelijk en daar wordt veel te weinig aan gedaan.

  1 jaar geleden
 • Evaethas

  Zalig om mijn opinie hier te zien staan! Ik ben zo blij dat andere mensen mijn mening delen
  ...
  Ik heb nog nooit gezegd tegen iemand dat ik zelfs een mug niet sla, omdat ik bang ben voor de reactie en het onbegrip. Hier zie ik echter net iemand die dit met mij deelt, en dat is echt geweldig!

  1 jaar geleden
 • YoungbIood

  Ik vind dat mensen en dieren verschillend zijn en daarom moeilijk te vergelijken zijn

  1 jaar geleden
 • ScribbleTheFox

  In mijn ogen staan mens en dier gelijk.

  1 jaar geleden
 • Paardenvriend

  Er is maar een dier beest dat ik vermoord. Muggen. Ik kan niet tegen dat geluid en tegen die jeuk als ze mij hebben geprikt.

  De andere diertjes zet ik altijd buiten.

  Ik voelde me schuldig toen ik een mier had geplet. -_-

  Misschien een beetje overdreven. Maar ik vond het zielig.


  En ja mensen zijn de ergste van alles op aarde. Zonder mensen zou de aarde er stuk beter uit zien. We maken het alleen maar kapot. We verdienen het niet eens om ons zou veel hoger te noemen dan dieren.

  1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen