Waarschijnlijk ken je het wel: ouderen die beweren dat de jeugd van tegenwoordig alleen maar op hun mobiel zit. Verslaafd zouden we zijn. Normaal gesproken zou ik dat weglachen, maar afgelopen vakantie heb ik eens mogen merken hoe erg de verslaving eigenlijk is. Een vakantie hebben waarbij je de hele dag onderweg bent en dus geen wifi hebt, is geen enkel probleem. De telefoon zat de hele dag in de tas en kwam er 's avonds alleen even uit als je toch moest wachten tot je in de badkamer kon. De tweede week werd echter een probleem. Het was een camping zonder wifi in de huisjes. Dat leidde bij mijn familie tot fanatiek zoeken naar het verdwenen wifinetwerk (er was wifi in de advertentie beloofd), geschreeuw, mensen die zich chagrijnig afzonderden, constant kijken op de telefoon of er een appje was om zich vervolgens te realiseren dat er geen wifi was en mensen die spontaan naar huis wilden. Dit waren de eerste twintig minuten van ons verblijf.
Uiteindelijk was de oplossing om iedere avond even bij de receptie te gaan zitten, want dat was de enige plek waar wel wifi was. We waren overigens niet de enigen die dit deden. Wanneer je daar zat, zaten overal om je heen mensen met een mobiel of tablet. Zeker 95 procent van de mensen hadden whatsapp of een nieuwsapp open. Eens in de zoveel minuten hoorde je iemand geërgerd zuchten als het weer eens letterlijk minuten duurde voordat een pagina geladen werd.
Het maakte me wel bewust van hoeveel we eigenlijk tegenwoordig met mobieltjes en het internet doen. Zelfs een week zonder internet leverde moeite op. Misschien hebben al die mensen toch gelijk en zijn we tegenwoordig verslaafd aan technologie. Al moet ik daarbij wel vermelden dat ook alle ouders bij de receptie zaten in de hoop op wifi.
Ik vraag me alleen af of het wel zo erg is dat we zoveel met technologie doen. Zoals ik al zei: vooral whatsapp en nieuwsapps waren veel open. Dat is de enige manier hoe je contact met het thuisfront kan houden tijdens de vakanties of iets kan meekrijgen van wat er in de wereld gebeurd, dus wat zou het uitmaken? Eerder werden er veel kranten gekocht, tegenwoordig bekijkt iedereen het nieuws online. Het gaat sneller en scheelt een hoop papier. Zou deze verandering dan zo slecht zijn?
Ook is whatsapp een prima manier om contact met mensen te hebben, ongeacht waar iedereen is. Je kan je vakantieverhalen meteen delen en kan contact houden met mensen die je anders nooit van je leven meer zou spreken, zoals oud-klasgenoten.
Mobieltjes en het internet vergroten naar mijn mening daarom eerder je wereld dan dat ze het verkleinen. Met een paar klikken weten we precies wat er in de wereld aan de hand is of wie welke keuzes heeft gemaakt in zijn eigen leven. Zijn we in dat opzicht niet juist socialer geworden door mobieltjes?

Reacties (3)

 • Ristridin

  Ik was op kamp met school (allemaal 13-15 jarigern) zonder wifi, in de Ardennen en de meeste zonder mobiel. Ik heb van niemand gehoord dat hij/zij de wifi echt gemist heeft, wat ik wel een geruststelling vind.

  1 jaar geleden
 • Scandal

  Ik dacht trouwens eerst dat dit over een écht mobiel leven ging zijn. Bijvoorbeeld leven in een motorhome of tiny house. Ik vergeet soms dat mobiel een dialectwoord voor gsm/smartphone is. =P

  1 jaar geleden
 • Scandal

  Tjah, het is maar hoe je het bekijkt eigenlijk. Alle dingen waar je nu wifi voor gebruikt, dat deed je vroeger offline. Zoals de krant kopen.
  Maar ook schrijven vanop vakantie: dat deed je per post. En eigenlijk is het ook superleuk om zulke post aan te krijgen. Het komt alleen wat later aan dan een appje... En Facebook was vroeger gewoon telefoneren of met elkaar op stap gaan. Dan hoorde je ook wie er een relatie had met wie en wie dat er net een superleuke broek heeft gekocht. Dusja, zijn we er socialer op geworden? Ik denk het niet, maar ik denk ook niet dat we minder sociaal zijn geworden. Het is nu gewoon iets gemakkelijker en misschien zelfs laagdrempeliger omdat het online gebeurt.

  Ik vind het wel een feit dat iedereen inderdaad veel met zijn gsm omgaat. Niet per se verslaving hoor. Maar het is zo dat er tegenwoordig zoveel op de gsm kan gebeuren en soms ook moet gebeuren. Ik ken enorm veel collega's die op hun weg naar het werk (tijdens de treinrit of busrit) al hun mails al bekijken/afwerken bijvoorbeeld. Is dat verslaving? Niet echt in mijn ogen, tenzij je mogelijk een workaholic bent.

  Ik ben 2 weken geleden een midweekje naar een camping gegaan op de Lesse en tussen de bergen (de camping lag in een dal) had ik geen 4G en er was geen wifi. Ik vond het zalig. Ik heb echt vakantie gehad daardoor. De gsm heb ik alleen boven gehaald om foto's te maken. Toch ideaal die gsm.:Y)

  1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen