In mijn vorige column haalde in het begrip ‘minimalisme’ al eens aan en vandaag wil ik ergens nog verder op ingaan. Je kan zoveel ‘ontspullen’ als je zelf wil en kan, maar het gaat bijlange na niet alleen om het wegdoen van spullen die je niet meer nodig hebt, gebruikt of die hun dienst gedaan hebben. Het heeft ook een ware ‘change of mind’ nodig.

Je moet ten eerste stoppen met spullen bij te kopen die je niet nodig gaat hebben, want anders ben je een negatieve stoelendans aan materialen aan het doen. Je kan dan beter voor een positieve stoelendans gaan zoals bijvoorbeeld: “ik wil supergraag dit topje kopen, maar dan moet ik thuis een oud topje wegdoen”.
Maar dat is voor mij het probleem eigenlijk niet. Voordat ik hoorde over het begrip ‘consuminderen’, was ik daar al onbewust mee bezig. Het heeft nu gewoon een naam gekregen. Ik koop gewoon geen dingen die ik niet nodig heb. Ik koop zeer bewust en dat is ook een reden waarom ik altijd goed gespaard heb.

En ondanks ik bewust koop (mijn motto: ‘bij twijfel, niet doen’, wat een moneysaver!), was ik voorheen nooit bewust van mijn fantasy-self. Dit is een begrip dat ik heb leren kennen, wat ik deels deed, maar me nu helemaal op toespits. Ik zal een voorbeeld geven over een fantasy-self: in mijn kast hingen kleren die ik niet aandeed, maar ik deed ze ook niet weg. De kledij was bijvoorbeeld een maatje te klein of enkel voor de zomer (maar ik had het in de afgelopen 2 zomers ook nooit aangehad). Kijk, ik kan wel willen dat ik terug een maatje minder wordt, maar zolang ik op andere vlakken daar geen stappen voor kan/ga nemen, dan neemt dat kledingstuk alleen maar plaats in beslag. Dan kan ik beter iets in de plaats hangen waar ik nu wel blij van wordt en wat ik wel kan dragen. Want ik word alleen maar humeurig van die ene broek die altijd maar blijft liggen omdat het maat 38 is en ik er nu niet meer in pas. Dat herinnert me er alleen maar aan dat ik geen tijd (en geen zin) heb om extra te gaan sporten om er terug in te kunnen. En het herinnert me alleen maar aan mijn luiigheid en daar word ik dan weer boos van op mezelf. Dus waarom die negatieve energie bijhouden? Net hetzelfde met het 20e topje in mijn zomercollectie. Ik had gewoon teveel topjes en ‘slechte’ T-shirts voor de zomer. Dan moet ik er gewoon weg doen.

Dus ik ben gestopt dingen te houden voor mijn fantasy-self. En ook voor bepaalde hobby’s voor mijn fantasy-self. Ikzelf heb toch geen tijd voor extra hobby’s, dus mijn fantasy-self al helemaal niet. Het enige dat ik al niet deed voor mijn fantasy-self was kledij kopen, dat gebeurde maar heel af en toe. Daar was ik al best realistisch in en nu ben ik mezelf er nog meer van bewust.
Kom ik nu iets tegen dat ik niet meer gebruik, maar bij houdt in het geval dat… Dan denk ik er ook anders over na. Hoe groot is die kans dat dat event zich ooit voor doet. En zou het zich dan voordoen, zou ik dan niet beter iets nieuws kopen?
En natuurlijk moet je niet alles weggooien dat je niet gebruikt. Ikzelf heb ook nog dingen die ik niet meer gebruik of aandoe maar wel bewaar vanwege de betekenis. Ik heb bijvoorbeeld nog een baljurk die mijn moeder recent heeft gemaakt, maar waar ik nu een maatje te breed voor ben. Maar die heeft een sentimentele betekenis. Ik ga die nooit van mijn leven weggooien!

Echt, ik ben blij dat ik minimalisme heb ontdekt. Anders had ik ook nooit geleerd over een fantasy-self. En sindsdien ga ik nog bewuster om met mijn aankopen en mijn portefeuille merkt dat. En gelukkig merkt mijn spaarrekening dat ook! Het is fijn om te zien dat je spaarrekening zo groeit, zeker als je aan het sparen bent voor in de toekomst een huis te kopen!

Reacties (1)

  • Slughorn

    Ik koop vaak ook geen dingen die ik niet nodig heb, probleem bij mij voor mijn portomonnee is: eten. Ik zie zo snel lekkere dingen, en voor eten wil ik best betalen, al mag het van mij minder (':

    1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen