Aan de actieve Twitter-users zal deze hashtag niet voorbij zijn gegaan: me too. Voor de users die de korte "hype" gemist hebben, betekenen deze woorden niet heel veel, maar bij velen zullen deze woorden na het lezen van deze column door het hoofd blijven spoken.
      Deze twee simpele woorden leidden op Twitter tot een oproep om samen seksuele intimidatie tegen te gaan. Twitter werd overspoeld door de verhalen van sterke vrouwen die seksuele intimidatie of misbruik hebben meegemaakt na het Hollywood Harvey Weinstein incident. Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Cara Delavigne en vele andere Hollywood-actrices maakten hun verhaal bekend over hoe zij jaren door deze man seksueel geïntimideerd werden en brachten het taboe daarmee onder de aandacht en bespreekbaar.
      Eén op de zes vrouwen is slachtoffers van ongewenste intimiteit en van de 1000 aangiften die worden gedaan, gaan 996 daders zonder consequenties vrijuit. Een gevoelig onderwerp voor velen. Er wordt vaak niet over gesproken en men wordt soms niet eens geloofd. Er moet altijd bewijs zijn. Maar wat is bewijs als je iemand alleen je woord kunt geven.

      Wat ik nog steeds niet begrijp, is waarom sommige mannen (en vrouwen, laten we ook daarover duidelijk zijn) nog steeds de betekenis van 'nee' niet begrijpen. Het is een van de eerste woorden die je leert, samen met 'mama' en 'papa'. Het is niet zo dat het hebben van rondingen meteen betekent dat alle handen welkom zijn. Lippen zijn er niet alleen om gekust te worden en billen niet om naar gegrepen te worden. Waarom is dat na al die jaren nog niet duidelijk?
      Laat ik hierover duidelijk zijn: ik scheer NIET alle mannen over één kam en vind NIET dat alle mannen op hol geslagen roofdieren zijn. Want dat zijn ze niet. Het zijn de rotte appels die de boomgaard verpesten. En net zoals bij mannen, heb je die ook bij vrouwen. Helaas worden mannen nog minder serieus genomen dan vrouwen.

      Ik zal geen #metoo zeggen. Want ik ben een van die vrouwen die het geluk heeft gehad de juiste mensen tegen te zijn gekomen, maar voor velen geldt dat niet. En in het licht van deze Twitter-oproep gaat mijn steun uit naar die vrouwen die dat geluk niet hebben gehad.
      Ik wil me niet kwetsbaar voelen als ik s' nachts iemand tegenkom op straat. Ik wil niet gelijk het ergste denken als iemand me dan roept, terwijl die persoon misschien alleen de weg wil vragen. Maar dat doe ik wel, omdat die angst te groot is gemaakt door verhalen op social media, verhalen van anderen en misschien alleen maar door hersenspinsels en overtrokken angst. Het is niet eerlijk tegenover anderen en niet eerlijk tegenover mijzelf. En toch gebeurt het, omdat die verhalen die ik lees elk moment waarheid kunnen worden als ik de verkeerde persoon tegenover me heb. Of het nu gaat om het gevoel van veiligheid op straat, 's nachts in de stad of in je eigen huis, intimidatie hoort daar niet thuis. Dat hoort nergens thuis. Er hoeft geen angst te zijn als men de handen van iemands lichaam houd mits er toestemming is geven. Nee is krachtig en mensen moeten een 'nee' leren accepteren, van wie dat ook mag komen. Jouw lichaam behoort alleen jou toe en alleen jij beslist wanneer 'ja' echt 'ja' betekent.

Reacties (6)

 • Tribbiany

  Supermooi geschreven Leah!

  1 jaar geleden
 • MoonLove

  Super mooi geschreven!!_O_vind die hype echt steeds meer de vekeerde kant op gaan en het lijkt nu wel of die mosbruikt wordt. Want vrouwen zijn inderdaad ook niet heilig. Wat ik laatst las dat een vrouw tegen de politie heeft gezegt dat ze is aangerand door een man die ze niet mag maar later bekende te hebben gelochen alleen omdat ze hem niet mocht.
  Dat soort dingen moeten ook aangepakt worden!
  Plus je hebt genoeg vrouwen die graag aandacht van mannen willen. Helemaal zo opgedoft gaan staan voor die ene leuke man waar ze dan geen aandacht van krijgen maar wel van die kleine dikke man en dan die kleine dikke man de viezerik vinden? Terwijl hij alleen reageert op, waar zij op gekleed is. Aandacht krijgen van een eventuele toekomstige partner.

  1 jaar geleden
 • AppieAkkabi

  Dit... Echt ... * applaudisseert*
  Ik deel jouw mening en die van de onderste comment echt helemaal. Je wilt niet bang zijn, maar je word bang gemaakt. Nee is nee. Het gebeurt ook bij mannen...
  Heel mooi geschreven Leah!

  1 jaar geleden
 • Slughorn

  Ik ben het wel eens met Erica. Jammer dat het zo gericht is op alleen vrouwen. Het was juist een goed iets geweest als de mannen ook uit dit taboe konden ontsnappen.
        Ik ben benieuwd hoe erg dit echter verder dan zou helpen. Want nu is het een hype, maar doen we er dan echt aan? Helpt deze ene hype of moeten er meer campagnes van de overheid achteraan bijvoorbeeld?
  Ik hoop dat het gaat helpen, dat mensen meer zich durven openen en de taboe en gemene opmerkingen een keer uit blijven.

  In ieder geval, mooie column Leah.

  1 jaar geleden
 • Frodo

  Wat een mooie column!

  1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen