Nee, deze column is er niet als gevolg van een discussie op Q of naar aanleiding van bepaalde personen. Ik ga niet met vingertjes wijzen, maar feit blijft dat er iets is wat ik al een jaar lang van me af wil schrijven.

Het internet is zo'n prachtige uitvinding. We kunnen er alles. We zijn wie we willen zijn. Daar kunnen we extreem in door slaan en onszelf compleet nieuwe persoonlijkheden aanmeten, maar we kunnen ook de dingen roepen die we in het normale leven misschien niet zomaar hardop schreeuwen. En eerlijk is eerlijk: ik val hier ook gewoon onder. Goed, ik steek m'n mening niet onder tafels of stoelen. Als ik het niet met je eens ben, dan krijg je het ook te horen. Maar als introvert zal ik ook vaak netjes m'n mond houden tijdens een grote discussie waar veel mensen tegelijk worden betrokken. Niet omdat ik mijn mening niet kan onderbouwen, niet dat ik bang ben voor iemand anders, maar ik kan mezelf beter uitleggen door te schrijven. Ieder z'n ding. En dan is het internet een heerlijke plek om te discusseren.

En tegelijkertijd is het internet een hel wanneer je een discussie voert. De gemiddelde facebook discussie sla ik zelfs maar gewoon over. Daar gelden jouw onderbouwde argumenten en research niet. Nee, correcte spelling en likes daarentegen, daar kom je ver mee. Het is net alsof je een discussie voert met iemand in real life, en diegene denkt te winnen door alsmaar harder te praten en jou constant te onderbreken. Want als je voor de tiende keer jouw mening in iemands gezicht krijst, dan win je. Toch? Nee.

Maar om het op Q te betrekken. Want dat is waar dit naartoe gaat leiden en waarbij ik misschien iemand op z'n staart trap. Zoals je ziet , begon ik met een verontschuldigende inleiding. Dat doe ik wel vaker. In columns, topics, soms zelfs in LJH als ik even een woede momentje heb. En soms zijn dit soort dingen wel goed.
'Jongens, ik ga even iets schrijven maar het is niet naar iemand hier bedoeld.' Niks mis mee want het kan ook veel misverstanden voorkomen. Maar soms, zoals wanneer ik een column schrijf, baal ik tegelijkertijd ontzettend van mezelf. Want ik wil niet hoeven uitleggen dat ik dit niet naar iemand specifiek bedoel. Ik wil niet een discussie voeren en een mening hebben die afwijkt van wat de meerderheid vind, en iedereen over elkaar zien storten om me te vertellen hoe het zit. Of, en dit vind ik nog erger, dat ik het allemaal te fel breng.
Net zo goed zal er echt niemand doodgaan als er een keertje kritiek wordt geuit op iemand. Zolang kritiek gewoon op een normale manier wordt gegeven, moet het kunnen. We hoeven echt niet meteen allemaal elkaar te verdedigen of aan te vallen. Tuurlijk wil je altijd leuke, positieve dingen horen maar dat gaat niet altijd. En misschien lees je dit en denk je: 'Jezus, wat een onzin.' En dat hoop ik eigenlijk voor je, want dat wil zeggen dat je nooit de kant van Q hebt ervaren die af en toe een beetje minder is. Maar het is er. En ik weet dat ik niet compleet alleen ben.

En als je dan nu denkt: 'Wat doe je dan op Q?' Dan wil ik dit graag afsluiten met alles waarom Quizlet voor mij zo fijn is. Want laten we niet vergeten dat sommige van jullie, hier al heel wat jaartjes zitten. Er worden vriendschappen gesloten, die verder gaan dan alleen Q. We kunnen schrijven, onze creativiteit delen, inspiratie op doen van andere getalenteerde Q'ers, een topic aanmaken omdat we een leuke nieuwe sjaal hebben of gewoon een enorme baaldag ervaren en even een virtuele hug nodig hebben. We vragen advies, geven en krijgen het. Nee, we zijn niet meer met veel op het forum maar we zijn er. Misschien zijn we zelfs wel een familie. Allemaal verschillend, maar iedereen hier hoort erbij.

Reacties (2)

 • Fennec

  Discussies zouden enkel gevoerd moeten worden om dichter bij elkaar te komen. Helaas worden ze meestal niet zo gevoerd, daar baal ik van. Ik wil oprecht weten waarom mensen een andere mening hebben, maar vaak lukt het niet om daar achter te komen en wordt enkel jouw mening aangevallen.. of jij persoonlijk. Ik maak dit niet mee op quizlet, maar ik zie het op facebook, en soms in het echt.
  Daar sta je dan in het winkelcentrum, mensen te vertellen dat gezond leven belangrijk is om hart en vaat ziekten te voorkomen, krijg je zo'n man tegenover je die helemaal op slot zit en zegt dat hij gezond eet. En, natuurlijk, dat wij dat niet leren bij geneeskunde. Het is best frustrerend gezien je juist mensen van de pillen en operaties weg wilt houden en iemand beweert dat al die artsen alleen maar met pillen bezig zijn... zonder onderbouwing.
  Overigens zie ik hetzelfde fenomeen in de politiek nu. Hard schreeuwen en nooit naar anderen luisteren, dan stemmen mensen op jou. Onderhandelen is echt uit den boze :/

  11 maanden geleden
 • Peppermint

  "Maar als introvert zal ik ook vaak netjes m'n mond houden tijdens een grote discussie waar veel mensen tegelijk worden betrokken. Niet omdat ik mijn mening niet kan onderbouwen, niet dat ik bang ben voor iemand anders, maar ik kan mezelf beter uitleggen door te schrijven."

  Dit herken ik heel erg bij mezelf :-)

  Mooie column

  11 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen