Terrorisme is overal: het komt haast iedere dag voorbij in het nieuws, er worden tal van artikels over geschreven in de krant en het is zelfs hét gespreksonderwerp op familiefeestjes. Het is dan ook niet vreemd dat mensen beginnen na te denken over terroristen. Het merendeel van de personen komt tot dezelfde conclusie: iemand die tot zulke dingen in staat is, is niet meer menselijk en heeft geen enkel greintje goedheid in zich. Zo dacht ook de interviewer die afgelopen week de mond snoerde van de ex-vrouw van een terrorist, die beweerde dat haar man ook zijn goede kanten had.

‘Nee, ik vrees dat terroristen geen goede kant hebben.’ Dat zei de interviewer en dat denkt de gemiddelde televisiekijker waarschijnlijk ook. Het is een logische gedachte en zeker en vast begrijpelijk. Maar toch vind ik dat we verder moeten kijken dan ‘de terrorist’. Het is een gevaarlijke gedachte om te beweren dat ook terroristen een goede kant hebben, maar ieder mens heeft een goede en slechte kant. Wat terroristen ook gedaan mogen hebben, het zijn en het blijven wel mensen.

Neem nu mijn kleine broertje. Ik kom niet altijd even goed met hem overeen, maar hij blijft mijn broer en zijn goede kanten wegen zeker en vast op tegen zijn slechte kanten. Stel dat hij morgen in contact komt met de verkeerde mensen en radicaliseert – wat ik zeer onwaarschijnlijk acht, maar het is een voorbeeld. Als iemand mij zou vertellen dat mijn broer als IS-strijder door en door slecht is, zal ik dat toch ontkennen. Omdat ik altijd met hem samen heb geleefd en ik weet dat hij ook tot goede dingen in staat is.

Zo dacht de ex-vrouw van dat IS-kopstuk waarschijnlijk ook. Dat iemand iets slechts doet, betekent niet dat hij of zij niet tot goede dingen in staat is. Als mijn oud-leerkracht chemie morgen een moord pleegt, zal ik ook enkel kunnen zeggen dat hij een geweldige leerkracht was die altijd het beste voorhad met zijn leerlingen. De man die jou achterna loopt omdat je je portemonnee vergeet op de trein, kan ook uitgroeien tot een terrorist; maar dat maakt niet dat alles wat hij doet en heeft gedaan opeens automatisch slecht is.

Ik beweer niet dat terroristen geen vreselijke dingen doen – ze moeten zeker en vast terecht staan voor wat ze hebben gedaan. Maar ik denk wel dat ze terecht moeten staan als iedere andere persoon. Ze moeten niet bestraft worden omdat ze terrorist zijn, maar wel omdat ze vreselijke dingen hebben gedaan en/of veroorzaakt.

Reacties (3)

 • WilderMind

  Heel mooi, en ik denk dat je zeker gelijk hebt. Het is gewoon heel makkelijk om in goed en slecht te denken, maar niet accuraat.

  11 maanden geleden
 • Snapple

  Ik vind dit een heel mooi column, het zet me echt tot nadenken

  11 maanden geleden
 • Necessity

  Ik vind dit een interessante column. Er zit zeker waarheid in, maar tegelijkertijd is het soms erg lastig om ze ook als mens te zien. En misschien wil ik ze ook wel niet als mens zien, want het is makkelijker om een terrorist te haten dan een vader van drie kinderen die elke zaterdag vol overgave de kinderen bij voetbal aanmoedigt.

  11 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen