"Ik was zo dronken, ik ben met bijna al mijn kleren aan in bed beland."

Op het moment dat ik dit te horen kreeg, zag ik met een kopje thee tegenover mijn oma. Mijn oma, een vrouw van vierentachtig, werd samen met mijn moeder op Oud en Nieuw zo teut dat ze haar sieraden niet eens af had gedaan. Misschien denk je nu 'nou, dat is raar'. Dat klopt, het is zeker een vreemde gewaarwording om zoiets te horen van iemand die vervolgens serieus bezorgd zegt dat ik wel echt mijn thee moet opdrinken.
      Maar aan de andere kant, is het geweldig. Als iemand die nu al een tijde stage loopt in de thuiszorg, kan ik zeggen te weten hoe veel ouderen er eenzaam zijn. Hoe veel mensen wegkwijnen bij de televisie en zich werkelijk verheugen op het bezoek van de schoonmaakster.
      Toen ik zelf met Oud en Nieuw (niet eens zo dronken als oma) bij vriendinnen thuis was, zagen we aan de overkant van het raam een vrouw staan. Ze had van dat bollende, grijze haar dat typerend is voor oude vrouwtjes, en was alleen in haar appartement. We hebben geprobeerd haar aandacht te trekken, ons glas champagne naar haar te heffen, maar ze zag het niet. Deze vrouw, was alleen. Er was niemand om haar een gelukkig nieuw jaar te wensen, tenminste, niet in persoon. Misschien had er zelf voor gekozen hoor, vond ze het niet erg. Misschien maakte een bezoek van haar kleinzoon van twee jaar de volgende dag, alles weer goed.
      Maar toch kan ik me niet voorstellen dat het op het moment zelf goed voelt. Op het moment dat overal champagne flessen worden geopend en tientallen miljoenen euro's aan vuurwerk de lucht in worden geschoten, en jij daar maar alleen rondloopt in je huiskamer.
      Toen ik zo terugdacht aan die vrouw moest ik alleen maar harder lachen om het verhaal van mijn oma. Ze keek er zelf ietwat beschaamd bij, benadrukte me dat ze dat nog nooit had meegemaakt. Maar moest er ook aan toevoegen dat mijn zus keihard moest lachen toen ze haar de dag erna via de telefoon vertelde dat ze 'zo brak' was.

Als ik tweeënvijftig ben, ga ik hetzelfde doen met mijn moeder. Dan is het alleen te hopen dat mijn kind de traditie ook oppikt. Heb ik in ieder geval iemand om dronken mee te worden als we het jaar 2080 ingaan.

Reacties (3)

 • Elysa

  Super leuk, ik vind het wel echt heel zonde voor mensen die alleen zijn, though.

  10 maanden geleden
 • IngridBirdy

  Wauw, fijne manier van schrijven en de boodschap komt over!!

  10 maanden geleden
 • Necessity

  Kijk, dat is nou een goede manier om oud te worden ^^

  10 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen