[voordat ik deze column begin: ik weet dat veel mensen deze mening niet gaan delen en ik sta altijd open voor andere meningen, maar wel alleen als ze respectvol gebracht worden]

De gemiddelde student in Leuven heeft het vast wel eens voorbij zien komen: laat je dronken vriend/vriendin alsjeblieft niet alleen achter. De politie en brandweer vinden steeds vaker jongeren die achter gelaten worden en niet zelfstandig naar huis kunnen gaan. En dan valt er iemand in de Dijle, voor hetzelfde geld was hij dood geweest in die vrieskou. Als ik zo’n berichten lees, is het eerste wat ik denk: hoe kun je het in godsnaam zo ver laten komen? Hoe kun je zo dronken zijn dat je niet meer op je benen kunt staan en onmogelijk nog thuis kunt komen?

Ik heb zelf de keuze gemaakt om geen alcohol te drinken en ik heb een natuurlijk kritische houding tegenover de drug – want we mogen niet vergeten dat alcohol nota bene een harddrug is, veel zwaarder dan de softdrug in een sigaret. Misschien komt het door persoonlijke ervaringen met alcoholisten, misschien is het omdat ik heb gezien hoe geniepig een alcoholverslaving kan zijn en hoeveel het kapot kan maken, misschien is het omdat ik het gewoon heel vies vind, misschien is het omdat alcohol gewoon erg slecht is.

Ik heb op zich niets tegen alcoholgebruik. Als je er gelukkig van wordt en je doet er niemand kwaad mee, moet je het vooral blijven doen. Wat bij mij wel blijft steken, is dat het alcoholgebruik zo normaal is geworden dat het abnormaal is als je het niet drinkt. Als ik morgen zeg dat ik geen cola drink omdat het slecht is, gaat niemand me daar vreemd voor aankijken en dan zullen ze zeggen: Goed zo Romi, dat spul is echt vergif. Als ik zeg dat ik geen alcohol drink, is de eerste vraag die ik krijg: ‘Waarom?’ Antwoorden dat het slecht is, blijkt niet te volstaan, want alcohol heeft zoveel voordelen dat je bijna zou vergeten dat je je lever ermee verwoest.

Wij kunnen vijftien liter water drinken voordat het giftig wordt. Bier wordt na drie liter giftig en geloof me: er zijn een heleboel jongeren die op een donderdagavond in Leuven véél meer drinken dan dat en dan de volgende dag opscheppen over hoe dronken ze wel niet waren. Wel, hoezee, je hebt jezelf vergiftigd. Bravo.

Ik blijf me erover verbazen hoe snel, hoe vroeg en hoeveel jongeren drinken. Geef iemand een flesje cola en hij komt er zeker een uur mee toe. Geef iemand een flesje bier en binnen tien minuten is het op. Wat me nog lichtelijk bezorgd maakt, is de trend die er rond alcohol hangt. ‘Geweldig, je bent voor het eerst dronken, nu ben je pas een echte man.’ Want ja, niet meer op je benen kunnen staan, dan ben je pas een man. Er zijn steeds meer jongeren die zichzelf in een coma zuipen – want ja, dat is pas fun. Kinderen (want ja, dat zijn het) beginnen ook steeds vroeger alcohol te drinken. Een kind van twaalf die zich in een heel andere wereld bevindt omdat hij te veel heeft gedronken? Normaler en veel voorkomender dan een meisje van achttien dat nog nooit een volledig glas alcohol heeft gedronken.

Ik wil vooral even waarschuwen voor alcohol. Er zijn veel slechte dingen en je kunt ze onmogelijk allemaal bannen. Dus als je alcohol drinkt, geen probleem, er zijn dingen die veel gevaarlijker zijn. Maar doe het alsjeblieft in maten. Een verslaving is heel snel daar, zonder dat je het doorhebt. Op een verslaving staat geen leeftijd. Denk niet dat, omdat je jong bent en je leven is perfect in orde, je geen verslaving kunt ontwikkelen.

Reacties (6)

 • FRIDERICUS

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben ook zo'n persoon die nog nooit een volledig glas gedronken heeft, en ik ben 19 jaar oud. Vaak word ik daarom raar aangekeken of krijg ik de vraag: ''Maar mis je dat dan niet? Heb je niet het gevoel dat je iets mist? Vind je dat niet jammer?''.
  Ik snap niet wat er nou zo leuk is aan jezelf helemaal naar de klote drinken, allemaal rare dingen doen en de volgende dag niks waard zijn omdat je een kater hebt. Maar ja, als je dat niet snapt ben je saai, want je bent echt stoer en leuk als je jezelf helemaal volgiet en niet meer weet wat je doet. Geweldig, hoor...

  8 maanden geleden
 • Fennec

  Ik ben het niet 100% met je eens, maar de houding tegenover alcohol in onze mag idd wel eens wat veranderen. Voor mij hoeft het niet verboden te worden. De leeftijd verhogen naar wanneer de hersenen zijn uitgegroeid, dat hoeft ook niet. Alsof het daarna opeens geen hersenschade veroorzaakt.
  Maar ik blijf het gek vinden dat alcohol te krijgen is in supermarkten. Dat mag wel veranderen.

  9 maanden geleden
 • HeI

  Ik snap de lol van helemaal katlam zijn ook niet, dus hoewel ik zelf heus wel een drankje drink snap ik je punt.
  Ik heb in een kroeg gewerkt en daar regelmatig een meisje van 15 laveloos van de toiletvloer geraapt. Gewoon geen fijn iets.

  9 maanden geleden
 • FallingFaith

  Eens! Ik herken het dat je raar wordt aangekeken als je zegt dat je geen alcohol hoeft op een feestje. Alcohol is inderdaad wel oké, ik heb er niks op tegen. Maar dan wel met mate!
  Je hebt het erg mooi verwoord!

  9 maanden geleden
 • Elysa

  Ik ben het niet op alle vlakken met je eens, maar ik denk niet dat we daarover hoeven te discussiëren. Ik vind het wel tof hoe jullie proberen onderwerpen aan te kaarten die jullie belangrijk vinden met de columns! Respect daarvoor.

  9 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen