Wanneer ik over groepsdruk spreek, denken de meeste mensen daar waarschijnlijk niet zo positief over. We associëren het over het algemeen met mensen die, door vaak aandringen van hun vrienden, slechte gewoontes overnemen. Roken, overmatig drinken, zelfs drugs het zijn maar een paar dingen waaraan we zullen denken bij het woord groepsdruk.

Maar wat we vaak vergeten, is dat groepsdruk niet per se slecht hoeft te zijn. Groepsdruk kan ook erg positief werken. Denk bijvoorbeeld aan de AA, die ook een soort van groepsdruk creëren omtrent het afkicken. Of de weight wachters, die hun groepsdruk dan weer gebruiken om gewicht te kunnen verliezen.

Ikzelf ben de laatste tijd ook in aanraking gekomen met positieve groepsdruk. Ik heb een aantal nieuwe vrienden gemaakt nu ik in Leuven studeer. Die vrienden zijn stuk voor stuk vrij gezond. Terwijl ik mijn chocolade koekjes at tijdens de pauze, aten zij een stuk fruit of yoghurt. Na een tijdje ben ik daardoor ook meer fruit mee gaan nemen naar de aula. Nu zit ik zelfs op het punt waar ik koekjes met chocolade compleet geband heb uit mijn dagelijkse voeding.

Je zou misschien kunnen denken dat dit geen voorbeeld is van groepsdruk, maar dat is het wel. Iedereen om me heen eet fruit, dus ik begon ook fruit te eten. Groepsdruk is niet per definitie slecht; het kan zeker en vast ook een positieve invloed hebben op een individu.

Hoewel deze column bedoeld is om de positieve kant van groepsdruk te benadrukken, wil ik ook waarschuwen. Mijn vrienden hadden net zo goed kettingrokers kunnen zijn, en dan was ik er nu misschien ook één. Het is belangrijk om kritisch te blijven en je eigen keuzes te maken. Groepsdruk kan soms een positief effect hebben, maar het is des te vaak ook beter om tegen de stroom in te gaan.

Reacties (2)

  • Rubin

    Goed om ook het positieve te zien in groepsdruk. :) Op school merkte ik dat als ik bij groepswerk in een groep zat met mensen die zich veel inzetten, dat ik dat zelf ook ging doen. Dat haalde het beste in me naar boven, omdat ik de druk voelde minstens zoveel te doen.

    9 maanden geleden
  • WilderMind

    Ik vind het heel leuk hoe je een over het algemeen negatief opgevat woord toch positief neer kan zetten! Ik denk dat het eraan ligt hoe gedwongen je je tot iets voelt of het negatief is.

    9 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen