Passie is een woord dat wij hier op Quizlet maar al te goed kennen. Wij hebben een passie voor schrijven en een passie voor lezen, boeken en literatuur. Ik bedacht me dat niet iedereen deze passie voor woorden en verhalen zou kunnen begrijpen. Net zo min als wij andermans passies voor voetbal of auto's zouden kunnen begrijpen. Want wat vinden zij nou bijzonder aan een glimmend apparaat op wielen? Waarom zou je daar nou zo gek van zijn? Die mensen hebben hun redenen, net als dat wij houden van mooie verhalen. Sommige kunnen het uitleggen en andere antwoorden simpelweg met 'ik hou er gewoon van'. Meer hoeft er soms ook niet te zijn.
      Voor sommige is deze passie een hobby. Iets dat ze uitvoeren naast hun werk en naast hun leven. Maar blijft het toch iets dat ze het liefst willen doen in plaats van al het andere. Heb je wel eens met een persoon gesproken en gevraagd: wat zijn je dromen? Wat is jouw passie? Het zijn simpele vragen, maar er is niets op de wereld waar mensen liever over praten dan hun dromen, hun ambities en hun passies. Ik vind dat prachtig. Ik vind het mooi om te zien hoe hun ogen beginnen te schitteren wanneer zij praten over waar zij echt van houden, hoe hun lichaamshouding veranderd en hoe ze zo breeduit glimlachen bij elk woord dat er uit hun mond komt. Je ziet hoe gelukkig die passie iemand kan maken. Zelfs als het nog niet in hun greep is.
      Het is dus misschien de grootste drijfveer van ons bestaan. Wij vechten ergens voor en werken ergens naar toe. En of die passie nu je kinderen zijn en je daarvoor werkt als een paard, of dat het een reis is naar een land waarvoor je spaart, het blijft onze grootste motivatie.

      Ik vond het bijzonder om hier een keer bij stil te staan. Om je te realiseren wat iemand drijft, welke passies en ambities iemand heeft. Wat maakt nou dat iemand ergens een passie voor heeft? Is het er met de paplepel ingegoten? Of is het iets dat zij zelf hebben ontdekt? Geen mens zit zonder een passie, want zonder passie heb je geen drijfveer en geen motivatie. Sommige hebben echter het geluk dat hun werk ook hun passie is. En anderen blijven ervoor vechten en hopen daar ooit te komen. Net als ik. Ik blijf ook vechten.

En hoe zit het met jou? Wat maakt jouw ogen stralen?

Reacties (2)

 • Muizlet

  Zo herkenbaar! Heel mooi geschreven btw. Ik vind passies ook echt heel mooi en interessant. Een tijdje terug ging ik nadenken over mijn doel in mijn leven (ben pas 17 maar ok). Mijn conclusie daaruit was om mijn passies te volgen en zo gelukkig te worden.

  mijn passies: muziek, dans, literatuur en wiskunde.

  Wat zijn jouw passies?:O

  8 maanden geleden
 • Fennec

  Ik houd zowel van boeken als auto's;)
  Ik houd van reizen en snelheid maar ook van buiten ontspannen met een boek.

  8 maanden geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen